Yeni sistemde Bakanlar Kurulu'nun yapısı.
Türkiye bugün yeni sisteme geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan Meclis'te yemin etti, ardından Külliye'de geçiş töreni yapıldı. Saat 22.30'da ise yeni kabineyi açıkladı. Yeni sistemle birlikte kabinenin yapısı da değişti. Bakanlık sayısı 16'ya düşürüldü. Bazı bakanlıklar kapatıldı, bazı bakanlıklar ise birleştirildi. Yeni sistemde hükümetin yapısına ilişkin merak edilenleri derledik.
Türkiye’nin siyasi tarihinde bir sayfa kapandı, yeni bir sayfa açıldı.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, yüzde 52.59 oy oranıyla seçilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TBMM’de yemin etmesiyle dün resmen başladı. Erdoğan, yemin için Meclis’e gelişte törenle karşılandı, geçici Meclis Başkanı Durmuş Yılmaz’dan mazbatasını aldı. Saat 16.30’da yemin edip 21.30’da kabineyi açıklayan Erdoğan, hemen ardından ‘dönüşüm kararnamesini’ imzaladı.
Meclis ve Külliye’deki törenlere, 22 devlet başkanı, 28 başbakan ve meclis başkanı katıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçiş töreninin ardından kabineyi açıkladı. Yeni sistemde kabine yapısı da değişti. Bakanlık sayısı 16'ya düştü. 3 bakanlık kapatıldı, 8 bakanlığın ise ya statüsü değişti ya da birleştirildi.
Yeni sistemde kabinede yer alan 16 bakanlık şöyle:
Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı.
#Hükümet
#Kabine
#Recep Tayyip Erdoğan
#Cumhurbaşkanı