Evdeki ekmek en güvenlisi

Ülkü Menşure Solak
04:0023/02/2020, Pazar
G: 23/02/2020, Pazar
Yeni Şafak
Bu hafta sonu evde kendi ekmeğimizi kendimiz pişirelim mi? Cevabınız evetse, buyurun mutfağa.
Bu hafta sonu evde kendi ekmeğimizi kendimiz pişirelim mi? Cevabınız evetse, buyurun mutfağa.

İyi ekmeğin pahalı olduğu günümüzde kendi ekmeğimizi kendimiz yapalım. Tadıyla ve kalitesiyle en güvenli ekmek evde yaptıklarımız. 200 kadar ekmek çeşidi arasından sizin için seçme yaptık.

Dünya kadar eski bir tarif ararsanız, o ekmeğin tarifidir. İnsan en az 30 bin yıldır buğday, arpa ve diğer tahılları üretiyor. Bunlardan ekmek yapıyor, üstelik çeşit çeşit. Ballısı, tatlısı, ekşisi, kurusu, yufkasıyla Mısır’da, Hitit’te ve elbette ardıllarında 200 kadar ekmek çeşidi var. Bugün, biz çoğuna poğaça, kek gibi isimler veriyoruz. Ekmek diye bildiğimiz şey mayalı, kabarmış, her öğün yediğimiz somun, francala ve benzerleri.

EN ESKİ TARİF

Maya da o kadar eski. Bugün insanlar “ekşi maya nasıl yapılır “ merak ediyor, çeşitli tarifler deniyorlar. Anadolu’da hamuru mayalama işi bir çok malzeme ile denenmiş. Bunlardan en çok kullanılanı ekşi mayadır. Yani hamurun kendi kendine ekşitilmesi. Krep hamuru kıvamında hazırladığımız un, tuz, su, bal hamurunu ılık ortamda, ağzını bezle kapatarak bekletiyoruz. Üzerine çıkan suyu süzüp, taze su, az tuz ve az bal ilave edip karıştırıyoruz. Bu işlemi hamur kabarıp maya oluşana kadar sürdürüyoruz. Yaptığımız bu ekşi mayayı, beze, yumak yapıp una gömerek saklayıp, gerektiğinde kullanabilirsiniz. Eski hanımlar hep öyle yaparlardı.

İYİ EKMEK AZ VE PAHALI

Ekmeğin bolca üretildiği, fakat çok güvenilir tariflerin de bulunmadığı bir çağdayız. İyi ekmek az bulunuyor, varsa da ücreti yüksek. Üstelik çok ekmek çöpe gidiyor. Bugün tariflerimizde bayat ekmekli bir tarif, bir kaç ta lezzetli ekmek verelim. Sağlıklı ve mutlu bir hafta sonu dilerim.

Ekmek

  • MALZEMELER
  • 2, 5 su bardağı un
  • Bir su bardağı su
  • Bir tatlı kaşığı tuz
  • Bir tatlı kaşığı zeytinyağı
  • Bir çay kaşığı şeker
  • Bir tatlı kaşığı toz maya
  • YAPILIŞI
  • Bütün malzemeyi karıştıralım ve homojen bir hamur haline gelene kadar yoğuralım. 40 dakika sıcak bir ortamda mayalandıralım. Kalıba koyalım ya da kol kalınlığında silindir şekli verelim. 200 derecede ısıtılmış fırında 30 dakika pişirelim. Çıkardığımızda üzerinde fırça yardımıyla su sürelim. Üzerini bezle örterek dinlendirelim.Afiyet olsun.

Sarımsaklı Kaşarlı Ekmek

  • MALZEMELER
  • Bir yuvarlak ekmek
  • 250 gram tereyağı
  • 3 diş sarımsak
  • Bir avuç dereotu
  • Bir fiske tuz
  • Bir su bardağı çökelek
  • Bir su bardağı kaşar peyniri rendesi
  • YAPILIŞI
  • Ekmeği, tabanı bütün kalacak şekilde, sadece üstünden kare kare dilimleyelim. Sarımsakları ezelim. Dereotunu doğrayalım. Oda ısısında yumuşattığımız tereyağına tuz, sarımsak ve dereotunu ilave edip mikserle iyice karıştıralım. Bu karışıma çökeleği ekleyelim. Yumuşayan sarımsaklı tereyağını (eğer gerekirse hafifçe ısıtalım ve) ekmeklerin üzerinde gezdirip tereyağı emmesini sağlayalım. Kaşar peyniri rendesini serpelim. Ekmeğin üzerini, pişirme kağıdı ile kaplayalım. 200 derecede 15 dakika pişirelim. Kağıdı açıp 5-10 dakika kızartalım. Afiyet olsun.
#Ekmek
#Kaşar
#Tereyağı