"Geleceği Şekillendirmek: Belirsizlikler, Gerçekler ve Fırsatlar" temasıyla 6'ncısı düzenlenen TRT World Forum 2022'ye katılan uzmanlar, küresel alanda birçok ülkeyi etkileyen krizlerin bölge ülkelerinin işbirliğiyle çözülebileceğini ifade etti.
"Geleceği Şekillendirmek: Belirsizlikler, Gerçekler ve Fırsatlar" temasıyla bu yıl 6.düzenlenen TRT World Forum 2022'ye katılan uzmanlar, küresel alanda birçok ülkeyi etkileyen krizlerin bölgesel işbirliğiyle çözülebileceğini belirtti.
34 ülkeden 100'e yakın konuşmacı katılıyor
İstanbul'da düzenlenen foruma ABD, Afrika kıtası, Asya ülkeleri ve Arap dünyasından birçok uzman, akademisyen, basın mensubu ve diplomat olmak üzere 34 ülkeden 100'e yakın konuşmacı katılıyor.
Daha önce de Rusya'nın topraklarını genişletmek için farklı yerleri ele geçirdiğine dikkati çeken Melvin, bu gibi bölgesel ya da küresel sorunlara ve krizlere neden olan adımların engellenmesinin büyük zorluklar içerdiğine işaret etti.
Türkiye'nin bir NATO ülkesi olarak önemli bir pozisyonda bulunduğuna değinen Melvin, dünyanın farklı noktalarında yaşanan göç, iç savaş, gıda sorunu ve kuraklık gibi sorunların bölge ülkelerinin işbirliğiyle çözülebileceğini belirtti.
Türkiye, krizlere çözüm üretmeyi amaçlıyor
Foruma Filipinler'den katılan Abdulrahman Dalie, Kovid-19 salgını nedeniyle iki yıl sonra yüz yüze bir programda bir araya geldiklerine değinerek, dünyanın farklı yerlerinden resmi ve sivil birçok uzmanın forumda fikir alış verişinde bulunduğu bilgisini paylaştı.
Dalie, dünyanın farklı yerlerinde birçok krizin ve sorunun yaşandığını, bunlara çözüm üretilmesi gerektiğini vurguladı.
Nijerya merkezli Leadership gazetesi editörlerinden Rukayyat Sadauki ise küresel sorunların konuşulduğu bu forumun farklı alanlardaki krizlerin çözümüne katkı sağladığını belirterek, Türkiye'nin dış politikasının bölgesel ve küresel anlamda yaşanan krizlere çözüm üretmeyi amaçladığını, gıda krizi, göç ve çatışmaların çözümüne yönelik adımlar attığını ifade etti.