Şantaj diplomasisi

M. Şakir Saraç
03:0019/12/2019, Perşembe
G: 19/12/2019, Perşembe
Yeni Şafak
ABD Bayrağı
ABD Bayrağı

ABD, Senato ve Temsilciler Meclisi’ni Türkiye’ye şantaj aracı olarak kullanıyor. Senato son olarak Ermeni tasarısını ve Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını öngören 2020 savunma bütçesini kabul etti. ABD’de Türkiye’yi hedef alan 25 tasarı oylanmayı bekleniyor.

ABD Kongresi Türkiye düşmanlığında sınır tanımıyor. Kongre’nin iki kanadı olan Senato ve Temsilciler Meclisi’nde birbiri ardına hazırlanan tasarılar, terör örgütlerinin yanında saf tutmuş Washington’un Ankara’ya bakışını gözler önüne seriyor. Temsilciler Meclisi’nin ardından Senato’dan da rekor bir oyla geçerek kabul edilen ‘2020 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası’ (NDAA) bu adımların sonuncusu oldu. Terör örgütü PKK ve FETÖ’ye açıktan destek veren, Suriye, Doğu Akdeniz, Irak ve Libya’da Türkiye’ye karşı adımlar atan ABD, yaptırım silahını bu yasayla resmen doğrultmak üzere. Senato’da 8’e karşı 86 oyla kabul edilen tasarı, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi aldığı gerekçesiyle Türkiye’ye F-35 uçaklarının teslim edilmemesini, ayrıca Türkiye’nin F-35 programından tamamen çıkarılmasını öngörüyor.


YAKINDA YASALAŞACAK

Donald Trump, Amerikan savunma ve dış politikasına yön veren 738 milyar dolarlık bütçe tasarısını Senato’da kabul edildiği takdirde imzalayacağını söylemişti. Trump’ın imzasıyla yasalaşacak tasarı, ABD’nin Türkiye’ye ‘CAATSA Kanunu’ kapsamında (ABD’nin Düşmanlarıyla Yaptırım Yoluyla Mücadele Yasası) yaptırım uygulamasını da öngörüyor. Tasarıda ayrıca TürkAkım’a ilişkin olarak enerji boru hatlarının inşasında çalışan bazı gemi şirketlerine de yaptırım uygulanması, projelere gemi sağlayan yabancı kişi ve kuruluşların da yaptırım için tespit edilmesi gerektiği vurgulanıyor. Yasayla birlikte Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne yönelik silah ambargoları da kalkacak. ABD Kongresi’nde Türkiye’ye yönelik hazırlanmış ‘düşmanca’ metinler bununla sınırlı değil. Sözde Ermeni Soykırımı tasarısını kabul ederek bir skandala imza atan Washington’da Türkiye’ye karşı daha 25 tane tasarı oylanmayı bekliyor. İşte, silah ambargosundan ekonomik yaptırımlara, Suriye’den Libya’ya kadar pek çok konuyu içeren Amerikan ajandalarından bazıları...

