Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TAI) tarafından üretilen ANKA ilk görev yeri olan Elazığ'daki 8'inci Kolordu Komutanlığı bünyesinde eski hava alanında göreve başladı.
ANKA'nın göreve başlaması nedeniyle düzenlenen törene, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, TSK Güçlendirme Vakfı Genel Müdürü Emekli Korgeneral Orhan Akbaş, 8'inci Kolordu Komutanı Korgeneral Yılmaz Uyar, Tunceli Valisi Osman Kaymak ve yetkililer katıldı. Törende konuşan Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, terörle mücadele ve ulusal güvenlik açısından çok kıymetli olan ANKA'nın test uçuşunu başarı ile tamamladığını görmekten büyük mutluluk duyduklarını söyledi.
Temennilerinin bugün gördükleri manzaranın daha ileri noktalara taşınması, kendini daha fazla geliştirmesi olduğunu söyleyen Bakan Yardımcısı Alpay, şunları söyledi:
"Bugün ANKA görev uçuşunu çok büyük bir başarı ile tamamladı. ANKA insanız hava aracının konuşlandığı noktalardan birisi burası. Çünkü, Elazığ bölge ve konum itibari ile özellik arz eden bir yer. Hem stratejik konumu itibari ile de önemli. Genelkurmay, Silahlı Kuvvetler, Kava Kuvvetleri Komutanlığı, Kolordu Komutanlığı isteği ve talepleri ile ilgili olarak böyle bir süreç başlamıştır. Buradaki temel yaklaşım, hem savunma sanayi açısından hem harp sanayi açısından yerli ve milli oranı nerdeyse yüzde yüze ulaştığı bir noktaya ulaşmak istiyoruz. Bütün çabamız ve hedefimiz o. Terörle mücadele konusunda kararlılığımızı söylemeye gerek yok. Şu an terörle mücadele gibi çok kritik bir iş yapıyoruz. Son terörist bu ülke topraklarını terk edinceye ve bütün silahlarından arındırılıncaya kadar mücadelemiz kararlılıkla devam edecek. Bütün bu işlerde savunma sanayinin bu unsurları da bu mücadelemiz güç verecek, destek verip katkı sağlayacaktır. Hiç bir konuda dışa bağımlı kalmadan kendi öz kaynaklarımız ile yerlilik ve millilik esası üzerinde bu projeleri hayata geçirip tamamlamak istiyoruz."
Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş (TUSAŞ) İHA Programlar Müdürü Barış Atakan konuşmasında ANKA'nın özelliklerini anlattı. Atakan, şunları söyledi:
"ANKA, 30 bin feet irtifaya çıkabilmekte, 24 saat havada kalabilmekte, 200 kilogram faydalı yük taşıyabilmektedir. Bu yeteneklerini de dünyada dört yada beş ülkenin gerçekleştirebildiği bir teknolojik yeteneğin ülkemize kazandırılması sağlanmıştır.TUSAŞ'ta gerçekleştirilen tasarım ve geliştirme çalışmaları ile yüzde yüz tamamen yerli bir tasarım süreci yapılarak, ürünümüzün geliştirilmesi sağlanmıştır. İnsansız hava aracımız, maksimum 1750 kilogram kalkış ağırlığı ile kalkış gerçekleştirebilmekte. Üzerinde bulundurduğu gece ve gündüz kamerası, lazer işaretleyici ve lazer mesafe ölçümü ile her türlü hava şartında gece koşullarında keşif ve gözetleme hizmeti sağlamaktadır. Hava aracımız üzerinde telsiz rölesi bulunarak haberleşme desteği yerde bulunan birliklere sağlamaktadır."