|

Suudiler boşaltırsa konsolosluk mühürlenebilir

Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın vahşice öldürüldüğü ve ardından yok edildiği cinayetin ardından Suudi Yönetimi'nin İstanbul'daki başkonsolosluk binasını boşaltmak istediği öne sürüldü. Hukuk uzmanlarına göre orası halen bir cinayet mahalli ve bu nedenle Suudilerin taşınması halinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, ayrıntılı delil toplama için söz konusu binayı bir süreliğine mühürleyebilir.

Sertaç Aksan
14:40 - 13/11/2018 Salı
Güncelleme: 15:05 - 13/11/2018 Salı
Yeni Şafak
İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu binası ana giriş kapısı.
İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu binası ana giriş kapısı.

Suudi Arabistan'ın İstanbul'daki Başkonsolosluk binasında cinayete kurban giden Gazeteci Cemal Kaşıkçı olayına dair soruşturma devam ediyor.

Güvenlik kaynaklarının yanı sıra İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada her geçen gün yeni bir gelişme daha ortaya çıkıyor.

Erdoğan dönüş yolunda açıkladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kaşıkçı cinayetine ilişkin yeni detayları, Paris dönüşünde uçakta gazetecileri açıklamıştı. Erdoğan, "Kaydı dinlettiğimiz Suudi yetkili, 'Bunu ancak eroin alan biri yapar' dedi" ifadesini kullanmıştı.

Suudiler taşınmak istiyor

  • Öte yandan ilk günlere cinayeti kabul etmeyen ancak Türkiye'nin ortaya koyduğu somut delillerin ardından geri adım atan Suudi Arabistan yönetiminin İstanbul'da yeni bir yapılanmaya gideceği iddia edildi.
  • Buna göre, Başkonsolosluk binası yakın bir zaman sonra farklı bir yere taşınacak. Bu konuda Suudi yönetimin Türk yetkililerden talepte bulunduğu öne sürülüyor.

Suud yönetiminin cinayetin işlendiği dönemde Konsolosluk çalışanı olan isimlerle de yeni binada çalışmayacağı ve tüm ekibin değiştirileceği de iddia edildi.

Hukuki bir engel yok

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Uluslararası Hukuk Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selami Kuran, Suud yönetiminin böyle bir karar alması durumunda sürecin hukuken nasıl ilerleyeceğini anlattı.


"Suudiler isterse taşınabilir bunun önündeki herhangi bir hukuki engel yok" diyen Prof. Dr. Kuran, kimi başkonsoloslukların bulundukları binayı satın aldıklarını, kimilerininse kiralama formülünü kullandıklarını vurguladı.

Taşınırlarsa bina mühürlenebilir

Suudi Başkonsolosluğun başka bir yere taşınması durumunda İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın bazı adımlar atabileceğine dikkati çeken Prof. Dr. Kuran, şöyle devam etti:

Binayı mühürledikten sonra detaylı bir araştırma ve kesin delil arama süreçleri başlatılabilir. Savcılığın, emniyetle koordineli bu işlemlerinin ardından normal prosedür devam eder. Yani bina başkasına satılabilir ya da kiralanabilir."

#Suudi Başkonsolosluk
#İstanbul
#Türkiye
5 yıl önce