TSK’yı zayıflatın

  • *TASARI NO 1: ‘Türk Çatışmasına Karşı Korunma Kanunu’
  • *TASARI NO 2: ‘Türkiye Saldırılarıyla Mücadele Ka
    nunu’
  • Barış Pınarı Harekâtı skandal şekilde ‘Türk işgali’ olarak adlandırılıyor. Türkiye’nin Suriye’deki terör operasyonları ‘Türk askeri saldırıları’ olarak tanımlanıyor. Barış Pınarı’na cevap olarak ekonomik yaptırımlar başlatılması ve bu kapsamda Halkbank’a da yaptırım uygulanması isteniyor. Kısa adı ‘PACT Act’ olan tasarıda yine Türk ordusunun askeri kapasitesinin yaptırımlarla sınırlandırılması talep ediliyor. Amerikalılar bu başlıkta Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ailesine yönelik yaptırım çağrısını da unutmamış.
  • NATO’yu tıkadınız
  • *TASARI NO 3: ‘2019 ABD-Türkiye İlişkilerinin Gözden Geçirilmesi’
  • Türkiye’nin Doğu Akdeniz, askeri işbirliği gibi konular başta olmak üzere düşmanca davranışlarda bulunduğu ve Rusya ile yakınlaştığı ifade edilerek, Türkiye ile ikili ilişkilerin kapsamlı bir şekilde yeniden değerlendirilmesi gerektiği vurgulanıyor. S-400 alımından ‘endişe’nin ifade edildiği tasarı metninde Türkiye’nin NATO ile çalışmakta ‘isteksiz’ olduğu ve ‘müttefik olarak yükümlülüklerini yerine getirmediği’ ileri sürülüyor. Aynı tasarıda, “Erdoğan liderliğindeki Türkiye Hükümeti tarafından benimsenen antidemokratik davranışların ABD’de oluşturduğu endişe devam ediyor” ifadesi bulunuyor.
  • FETÖ bitince disiplin bozulmuş!
    *TASARI NO 4: ‘ABD’nin Stratejik Varlıklarını Türkiye’de Konuşlandır- masını Yasaklama’
    Irak işgali sırasında Türkiye’nin İncirlik Üssü’nü kullandırtmadığı iddia edilen bu tasarıda ise “Erdoğan yönetimi giderek otoriterleşti ve İslamcılaştı” deniliyor. Türkiye’nin ABD’nin jeopolitik düşmanlarıyla güçlü ilişkiler geliştirdiği tezi işlenen tasarı, FETÖ’cülere yönelik operasyonlardan ötürü de Türkiye’yi suçluyor: “Temmuz 2016’daki başarısız darbe girişimi ve şüpheli katılımcılara yönelik müteakip misillemeler, Türk hükümetinin istikrarı ve ordusunun disiplini ile ilgili endişelere yol açıyor.” Gerekçelerin maddeler halinde sıralandığı tasarı, ABD Savunma Bakanlığı’ndan stratejik askeri varlıkları Türkiye’den çekmesini talep ediyor

  • Her konuya bir tasarı
    *TASARI NO 5: ‘Türkiye’ye Silah Satışının Yasaklanması Kanunu’
    *TASARI NO 6: ‘ABD Vatandaşlarını ve Diplomatik Personeli Siyasi Kovuşturmalardan Koruma Yasası’

    *TASARI NO 7: ‘Doğu Akdeniz’de Güvenlik ve Enerji Ortaklığı Kanunu’

    *TASARI NO 8: ‘Libya’nın İstikrarlaştırılması Yasası’

    *
    TASARI NO 9: ‘Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Yasası’
    Birbiri ardınca gelen kanun tekliflerinde ABD Kongresi üyeleri, ülkelerinin Türkiye yerine İsrail ve Güney Kıbrıs’la işbirliğini artırması gerektiği dile getirirken, PKK/YPG’ye yönelik Barış Pınarı Harekâtı dolayısıyla Türk Silahlı Kuvvetlerine uçak, araç, makine ve ilgili tüm parça satışının yanısıra askeri istihbarat paylaşımının da durdurulması çağrısı yapıyor. Bununla beraber, enerji ve petrol satışı konusunda Türkiye’ye ve Türkiye ile işbirliği yapan yabancı ülke ve kuruluşlara yaptırım uygulanması teklif edilen paketlerde, Rusya’dan S-400 alımından ötürü de yaptırım isteniyor. Barış Pınarı’na ‘işgal’ diyen Amerikalılar, büyükelçilik çalışanı Metin Topuz’un da FETÖ soruşturması kapsamında cezaevine yollanmasından rahatsız. Senatörler, Topuz’un ‘politik bir soruşturma ile keyfi olarak tutuklandığını’ iddia ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yardımcısı Fuat Oktay ve bazı bakanlar hakkında da yaptırım isteyen ABD’liler, Libya’da uzun süre destekledikleri Hafter çetesinin işlediği savaş suçlarının da sadece ‘incelenmesini’ istemekle yetiniyor. Dünyanın en büyük nükleer gücü ABD’de Kongre üyeleri, Erdoğan’ın nükleer mesajını da boş geçmedi. Erdoğan’ın “Bazı ülkelerin nükleer başlıklı füzeleri var. Ancak Batı bizim bunlara sahip olamayacağımız konusunda ısrarlı. Bunu kabul edemem” sözlerini bahane eden senatörler Ankara ile Washington arasındaki barışçıl nükleer anlaşmaların gözden geçirilmesini ve Türkiye’ye karşı önlem alınmasını istiyor.

#1915 olayları
#NATO
#TSK
#Tasarı
#ABD
#FETÖ