YKS puan hesaplama nasıl yapılıyor?

Yeni Şafak
09:093/08/2018, Friday
G: 3/08/2018, Friday
Yeni Şafak
2 milyonu aşkın öğrenci YKS'nin ilk oturumuna girdi.
2 milyonu aşkın öğrenci YKS'nin ilk oturumuna girdi.

2 milyonu aşkın öğrenci YKS'nin ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi'ne bugün girdi. Öğrencilerin en çok merak ettiği konu, "YKS'de puan hesaplama nasıl yapılıyor" sorusu. Bilindiği gibi YKS puanlama sistemi değişti. Peki üniversite tercihi öncesi YKS puan hesaplama nasıl yapılıyor? Merak edilen detaylar haberimizde.

Bu yıl ilki gerçekleştirilen Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) maratonda sona gelindi. YKS'nin birinci oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) 30 Haziran'da, ikinci oturumu Alan Yeterlilik Testi (AYT) ile Yabancı Dil Testi (YDT) de 1 Temmuz'da gerçekleştirildi. YKS'nin birinci oturumu TYT ve ikinci oturumu AYT için adaylar saat 10.00'dan sonra, YDT adayları saat 15.30'dan sonra sınav binalarına alınmadı.

Peki YKS'de puan hesaplama nasıl olacak? YKS'de hangi puan türleri değişti? Adaylar üniversite tercihlerini nasıl yapacaklar? İşte YKS'ye dair bilinmesi gereken tüm detaylar:

YKS sonuçları açıklandı mı?

TYT'ye başvuru yapan 2 milyon 381 bin 784 aday 7 bin 884 binadaki 129 bin 291 salonda, AYT'ye başvuran 2 milyon 19 bin 853 aday 6 bin 746 binadaki 108 bin 470 salonda, YDT'ye başvuran 131 bin 453 aday ise 779 binadaki 6 bin 418 salonda sınava alındı.

TYT'de adaylara Türkçe testinden 40, Sosyal Bilimler testinden 20, Temel Matematik testinden 40, Fen Bilimleri testinden 20 olmak üzere toplam 120 soru yöneltildi. AYT'de ise Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 testinden 40, Sosyal Bilimler-2 testinden 40, Matematik testinden 40, Fen Bilimleri testinden 40 soru, YDT'de ise 80 soru soruldu.

2018-YKS puan hesaplama nasıl yapılıyor?

YKS’de uygulanan testlere verilen cevaplar her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacak. Adayın katıldığı her sınavda yer alan her test için bir standart puan hesaplanacak.

Her yıl yaklaşık 2 milyon adayın girmek için yarıştığı TYT'de baraj yükseltildi. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), TYT barajını 140'tan 150'ye çıkardı. Buna göre önceki yıllarda 16 net yapan barajı aşarken artık 20 net yapan ikinci aşamaya girmeyi hak edecek.

Testlerin standart puanlarının hesaplanmasında şu yol izlenecek:
  1. Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı saptanacak.
  2. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacak.
  3. Son sınıfta okumakta olan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacak.
  4. Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacak.
  5. Sınavdan sonra yapılan analizlerde bir testte hatalı soru bulunduğu takdirde ilgili testte en az bir cevabı bulunan tüm adayların bu soruyu doğru cevapladığı kabul edilecek ve adayların puanları diğer sorulara verdikleri cevaplarla birlikte hesaplanacak.

Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) Değer Aralıkları 250-500 olacaktır. OBP, Türkiye geneli değerlendirmeye esas alınarak, ortaöğretim bitirme notları (100 üzerinden diploma notu) 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülecektir.

Böylece, 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250 olacak, en yüksek 100 olan diploma notu için de OBP 500 olacaktır. 50’nin altında olan diploma notları 50 olarak değerlendirmeye alınacaktır.

Daha sonra bu OBP, herkes için tek katsayı olarak kullanılan 0.12 katsayısı ile çarpılarak okuldan gelecek net puan hesaplanacaktır.

Sonuç olarak en düşük notlara sahip bir öğrenciye okuldan 30 gelirken (0.12 x 250=30) 500 OBP’ye sahip öğrenciye 60 (0.12 x 500= 60) gelecek.

Yani okul puanları hesaplanırken herkes için tek katsayı kullanılacak. Tüm öğrencilerin OBP’si 0.12 katsayısı ile çarpılacak.

Öğretmen lisesi mezunları alanlarındaki öğretmenlik bölümlerini seçtiğinde ve meslek lisesi mezunları da kendi alanlarındaki programları tercih etmeleri halinde (MTOK bölümleri hariç diğer 4 yıllık lisans bölümleri) OBP’leri 0.06 ek katsayısı ile çarpılacak (En fazla 30, en az 15 net puan gelecek) ve bulunan değer, 0.12 katsayısıile hesaplanan puana eklenecek. Yani toplamda okul puanları 0.12 + 0.06= 0.18 ile çarpılarak toplamda en fazla 90 puan olabilecek.

Okul birincileri için puan hesaplama

Okul birincisi de olsa diploma notu diğerleri gibi önce 5 ile çarpılacak, daha sonra çıkan sayıda 0.12 katsayısı ile çarpılacak.

(Okuldan Gelecek Puan Hesabı)

Ek puanın en büyük değeri 500 x 0.06= 30 olacaktır.

Yani Meslek lisesine ve öğretmen lisesine en fazla 30 ek puan gelebilecek.

Tercihler sonucu üniversitede bir bölüm kazanıpta gitmeyen (Açıköğretimin kontenjansız bölümleri ve sınavsız geçişle bir yere yerleşenler hariç) öğrenciler o sene tekrar sınava girdiklerinde 0.12 OBP katsayısı yarı yarıya düşürülerek 0.06 ile çarpılacak ve varsa 0.06 ek puan katsayısı yarı yarıya düşülerek 0.03 ile çarpılacaktır.

Yeni OBP sisteminde okul birincisine direkt 60 gelmeyecek.

10 başlıkta Yükseköğretim Kurumları Sınavı.

YKS puanları ne kadar süre geçerli olacak?

Temel yeterlilik testi önlisans ve lisans için baraj puanlarını belirleyecektir. Lisans programlarını tercih etmek için baraj puanları değişmeyecektir. 150 puanın altında olan adayların tercih hakkı olmayacak. 180 üstü olanlar hak kazanacak. 200 ve üzeri olan puanlar bir sonraki yıl içinde geçerli olacaktır.

YKS puan türleri değişti mi?

YÖK Başkanı Yekta Saraç, yeni sistemi açıklarken puan türleriyle ilgili şu ifadeleri kullanmıştı:

  • "Özetle yeni sistemimiz daha yalın, sade ve kolay anlaşılabilir bir sistemdir. Sınav puan türü 18'den 5'e indirilmiştir. Sınavlar 5 hafta sonundan 1 hafta sonuna çekilmiş, 6 oturumdan 3 oturuma çekilmiştir. Temel yeterlilik puanının oluşturulması önemlidir. Türkçe ve matematiğin esas olduğu bir değerlendirme olacaktır. Tek bir puanla meslek yüksek okullarını tercih etmeye izin veren bir sistemdir. Sınav sürelerinde önceki sistemi dikkate alıyoruz ve stres yaşamamaları için gereken süre için uzmanlardan bilgi alıyoruz. Toplamda soru başına düşen dakika hesaplarına baktığımızda en olumlu noktasını tespit edeceğiz."
#YSK
#Puan Hesaplama
#Üniversite
#Sınav