EDISYON:

Türkiye için güneş enerjisi büyük fırsat

Ankara
00:009/07/2008, Çarşamba
G: 8/07/2008, Salı
Yeni Şafak
Türkiye için güneş enerjisi büyük fırsat
Türkiye için güneş enerjisi büyük fırsat

Enerji kaynaklarının yüzde 80'ini ithalat yoluyla karşılayan Türkiye'nin, güneşe yapılacak yatırımla, iki kat üretim gerçekleştirilebileceği belirtildi. Yılın 200 gününü güneşli geçiren ülkemizde, bu enerjiden kullanma oranı binde bir olarak açıklandı

Doğal enerji kaynaklarından güneş enerjisiyle Türkiye'nin şu anda ürettiği enerjinin (Türkiye 2007'de 191 milyar kilovatsaat enerji üretti) iki katını üretebileceği belirtiliyor.

Dünyanın ve Türkiye'nin bütün enerji ihtiyacı yenilenebilir enerji kaynağı olan güneş enerjisi ile karşılanabilir. Enerji kaynaklarının yaklaşık yüzde 80'ini ithalat yoluyla karşılayan Türkiye için güneş enerjisinin büyük bir şans olduğu ifade ediliyor. Güneş enerjisi konusunda büyük bir potansiyele sahip Türkiye'de yıllık güneş enerjisi potansiyeli 380 milyar kilovatsaat (kWh) düzeyinde bulunuyor. Bu miktar 56 bin megavatlık (MW) bir doğal gaz santralinin ürettiği enerjiye denk geliyor.

200 GÜN GÜNEŞLİ GEÇİYOR

Coğrafi konum itibariyle ortalama 200 günü güneşli geçen Türkiye'de şu anda güneş enerjisi kapasitesinden ancak binde 1 oranında yararlanılabiliyor. Bu arada Elektrik İşleri Etüt İdaresi (EİEİ), Türkiye'de güneş enerjisi uygulamaları açısından en iyi alanların hangi bölgeler olduğunu gösteren güneş enerjisi atlasını (GEPA) da hazırladı. Türkiye'de farklı noktalarda kurulan 156 adet güneş ölçüm istasyonunun 22 yıllık verileriyle doğrulanan ve kalibre edilen GEPA'da güneş radyasyonu ve il il güneşlenme değerleri gösterildi. GEPA'ya göre Türkiye'nin ortalama güneşlenme süresi 2 bin 640 saat (günlük toplam 7,5 saat), ortalama toplam ışınım şiddeti ise 1311 kWh/metrekare-yıl.

5 ADET ALAN BELİRLENDİ

Türkiye'nin en fazla güneş enerjisi potansiyeline sahip bölgesi ise Güneydoğu Anadolu Bölgesi. Bu bölgeyi sırasıyla Akdeniz Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi ve Akdeniz Bölgesi izliyor. GEPA'da güneş termik santralleri kurulabilecek 4 bin 600 kilometrekarelik 5 adet alan belirlendi. Bunlar Konya, Antalya, Muğla, Mersin ve Şanlıurfa illerinde.



Verim arttı arıza azaldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, elektrik üretiminin tüketimi karşılamaması nedeniyle bildirim yapılmadan çeşitli yerlerde elektrik kesintisi yapıldığı haberlerini yalanlayarak, “Böyle bir şey kesinlikle yok. Kablolar yeraltına alınıyor, trafolar değişiyor. Gayet tabii elektrik hatları kesilerek bunlar yapılır” dedi. Yenilenebilir enerji konusunda önemli projeler geliştirildiğine belirten Güler, termik santrallerde kapasite kullanım oranının göreve geldiklerinde yüzde 35 olduğunu, Haziran 2008 itibariyle ise bu oranın yüzde 74'e çıktığını söyleyerek,”Kurulu gücümüz iki katına çıktı” şeklinde konuştu.

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.