Marketlerden gönül rahatlığıyla alıp, sofralarımıza getirdiğimiz gıdaların son kullanma tarihi geçmiş olabilir. Çünkü; yoğurt, salça, ayran, ketçap, mayonez, peynir gibi çok sayıda kutulu ürünlerin son kullanma tarihleri kapaklara yazılıyor. Bu kapaklar değiştirilerek tarihi geçmiş ürünler yeniden raflardaki yerini alıyor. Gıdalardaki 'kapak hilesinin' önüne nasıl geçilir? Tarihi geçmiş ürünler sağlığımızı nasıl etkiliyor? Uzmanlar yenisafak.com'un sorularını yanıtladı.
Son kullanma tarihi ne kadar güvenilir?
- Hemen mevcut bir ürün üzerinden size sisteminnasıl işlediğini anlatalım. Örneği bir yoğurt alacaksınız. Ürettikleri ürünün son kullanma tarihini değiştirmek isteyen firmalar sürece tasarımdan başlıyor. Buna göre ürünün sol kullanma tarihi aslında olmasıgereken yerde, yani yoğurdun içinde bulunduğukabın üzerinde değil kapakta bulunuyor.
Değiştirilebilir kapaklar 'alarm' habercisi!
- "Gıda cahillerine dikkat"
Tarihi geçen ürün sağlımızı nasıl etkiler?
Eğer kapaklar değişiyor, normalde tarihi geçmiş bir ürünü soframızda 'afiyetle' yiyorsak bu neleri değiştirir? Sağlığımızı korumak için marketteki raf ürünlerine karşı ne yapabiliriz? Süreci Türkiye'nin gıda sağlığı konusunda en yetkin isimlerinden biri olan Dr. Yavuz Dizdar ile konuştuk.
Dizdar'ın üzerinde durduğu en önemli konu herkesin kendi adına 'bilinçli alışveriş' dönemini başlatabilmesi.
"Bir kalıp beyaz peynir, kocaman bir kaşar, kilolarca zeytin almanın bir anlamı yok. 'Evde kaç kişiyiz, aldığım ürünleri ne kadar zamanda tüketiyoruz ve bir kez daha markete gelme sıklığım ne kadar kısa?' sorularını kendimize sorup, ona göre ilerlemekte fayda var"
ifadesini kullandı.
Dizdar'da göre ambalajlı ürün yerine şarküteri kısmından alışveriş yapmak, mümkünse önce tadına bakmak ve ne alırsak alalım kesinlikle iyi bir şekilde ambalaj yaptırmak altın değerinde.
Uzmanından 3 altın kural
Yeni Şafak'ın 'son kullanma tarihi değiştirilen ürünlerle ilgili' kapısını çaldığı bir diğer isim ise Tüketici Sorunları Derneği Başkanı Dr. Deniz Öner oldu.
Öner, vatandaşlar 3 konuya çok dikkat etmeli dedikten sonra görüşlerini şöyle paylaştı:
- Renginde bir değişiklik var mı? Mutlaka kontrol et.
- Üründe alışık olmadığın bir koku var mı? Mutlaka kokla.
- Tadı her zaman ki gibi mi? İmkanın varsa tatmadan alma.
Deniz Öner'in 'herkesin aklında bulunsun' dediği bir nokta da raflardaki ürün sıralamasının son kullanma tarihine göre değişebildiği konusu. Buna göre market reyonlarındaki görevliler, son kullanma tarihi yaklaşan ürünleri vatandaşın en kolay ulaşabileceği yere koyuyor. Bu noktada tüketiciye düşen, rafta eline en kolay gelen ürünü almak yerine, mümkünse arka sıralardakileri tercih etmek.