Türkiye, her alanda koronavirüs ile mücadelesinin dozunu artırdı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında önceki gün tüm bakanların yer aldığı koronavirüs toplantısında atılacak adımlar kurum kurum gözden geçirilerek gelişmelere göre alınacak önlemler netleştirildi. Söz konusu zirvenin ardından kamu kurum ve kuruluşları da hızlı bir şekilde tedbirlerini durmaksızın almaya başladı. Koronavirüs ile ilgili aldığı önlemler şöyle:
Zorunlu olmadıkça yurt dışına ziyaretler ve yurt dışından gelen heyet ziyaretleri, bakanlık bünyesinde gerçekleştirilecek toplantı, eğitim, seminer gibi bütün toplu faaliyetler yine nisan ayı sonuna kadar iptal edildi.
Son dönemde yurt dışına çıkmış olan yabancı ve Türk vatandaşı ziyaretçilerin tutuklu ve hükümlüleri ziyaret etmesine izin verilmeyecek. Gerekli görüldüğü takdirde açık görüş dahil bütün ziyaretlerin kademeli olarak sınırlandırılması planlanıyor.
Askere çarşı izni ertelendi, yemin törenlerine ziyaretçi alınmayacak, yasa dışı geçişlerde görev alan hudut birliklerinde, yakalanan şahıslarla temasta uygulanacak harekat tarzları belirlendi, hudut birliklerine koruyucu elbise, eldiven ve maske gönderildi. Nizamiyelere giriş yapanların ısılarını ölçen termal kameralar yerleştirildi. Yurt dışında görev yapan askeri personele yönelik olarak da gerektiğinde ilave tedbirler devreye konulacak. Planlı ortak tatbikatlar başta olmak üzere toplu faaliyetlerin iptal edilip edilmeyeceği konusunda ise değerlendirmeler sürüyor.
İhtiyaç duyulan her türlü gıdaya ait stoklar yeterli düzeyde. Fırsatçılara karşı denetimler üst düzeye çıkartıldı. Çin’den ithal edilen su ürünleri ve hayvansal ürün girişi durduruldu. Egzotik ve pet hayvanların girişi durduruldu. Açıkta satılan gıda maddelerinde hijyene azami özen gösterilmesi sağlanacak, gerekirse kolluk güçlerinden destek istenecek.
Tüm özel sağlık hizmeti sunucularında zorunlu olan Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi’nin (BKDS) geçici süreyle askıya alındı. Vatandaşlar sağlık hizmetinden yararlanabilmek için TC kimlik numarası olan nüfus cüzdanı, sürücü belgesi gibi belgelerle hastanelere muayene başvurusu yapabilecek.
Virüsün bulaşmasına önlem olarak ise milyonlarca kişinin kullandığı banknotlar dezenfekte edilecek. Merkez Bankası, koronavirüs ile mücadele kapsamında kağıt paralar dezenfekte edilecek. Merkez Bankası, morötesi ışınlar ve yüksek ısıyla dezenfekte edilen banknotların 7 ile 14 gün kasalarda tutacak. Bankalar ise müşterilerine gerektiğinde kullanılmamış yeni para verebilecek. Karantina altına alınan banknotlar gözlem süresi dolduktan sonra piyasaya sürülecek.
Benzine yüzde 3 etanol karıştırma zorunluluğunun 3 aylığına askıya alınmasıyla kolonya ve dezenfektan üretiminde etil alkol ihtiyacının karşılanacağı açıklandı. Bu askıya alma dezenfektan ve kolonyaların üretiminde yaklaşık 20 bin metreküplük ilave etanol kapasitesi sağlayacak.
Şehirlere ’bahar temizliği’. 11 maddelik bir genelge gönderilerek halkın toplu olarak bulunduğu alanlar (cadde, sokak, meydan, bulvar, pazar yeri) Bilim Kurulu tarafından belirlenen şekilde, sık periyotlarla temizlenecek ve dezenfekte edilecek.