Tarihte böylesine bir yangın yok: İklim değişikliği ve sabotaj yaktı

Aybike Eroğlu
11:177/08/2021, Cumartesi
G: 7/08/2021, Cumartesi
Yeni Şafak
Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hasan Türkyılmaz, 39 ilde aynı anda çıkan yangınların Cumhuriyet tarihinde bir ilk olduğunu söyledi.
Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hasan Türkyılmaz, 39 ilde aynı anda çıkan yangınların Cumhuriyet tarihinde bir ilk olduğunu söyledi.

Dünyanın küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle mücadele ettiğine de dikkat çeken Türkyılmaz, "Şu an ABD’de 1.38 milyon hektar orman yandı hala devam ediyor. Sibirya’da 1.88 milyon hektar, Fransa’da 22 bin hektar, İtalya’da 20 bin hektar, Yunanistan’da yerleşim yerlerine sirayet eden ve devam eden yangınlar var. Küresel ısınma, iklim değişikliği, hava sıcaklığı, nem oranının düşüklüğü gibi etkenler orman yangınlarında muhakkak var. Herkes Türkiye'ye dikkat kesildi ama dünyanın çeşitli noktalarında bu durumlar yaşandı. İklim değişikliği, küresel ısınma tüm dünyanın ortak sorunu. Ancak ülkemizde bu eklenince böyle bir tablo karşımıza çıktı" şeklinde konuştu.

Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hasan Türkyılmaz, 39 ilde aynı anda çıkan yangınların Cumhuriyet tarihinde bir ilk olduğunu söyledi.

Ülkemizin iklim değişikliğinin acı reçetesiyle karşı karşıya olduğunu söyleyen Türkyılmaz, "Tüm bu duruma bir de çeşitli noktalardan sabotajlar eklenince korkunç manzara kaçınılmaz oldu. Türkiye’deki yangınlarda bazı provokatif faktörler de var. Manavgat yangınında bir tutuklama var. İçişleri Bakanının açıklamasıyla sabotaj iddiası ve ihbarı var. Ben yangın çıktıktan hemen sonra 29 Haziran’da Akseki ve Manavgat’a gittim, sahadaki bilgileri topladım. Rüzgarın hızı, sıcaklık ve nem düşüklüğü gibi etkenler dikkate alınarak yerleşim yerlerine sirayet edecek şekilde yangınların çıkarıldığını düşünüyorum" dedi.


Orman mühendisi olan Türkyılmaz, "Yeşil vatanımıza yönelik o dehşet anını atlatmış durumdayız. Ciddi bir hava filosu 20 binin üzerinde kara mücadele ekibiyle birlikte çalışıyoruz. Söndürme faaliyetleri soğutma çalışmalarıyla devam edecek. Türkiye güçlü bir devlet, bu işi en kısa sürede kontrol altına alacağız" diye konuştu.

DÜNYA YANIYOR

Dünyanın küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle mücadele ettiğine de dikkat çeken Türkyılmaz, "Şu an ABD’de 1.38 milyon hektar orman yandı hala devam ediyor. Sibirya’da 1.88 milyon hektar, Fransa’da 22 bin hektar, İtalya’da 20 bin hektar, Yunanistan’da yerleşim yerlerine sirayet eden ve devam eden yangınlar var. Küresel ısınma, iklim değişikliği, hava sıcaklığı, nem oranının düşüklüğü gibi etkenler orman yangınlarında muhakkak var. Herkes Türkiye'ye dikkat kesildi ama dünyanın çeşitli noktalarında bu durumlar yaşandı. İklim değişikliği, küresel ısınma tüm dünyanın ortak sorunu. Ancak ülkemizde bu eklenince böyle bir tablo karşımıza çıktı" ifadelerini kullandı.


MEVCUT TEDBİRLER YANGINLARIN YÜZDE 80'İNİ ÖNLEDİ

Yangına müdahalede ısı sensörleri, İHA desteği personel sayısında artış gibi durumlarla yıllardır provokatif orman yangınlarının yüzde 80’den fazlasının engellendiğine işaret eden Türkyılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

  • "Yangın çıkmaması için alınan tüm tedbirlere rağmen bu yangınlar çıktı. Ayrıca ihmaller de var. Koronavirüs salgını nedeniyle 1,5 yıldır kapalı ortamlara mahkumduk. İnsanlar biraz sağlık rahatlığı oluşunca ormanlara yöneldi. Her önüne gelen yerde piknik yapılması da yangın sebeplerinden biri. Lütfen yetkililerin belirlediği alanlar dışında piknik yapılmasın, ormana izinsiz girilmesin."

YEŞİLLENME ÇALIŞMALARI BAŞLAYACAK

Orman yangınlarıyla ilgili izlenecek süreci de aktaran Türkyılmaz, “Kontrol altına alınarak ilerlemesi durdurulan tüm yangınlar tamamıyla söndürülecek. Söndürülen yerlerde soğutma çalışmaları yapılacak. Yangınlar toprak altı ve kök diplerinde devam eder, bu alanlarda çalışmalar bitecek. Daha sonra teknik uzmanları bu alanların yeniden ormanlaştırılması için yapılması gereken metotları belirleyecek. Kızıl çam gibi tohumla yayılması kolay bölgelerdeki sahalar yangın artıklarından temizlenecek. Arkasından da tohum takviyesiyle birlikte şubat mart 2022’de yeniden fidanların gelmesi kızıl çam alanlarında beklenecek. Gelmeyen yerlerde dikim yapılacak. Diğer ağaç türlerinin olduğu yerlerde ise saha sonbaharda dikime hazır hale getirilecek. İlkbaharda ise bu alanlar yangının isli puslu alanlardan yeşile dönüşüm süreci başlayacak." açıklamasında bulundu.

YILDA 400 MİLYON FİDAN ÜRETİYORUZ

Orman Genel Müdürlüğü Tohum İşleri Daire Başkanlığı’nın ülke genelinde 28 fidanlık müdürlüğü, 118 fidanlık şefliği olduğuna dikkat çeken Türkyılmaz, "Buralarda 400 milyona yakın yıllık fidanlık üretiyorlar. Vatandaşlarımızın fidan desteği de çok kıymetli. Bu desteklerle birlikte ülkemizi yeniden yeşerteceğiz. Orman Mühendisleri Odası’nın da yürüttüğü bir kampanya var, destek olmak isteyenler buradan da bağış yapabilir" şeklinde konuştu.

KASTEN YAKANLARA İDAM!

Türkyılmaz sözlerini şöyle sürdürdü:

  • "Ormanlar yeşil vatandır. Orman teşkilatı yeşil vatanı korumak için 125 şehit verdi. Bu insanlar ise elini kolunu sallayarak 3-5 yıl ceza alarak salıverilmesini kabul etmiyoruz. Yakalananların hukuk nezdinde kasten yangın çıkardığı tespit edilenlerin en ağır şekilde cezalandırılmasını talep ediyoruz. Orman Genel Müdürlüğü yeşil vatanı korumak için bugüne kadar 125 ateş savaşçısını yitirdi. Biz bu arkadaşlarımızı şehit statüsüne alınarak, ailelerinin devlet korumasına alınmasını talep ediyoruz."
#Hasan Türkyılmaz