Sabun denince akla gelen isim Mehmet Rıfat Evyap’ın sabunlarının ünü 1930’lu yıllarda Erzurum’un sınırlarını aştı. Evyap sabunları bölgesel bir marka haline geldi.
1943 yılına kadar sabun üretimini Erzurum’da sürdüren Evyap ailesi, ham maddeye ulaşmanın kolay olması için İstanbul’a göç etti ve imalathaneyi Vaniköy’e kurdu. Gittikçe artan talebe yetişmeye çalışan Evyap markasının, Ayvansaray’da ve Tahtakale’de de imalathaneleri açıldı.
Fikret Evyap’ın yenilikçi vizyonu ile üretimde sıçrama yapan şirket, 1955 yılında Arko, 1968 yılında Duru gibi bugün sadece Türkiye’de değil global pazarda da isim yapmış markaları piyasaya sürdü.
El sabunu, yeşil sabun, beyaz sabun, kokulu sabun, lavanta sabunu, sabun cevizi, hediyelik sabun gibi sabun ve krem çeşitlerine dair satış ve pazarlama stratejileri bizzat Ahmet Fikret Evyap tarafından geliştirildi.
Rafa kaldırılan krem üretimleri Fikret Evyap’ın yeniden ele alması ile tüketicilerin beğenisine sunuldu ve çok kısa sürede büyük ilgi gördü.
Fikret Evyap, kardeşi Mehmet Fethi Evyap ile birlikte Evyap’ı global bir şirkete dönüştürerek 1980 yılından itibaren ihracata ağırlık verdi.
1990 yılında Evyap’ın kurucusu Mehmet Rıfat Evyap’ın vefatının ardından Fikret Evyap’ın en önemli kararlarından biri, firmanın kişisel bakım ürünleri piyasasındaki etkinliğinin artırılması ve şampuan, diş macunu, tıraş kremi, pudra, jöle, parfüm ve deodorant gibi alanlarda pazara yeni ürünler sunulması oldu. Evyap’ın ilk yurt dışı üretimi Mısır-İskenderiye’de gerçekleşti.
Fikret Evyap, 2002 yılında Kuzey Afrika ve Sahra altı pazarlara yönelik ürün üretmek adına fabrika kurdurmuştu. Evyap, derdinin ülkesini dünyanın her bir köşesinde temsil etmek olduğunu söylemişti;
Bugün; Türkiye dahil 3 ülkede üretim tesisleri olan, 100'ün üzerinde ülkeye ihracat yapan Evyap, 4 binden fazla çalışana istihdam sağlıyor.
Duru, Arko Men, Arko Nem, Evy Baby, Fax ve Activex gibi önemli markaları bünyesinde bulunduran Evyap, 2006 yılında Duru ve Arko markaları ile Turquality programına dahil olmaya hak kazandı.Tüm bunların yanında, uluslararası arenada söz sahibi olmasını sağlayan Evyapport ile Türkiye’nin 4. büyük özel limanı unvanını da sahip oldu.
Ahmet Fikret Evyap, 1970’li yılların başında kurulan, misyonu ‘Vatana ve millete faydalı olabilecek iyi insanlar yetiştirmek’ olan İlim Yayma Vakfı’nın kurucularındandı. Fikret Evyap, hayırseverliği, mazlumu geri çevirmeyen ve el uzatan, yeniliklere açık ve çalışkanlığıyla ardından gelen nesillere örnek gösterilen bir şahsiyetti.
Fikret Evyap, 22 Kasım 2022 tarihinde Salı günü 90 yaşında hayatını kaybetti...