Tarım ve Orman Bakanlığı, "tarladan-çiftlikten sofraya gıda güvenliği" kapsamında son yedi yılda denetimleri yaklaşık üç kart arttırdı.
Gıda denetiminde son yıllarda artış sağlandı. İstatistiklere göre, 2010 yılında 376 bin olan denetim sayısı 2013’de 500 bini, geçen sene bir milyonu aşarak 1 milyon 3 bin 855’e ulaştı.
7 BİN DENETÇİ SAHADA
Halen kayıt ve onay kapsamında toplam 675 bin 487 gıda işletmesi bulunuyor. Bakanlığın bünyesinde gıda kontrollerinde 6 bin 858 denetçi bulunuyor. Bu kapsamda 2 bin 456 ziraat mühendisi, 2 bin 454 veteriner hekim, bin 736 gıda mühendisi, 171 su ürünleri mühendisi, 25 kimya mühendisi, 6 kimyager ve 10 balıkçık teknolojisi mühendisi görev yapıyor.
ÜRETİMDEN TÜKETİME TETKİK
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, gıda denetimleriyle ilgili şunları söyledi: "Ülke içinde üretilen, ithal ve ihraç edilen gıdaların güvenli şekilde tüketime sunulması için çalışmalarımız kesintisiz sürüyor. Bakanlığımız resmi kontrol görevlileri tarafından, gıda ve yem ile ilgili faaliyet gösteren tüm işletmeler, risk esasına göre hazırlanan Bakanlık ve il yıllık denetim programlarının yanı sıra, CİMER ve ALO 174 GIDA hattına yapılan şikayet ve ihbarlar dahil şüphe inceleme ve tetkik amaçları ile üretimden tüketime tüm aşamalarda denetlenmektedir.”