|

Şimdi zafer zamanı

Türkiye terörle kuşatılma planına karşı dün harekete geçti. Fırat Kalkanı ile kesilen terör koridorunun şimdi de batı kanadı Afrin terörden temizleniyor. Erdoğan’ın "Fiilen başladı" sözleri ile büyük hava harekatına start verildi. Saat 17.00’de 72 savaş uçağı 7 bölgedeki 108 hedefi vurdu. Yakıt depolarından mühimmat depolarına kadar çok sayıda yığınak imha edildi, terör yuvaları yok edildi. Aynı anda ÖSO birlikleri karadan Afrin'e yöneldi.

Yeni Şafak ve
08:00 - 21/01/2018 Pazar
Güncelleme: 09:33 - 21/01/2018 Pazar
Yeni Şafak
​Haftalardır beklenen Afrin Harekâtı dün saat 17:00 itibariyle başladı.
​Haftalardır beklenen Afrin Harekâtı dün saat 17:00 itibariyle başladı.

Haftalardır beklenen Afrin Harekâtı dün saat 17:00 itibariyle başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘operasyonun fiilen başladığını’ duyurmasının ardından Hava Kuvvetleri’ne bağlı 72 savaş uçağı, PKK/PYD hedeflerini bombalamak için sınır ötesine geçti. Türk Silahlı Kuvvetleri, operasyonu ‘Zeytin Dalı Harekâtı’ olarak isimlendirdi. Zeytin Dalı kapsamında mühimmat yüklü F16’lar, Afrin’de PKK/PYD’li teröristlere ait sığınak ve barınakları, silah ve mühimmat depolarını, ayrıca gözlem noktalarını yerlebir etti. Sığınak delici lazer güdümlü milli mühimmatın kullanıldığı operasyonda birkaç saat içinde 113 hedeften 108’i vuruldu. Operasyona katılan savaş uçaklarının sayısı itibariyle cumhuriyet tarihinin en büyük bombardımanı olan Zeytin Dalı, gece saatlerinde de devam etti. TSK destekli Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) birlikleri de harekâtın başlamasıyla birlikte Afrin taarruzuna kalktı.

DEAŞ DA HEDEFTE

Operasyona ilişkin ilk açıklamayı yayınlayan TSK, Zeytin Dalı’nın PKK dışında DEAŞ terör örgütünü de hedeflediğini ilan etti. “Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından, hudutlarımızda ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak maksadıyla, Suriye’nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ’a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek ve dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak üzere ‘Zeytin Dalı Harekatı’ başlatılmıştır” ifadelerini kullanan Genelkurmay, Türkiye’nin uluslararası hukuktan doğan haklarını kullandığını vurguladı. Açıklamada şöyle denildi:

  • SİVİLLER GÖZETİLECEK
  • “Harekat, ülkemizin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, BM Güvenlik Konseyi’nin terörle mücadeleye yönelik kararları ve BM sözleşmesinin 51. maddesinde yer alan ‘meşru müdafaa hakkı’ çerçevesinde, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edilmektedir. Harekâtın icrasında sadece teröristler hedef alınmakta, sivil/masum kişilerin zarar görmemesi için her türlü hassasiyet gösterilmektedir.” Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, operasyonu Genelkurmay Başkanlığı’ndaki harekât merkezinden sevk ve idare ediyor. Türk savaş uçaklarının ilk vurduğu yerlerin, Afrin’deki Cinderes beldesine bağlı Celeme, Himdiye, Haclar, Freriye ve Tel Selür köylerindeki PKK noktaları olduğu öğrenildi.
İsimdeki mesaj

Harekât için ‘Zeytin Dalı’nın seçilmesi dikkat çekti. Bölgede çok sayıda zeytinliğin bulunması dışında, seçilen ismin bir ‘barış’ mesajı anlamı taşıdığı belirtiliyor. TSK’nın meşru müdafaa kapsamında başlattığı harekâtın bölgeye barış ve huzur getirmesi amaçlanıyor.


30 terörist öldürüldü

Bombardımanda Kıybar Kampı başta olmak üzere Afrin genelinde en az 30 PKK’lı öldürüldü. Akşam saatlerinde 200 kadar terörist de hastanelere yaralı olarak getirildi. Panik içindeki hainlerin telsiz konuşmalarına, “ABD bizi sattı” ifadeleri yansıdı.


Tanklar geçti

Günlerdir sınır birliklerine sevk edilen tanklar, gece saat 22.00 sıralarında sınırdan Suriye’ye giriş yaptı. Geçişler, Öncüpınar Sınır Kapısı üzerinden geniş güvenlik önlemleri altında yapıldı. Tankların yanı sıra zırhlı personel taşıyıcı ve obüsler de sabah saatlerine kadar geçişlere devam etti.


Fetih duası

TSK’nın Afrin’e harekat başlatması üzerine Türkiye’deki bütün camilerde yatsı ve sabah namazlarından sonra Fetih Suresi okunarak dualar edildi. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş yaptığı dün akşam saatlerinde yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Vatanımızı ve huzurumuzu tehdit eden terör yapılanmalarına karşı, kahraman güvenlik güçlerimizin başlattığı Afrin/sınır ötesi harekatının zaferle sonuçlanması için bu akşam bütün camilerimizde yatsı ve sabah namazı öncesi veya sonrası Fetih Suresi okunacak, ordumuza ve milletimize dua edilecektir.” Çorum’da da yerel bir gazetenin çağrısı üzerine sabah namazında Ulucami’de bir araya gelen vatandaşlar, Afrin operasyonuna katılan askerler için dua etti.


Bayrak inmez

Hatay’ın Hassa ilçesinde, Suriye sınırına yakın Sugediği Mahallesi’ndeki tepeye halkın geçen yıl diktiği bayrak direği şiddetli rüzgarın etkisiyle devrilince vatandaşlar seferber oldu. Afrin sınırındaki ilçede mahalle sakinleri 6 metre uzunluğundaki direği yeniden yerine dikti. Mahalleli, 6 metre uzunluğundaki direğin daha sağlam olması için yenilenmesini istiyor.


Obüsler inletti

Afrin’e harekât kapsamında dün PKK/PYD’li teröristlerin taciz ateşlerine sınır birlikleri misliyle cevap verdi. Hudutta konuşlu obüs ve toplar teröristlerin barınak ve sığınaklarını vurdu. Bilhassa Hatay’ın Kırıkhan ve Hassa ilçelerinde obüs namluları sık sık gürledi. Afrin kırsalındaki birçok noktadan dumanların yükseldiği görüldü. Sivillerin zarar görmemesi için üst düzey hassasiyetin gösterildiği topçu atışlarında son 10 gün içerisinde 170’den fazla PKK noktası vuruldu.

#Türkiye
#Afrin
#PKK
#Zeytin Dalı Harekatı
6 yıl önce