|

Süresiz nafaka: Ömür boyu mahkûmiyet

Kimi yıllar süren evliliklerini anlaşmalı olarak sona erdirdi, kimisi ise sadece 2 ay evli kaldığı eşine 29 yıldır nafaka ödüyor. Yasal tartışmaların gölgesinde ise filmlere konu olacak hayat hikâyeleri var. Nafakayı ödeyemediği için icralık olan engelli Murat Taylan’ın yaşadıkları sayısız hikâyeden yalnızca biri.

İzzet Kaya
09:05 - 31/10/2018 Çarşamba
Güncelleme: 09:30 - 5/11/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Nafaka mağduru Murat Taylan
Nafaka mağduru Murat Taylan

Boşanma durumunda ‘yoksulluğa düşeceği’ tespit edilen kişilere verilen yoksulluk nafakası 24 Haziran seçimlerinden bu yana gündemde. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı da, “Gündem Buluşmaları: Nafaka Sistemi” başlıklı bir çalıştayla bu meseleyi masaya yatırdı. Kadın örgütleri yoksulluk nafakasına ilişkin tartışmanın ‘süre’ üzerinden yapılmasına tepkili. Tartışmanın muhatapları ise boşanan kadınlar ve erkekler. Nafaka tartışmasını enikonu ortaya koyan yaşanmış hayat hikâyelerinden yola çıkarak karşınıza getiriyoruz.


On dört yıl süren evliliğini bitiren ve ödeyemediği nafaka için icralık olan Murat Taylan’ın yaşadıkları bunlardan sadece biri. Yüzde 5 yaşama ihtimali ile girdiği ameliyathaneden yaşama tutunarak çıkan Taylan, tam da bu sırada eşinden boşandı. Emekli maaşını nafaka ödemesine bağlayan Murat Taylan, süresiz nafakanın insan fıtratına ters olduğunu düşünüyor. Taylan, nafaka ile ilgili yasal düzenleme bekliyor.


#nafaka
#süresiz nafaka
5 yıl önce