TÜBİTAK’ın üretip 2012’de Başbakan, Bakanlar, G.Kurmay Başkanı ve MİT Müsteşarı’na tahsis ettiği kriptolu Milcep-K2 telefonlarının tek üretim nedeni “casusluk”. Bu tespit 24 FETÖ’cünün ceza aldığı davanın gerekçeli kararında yer aldı. Uzmanlar Milcep-K2’nin şifrelerini 45 saniyede kırdı. 2011’de geliştirilip, 2012’de üretimi tamamlanan model için ihaleye çıkılmadı. Hiçbir kurum ve kuruluşun talebi yoktu. Telefon güvenlik, emniyet veya sertifikasyon testlerine de tabi tutulmadı.
Devlet büyüklerinin kullandığı kriptolu telefonların üretilmesinde ve dinlenmesinde rol alan FETÖ’cü 24 casus hakkında verilen mahkumiyet kararının gerekçesi açıklandı. Gerekçede, kriptografik açıdan kasıtlı olarak zayıf üretildiği belirtilen MİLCEP-K2 kriptolu telefonların, siyasi casusluk amacıyla dinlenildiği belirtildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, eski İçişleri Bakanı Efkan Ala ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile bazı eski bakanların kullandığı kripto telefonların usulsüz bir şekilde dinlendiğinin ortaya çıkmasının ardından TİB ve TÜBİTAK çalışanı 28 kişi hakkında dava açılmıştı. Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, 22 Şubat günü karar çıkmış ve sanıklara ceza yağmıştı. Mahkeme, söz konusu kararın gerekçesini de tamamladı.
KRİPTO 45 SANİYEDE ÇÖZÜLDÜ
Gerekçede, MİLCEP-K2 kriptolu telefonların kolaylıkla dinlenebilmesi için kriptografik açıdan kasıtlı olarak zayıf üretildiği belirtildi. Gerekçede ayrıca, kriptolu cihazlarda kullanılmak için üretilen ve gizli kalması gereken 'Gizli Anahtar' bilgilerinin, TÜBİTAK-BİLGEM Gebze yerleşkesinde bulunan Güvenlik Yönetim Merkezi'ndeki (GYM) iki adet masaüstü bilgisayardan çok kolaylıkla elde edilebildiği, bu durumun da çok büyük bir kriptografik açık olduğu vurgulandı. Yargılama aşamasında söz konusu telefonların dinlenmesinin mümkün olup olmadığını araştırmak üzere 3 bilirkişi atandığına yer verilen gerekçede, uygulamalı olarak yapılan testlerde MİLCEP-K2 kriptolu telefonlarının şifresinin 45 saniyede kırıldığı kaydedildi.
TALEP OLMAKSIZIN ÜRETTİLER
Hiçbir şekilde güvenlik, emniyet veya sertifikasyon testlerine tabi tutulmadan ve bir ihale sürecinden geçmeden söz konusu kriptolu telefonların 2012 yılı aralık ayından itibaren Milli Güvenlik Kuruluna teslim edilerek aralarında Başbakan, Bakanlar, Genelkurmay Başkanı, MİT Müsteşarının da bulunduğu çok sayıda üst düzey devlet erkanının kullanımına sunulduğu aktarıldı.
ÖRGÜTÜN AMACI DOĞRULTUSUNDA
Bazı sanıkların MİLCEP-K1 telefonlarındaki birtakım sıkıntılar nedeniyle MİLCEP-K2 telefonlarının üretiminin yapıldığını ileri sürdüğü kaydedilen gerekçede, şöyle denildi: "Bilirkişi raporuyla birçok güvenlik açığının bulunduğu sabit olan K2 kriptolu telefonlarının ancak örgütün amacı doğrultusunda dinlemeye matuf olarak üretildiği anlaşılmıştır. TÜBİTAK'ta çalışan örgüt mensuplarınca MİLCEP-K2 telefonlarının IMEI'leri TİB'de çalışan örgüt mensuplarına verildiği ve bu kişilerce KUBİK sistemi atlanarak HİTAP sistemine 'manuel' olarak tanımlaya yapılmak suretiyle siyasi casusluk amacıyla dinlendiği tespit edilmiştir."
Erdoğan’ı 59 kez dinlediler
Dava konusu MİLCEP-K2 kriptolu telefonları o dönem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, eski Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Ali Babacan, eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, eski Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, eski Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, eski AYM Başkanı Haşim Kılıç’ın da aralarında bulunduğu üst düzey devlet erkanı kullanıyordu. 26 Haziran 2014’e kadar kullanılan MİLCEP-K2 telefonların hem normal hem de kriptolu telefonlarla olan görüşmelerinin dinlendiği belirlenirken, TİB’deki HİTAP sisteminde yapılan incelemede, 31 adet K2 model kriptolu telefonun 363 kez dinlendiği tespit edildi. Buna göre, Erdoğan, 4 farklı kriptolu telefondan 16 Eylül 2013- 31 Aralık 2013 tarihleri arasında 59 kez dinlendi. Ayrıca Davutoğlu 26, Babacan 32, Arınç 1, Bozdağ 5, Ala 3, MİT ve Genelkurmaya tahsis edilen telefonlar da toplam 34 kez dinlendi.