|

Sinemanın kalbi Saraybosna’da

Sinema dünyasının merakla beklediği 24. Saraybosna Film Festivali bugün başlıyor. 56 ülkeden 266 filmin gösterileceği festivalin bu yılki onur konuğu Nuri Bilge Ceylan olacak.

Yeni Şafak
04:00 - 10/08/2018 Cuma
Güncelleme: 03:36 - 10/08/2018 Cuma
Yeni Şafak
Nuri Bilge Ceylan
Nuri Bilge Ceylan

Bosna Hersek’te 24. Saraybosna Film Festivali (SFF) dünyadan ve Türkiye’den rekor katılımla bugün başlıyor. Bosna Savaşı’nın kötü hatırasını unutturarak, kültür ve sanatla ön plana çıkan Saraybosna’yı filmlerle yeniden canlandırma amacı taşıyan festivalde bu yıl rekor katılımla 56 ülkeden 266 film gösterilerek, 42 filmin de dünya prömiyeri yapılıyor. Tarihi Ulusal Tiyatro’da 17 Ağustos’a kadar sürecek festivale, bu yıl Türkiye’den çok sayıda yönetmen, senarist ve yapımcı katılıyor.

CEYLAN DAMGASI

Festivalde, ünlü senarist ve yönetmen Nuri Bilge Ceylan, heyecanla beklenen konukların başında geliyor. Festival kapsamında, “Saraybosna’nın Kalbi Yaşam Boyu Başarı Ödülü”nü alacak Ceylan’ın, Ahlat Ağacı, Bir Zamanlar Anadolu’da, Kış Uykusu, Mayıs Sıkıntısı, Uzak, İklimler ve Kasaba fimleri de sinemaseverlerle buluşuyor. 59 yaşındaki sanatçı Ceylan’ın fotoğraflarından oluşan “Türkiye Sinemaskop” adlı sergi de Bosna Hersek Sanat Galerisi’nde görülebilecek.

TÜRK YAPIMLARI ÖNE ÇIKIYOR

Festivalde öne çıkan filmlerden biri Türk yönetmen Osman Nail Doğan’ın ilk uzun metraj filmi “Güvercin Hırsızları”. Dünya prömiyerini bu yıl Saraybosna Film Festivali’nde yapacak film, festivalin ana kategorisinde yarışıyor. Bosna Hersek-Türkiye ortak yapımı olan, yönetmenliğini Aida Begiç’in üstlendiği ve Suriyeli yetimlerin dramını anlattığı “Bırakma Beni” adlı film de festivalde gösterilecek. Festivalde, “Belgesel” ve “Kısa Film” dalında da Türk imzası bulunuyor. “Belgesel” kategorisinde yönetmen Didem Pekün’ün “Araf” isimli belgeseli, “Kısa Film” dalında ise Gökçe Erdem’in yönetmenliğini yaptığı “Titanyum” adlı film yarışıyor.

#Nuri Bilge Ceylan
#Bosna Hersek
#Saraybosna
6 yıl önce