|

18 günde 2 ameliyat ile hayata tutundu

Siroz tedavisi için organ nakline hazırlanırken, iki ana kalp damarında tıkanıklık saptanan hemofili hastası Hüseyin Yıldız, önce baypas, sonra da dünyada sayılı hastaya uygulanan karaciğer nakli olarak hayata tutundu.

Yeni Şafak
09:33 - 18/10/2018 Perşembe
Güncelleme: 09:37 - 18/10/2018 Perşembe
Diğer
Yıldız’a oğlu Rıdvan Yıldız karaciğerini verdi.
Yıldız’a oğlu Rıdvan Yıldız karaciğerini verdi.

Sebebi anlaşılamayan karaciğer sirozu olan 55 yaşındaki marangoz Hüseyin Yıldız’ın karaciğer nakli dışında bir tedavi seçeneği olmamasına rağmen hemofili A tipi hastası olması buna mani oluyordu. Vücudu kanamayı durduran faktör 8’i yeterli üretemediği için dişi bile çekilecek olsa, önce faktör 8 alıyordu. Bu yüzden hiç ameliyat olmayan Yıldız’ın yaşayabilmesi için acilen ameliyata alınmalıydı. Yıldız’ın oğlu Rıdvan Yıldız, karaciğerini paylaşmaya uygundu ancak bu seferde iki kalp damarlarında ileri düzeyde darlık saptandı. Darlık nakil ameliyatı esnasında kalp krizi geçirme riskini ortaya çıkardı.

Hürriyet’in haberine göre bunu önlemek için önce baypas ameliyatı yapılmasına karar verildi. Faktör 8’le ameliyatta kanama riskine karşı önlem alındı. Göğüs kafesi açılarak açık kalp ameliyatı, kanamasız gerçekleştirildi. Yaklaşık iki hafta yakından izlenen Yıldız, ilk ameliyattan 18 gün sonra nakil ameliyatına alındı. İlkinde olduğu gibi faktör 8 takviyesi verilerek hazırlandı. Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde organ nakli cerrahları Doç. Dr. Turan Kanmaz ve Dr. Cihan Karataş ameliyatları gerçekleştirdi. Faktör 8 takviyesi ameliyatın ardından 3 gün daha devam etti. Nakilden 8 gün sonra da taburcu edildi.

#Hüseyin Yıldız
#Siroz
#Hemofili
#Karaciğer Nakli
#Baypas
5 yıl önce