Türkiye'nin oldukça stratejik bir adım atarak son yıllarda ilişkilerini daha da geliştirdiği Sudan'da yaşananlar dünyanın ve özellikle de bölgeye nüfuz etmek isteyen ülkelerin yakın gözetiminde. Bölge halkının sorunlarının çözülmesi için tüm imkanlarıyla Sudan'da olan ve halk tarafından çok büyük bir sevgi duyulan Türkiye, darbe sonrasındaki sürecin de en kilit ülkelerinden biri.
Ülkedeki 30 yıllık Ömer el-Beşir döneminin askeri darbeyle sona ermesinin ardından bölgeyi kendi çıkarlarına göre şekillendirmek isteyen güçler de adımlar atmaya başladı. Öncelikle Askeri Geçiş Konseyi'ne kendi taraflarını etkin konuma getirmek isteyen diğer ülkeler, Sudan'daki nüfuzu oldukça yüksek olan Türkiye'yi de denklem dışına çıkarmak istiyor.
Söz konusu odakların son olarak ortaya attığı iddialardan biri de Sudan'da, darbe ile yönetimi Ömer el Beşir'den alan Geçiş Konseyi Başkanı Abdulfettah el Burhan’ın Twitter hesabından yaptığı paylaşım oldu.
Olayla ilgili yapılan haberlerde el Burhan'ın “Sevakin, Sudan’ın ayrılmaz bir parçasıdır. Değeri maddi bir bedelle ölçülemez, tarihi satılamaz. Topraklarımızın egemenliğine önem verdiğimizi vurguluyoruz. Sudan’da yabancı bir askeri mevcudiyetin olmasına razı olmayacağız” dediği iddia edildi. Bu haberle, El Beşir hükümeti döneminde yapılan bir anlaşma ile Sevakin Adası'nı 99 yıllığına kiralayan Türkiye'nin bu anlaşmasının iptal edileceğine dair bir algı oluşturmak istendi.
İlk olarak Birleşik Arap Emirlikleri medyası tarafından haberleştirilen bu yalanda kullanılan Twitter adresinin sahte olduğu ilk günden ortaya çıksa da aynı sahte hesabın yazdıklarının Türkiye’de de yansımaları oldu. Türkiye’de faaliyet gösteren ve Birleşik Arap Emirlikleri-Suudi Arabistan tarafından finanse edilen medya kuruluşları yalan haberi çok hızlı bir şekilde sütunlarına taşıyarak "Türkiye’yi Sudan’da zor günler bekliyor" algısını oluşturmak istese de Dışişleri Bakanlığı’ndan yanıt gecikmedi.
Bakanlık Sözcüsü Hami Aksoy, Sudan'ın Sevakin Adası'na ilişkin Türkiye ile Sudan arasındaki anlaşmanın iptal edilebileceği yönünde basında yer alan haberlerin gerçekle ilgisi olmadığını söyledi.
Yeni Şafak’ın konuyla ilgili ulaştığı bölgedeki güvenilir kaynaklar, TİKA, MTA, TPAO ve Tarım Bakanlığı’nın tüm anlaşmalarının geçerli olduğunun altını çizdi.
Türkiye'nin bölgede Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından zorlanmak isteyeceğine değinen kaynaklar, halkın nazarında ve ülke bürokrasisinde Türkiye’nin etkisinin çok büyük olduğunu, Sudan yönetimi ile Türkiye ile ilişkisinin daha da ilerleyebileceği görüşünü savunuyor.