|

Tunceli artık 8 ülkeye ihracat yapıyor

Geçmiş yıllarda sürekli terörle anılan Tunceli, son bir yılda yapılan hizmetler ile hem turizm de hem de istihdamda kendinden söz ettirmeye başladı. İstihdamda sonuncu sıralarda yer alan Tunceli, açılan fabrikalar sayesinde dördüncü sıraya yükseldi. Tunceli, kendi ürettiği ürünlerin yer aldığı ilk ihracatını, Almanya, İngiltere, Fransa, Rusya, İspanya başta olmak üzere 8 ülkeye yapmaya başladı.

Fazlı Şahan
04:00 - 3/09/2018 Pazartesi
Güncelleme: 04:20 - 3/09/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Vali Sonel, fabrikaları ziyaret ederek Tuncelili vatandaşların sorunlarını birebir dinliyor.
Vali Sonel, fabrikaları ziyaret ederek Tuncelili vatandaşların sorunlarını birebir dinliyor.

Güvenlik güçlerinin başarılı operasyonlarıyla terörden temizlenen Tunceli, valilik ve belediyenin yürüttüğü çalışmalarla hem turizm hem de istihdamda kendinden söz ettirmeye başladı. Tunceli’ye kayyum atanmasının ardından ilk iş olarak kentin sorunları ve ihtiyaçları tespit edildi. Yaklaşık 1 yıllık çalışmanın ardından Tunceli’de 62 proje hayata geçirildi. Güvenlik güçlerinin başarılı operasyonları sonrasında terörden temizlenen şehir, turizmde patlama yaşadı.

İSTAHDAMDA 4. SIRAYA YÜKSELDİ

Kayyum ile birlikte iş adamları yüzünü Tunceli’ye çevirdi. Tunceli’de 3 tekstil fabrikası kuruldu. Açılan fabrikalara çok sayıda bölge insanı yerleştirildi. İstihdamda 81 il arasında sonuncu durumda olan Tunceli, yeni iş alanlarıyla 4’üncü sıraya yükseldi. Açılan fabrikalar ile Tunceli, Polonya, Almanya, İngiltere, Fransa, Rusya, İspanya, Çekya ve Romanya olmak üzere 8 ülkeye ihracat yapar duruma geldi.

ASFALT İLE TANIŞTI

Kayyum öncesi kürek ve greyder ile yılda 10 bin 000 metrekare asfalt çalışması yapılırken, kayyumla birlikte bu rakam 950 bin metrekareye çıktı. Mameki Köprüsü - Mavi Köprü Kıyı Düzenleme Projesi kapsamında özel olarak deniz kumu getirilerek Munzur Çayı kıyısında plaj oluşturuldu. Belediye, vatandaşların yazın sıcağından ve kışın soğuğundan koruyacak klimalı durakları hizmete soktu.

MİLLET BAHÇESİ

Tunceli’de sağlıklı yaşam alanları oluşturmak, kentsel yeşil alan standartlarını ve yaşam kalitesini yükseltmek için “Millet Bahçesi” Projesi hayata geçirildi. Millet Kıraathanesi de Tunceli’ye kazandırılan önemli sosyal tesislerden birisi oldu.


Yollar daha güvenli olacak

Vali Sonel hayata geçirecekleri projeleri ise şöyle sıraladı: “Tunceli-Pülümür-Erzincan karayolu öncelikli yollar kapsamına alındı. Hayata geçirilecek proje ile yıllardır sorun olan ve çözülmeyen yol sorunu, çözüme kavuşturulmuş olacak. Tunceli- Pülümür - Erzincan karayolunun güvenlik önlemlerini arttırmak, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla 28 adet yaşam alanlı güvenlik kulesi yapımı ile ilgili çalışmalarımız hızla devam ediyor. Şu ana kadar 9 güvenlik kulemizin yapımı tamamlandı. Yapılacak güvelik kulelerinin 21’i Tunceli- Pülümür - Erzincan Karayolundaki güzergâha inşa edilecek. Terörle mücadele konusunda Tunceli’de üst düzeyde önlemler alınmaya devam ediyor. Bu kapsamda Tunceli-Elazığ karayolu artık 24 saat izleniyor. Tunceli- Elazığ Karayolunun güvenliğinin sağlanması amacıyla yolun 57 kilometrelik kısmındaki 41 noktaya 157 kameranın ve 200 adet gece görüş aydınlatmasının montajı yapıldı. Karayolunun 73 kilometresine ise fiber kablo döşendi.”

Her akşam evleri ziyaret ediyoruz

Hem vali hem de Belediye Başkanı olan Tuncay Sonel Tunceli’nin geçirdiği değişimi Yeni Şafak’a anlattı: “Artık eski Tunceli yok. Huzur şehri, ışıl ışıl, turizm şehri Tunceli var. Kahraman güvenlik güçlerimiz teröristle mücadelede başarılı işler çıkardılar. Huzur gelince doğal güzellikleri ile anılan şehrimize gelenler de çoğaldı. Kapımız vatandaşımıza açık, ayrıca bizler de her akşam birkaç ev ziyareti yaparak kenar mahallelerimize kadar gidiyoruz. 2017 yılında Tunceli’ye gelmek için uçak bileti alan vatandaşlarımızın sayısı 29 bin iken 2018’in ilk 8 ayında bu sayının 66 bin 500 olduğu görülüyor. Bu yoğunlukla birlikte bir yıl önce otellerdeki doluluk oranı yüzde 15 iken şimdi yüzde 95’lere ulaştı. 2017’de şehre giren araç sayısı 797 bin iken 2018’in ilk 8 ayında bu sayı 1 milyon 300 bini geçti. Yöre insanımız, özellikle esnaflarımız bu durumdan oldukça memnun.”

#Almanya
#İngiltere
#Fransa
#Rusya
#İspanya
#Tunceli
6 yıl önce