EDISYON:

Rusya Devlet Başkanı Putin'den 'Tahıl Koridoru'ndan çekileceğiz' açıklaması: Fakir ülkelere Ukrayna'dan giden kadar tahılı bedava vereceğiz

19:2413/06/2023, Salı
G: 13/06/2023, Salı
Yeni Şafak
AA
Rusya Devlet Başkanı Putin (Foto:Arşiv)
Rusya Devlet Başkanı Putin (Foto:Arşiv)

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesi ile Ukrayna arasında Azak Denizi ve Kerç Boğazı'nın kullanımına ilişkin anlaşmayı fesheden yasayı imzaladı. Düzenlenen törende konuşan Putin, "Rusya, tahıl anlaşmasından geri çekilmeyi düşünüyor." diye konuştu. Ukrayna'nın tahıl koridorunu İHA saldırıları için kullandığını belirten Putin, "Fakir ülkelere Ukrayna’dan gelen tahıl kadar tahılı bedava vereceğiz, bu meseleyi Afrikalı liderlere konuşacağız" dedi.

Rusya Devlet Yasa Bilgi Sistemi'nde yayımlanan Putin'in imzaladığı yasaya göre, Rusya ile Ukrayna arasında Azak Denizi ve Kerç Boğazı'nın kullanımına dair işbirliği anlaşması feshedildi. Putin anlaşmayı sonlandıran imza sonrası yaptığı açıklamada, savaş halinde oldukları Ukrayna ile imzalanan tahıl anlaşmasından çıkacaklarını söyledi.

Putin'den 'tahıl koridoru anlaşmasından çekileceğiz' açıklaması: Fakir ülkelere Ukrayna'dan giden kadar tahılı bedava vereceğiz

"Rusya, tahıl anlaşmasından geri çekilmeyi düşünüyor."
diyen Putin, Ukrayna'nın tahıl koridorunu İHA saldırıları için kullandığını iddia edip,
"Fakir ülkelere Ukrayna’dan gelen tahıl kadar tahılı bedava vereceğiz, bu meseleyi Afrikalı liderlere konuşacağız"
dedi.

"Yüzde 3.5’i fakir ülkelere gidiyor"

Fakir ülkelerin yararı için anlaşmayı imzaladıklarını belirten Rusya lideri,
"Tahılın yüzde 40’ından fazlası Avrupa Birliği ülkelerine gidiyor, sadece yüzde 3.5’i fakir ülkelere gidiyor."
diye konuştu.

Anlaşmanın sürdürülebilirliğini Cumhurbaşkanı Erdoğan sağlamıştı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden dünyaya sevkiyatı ile ilgili yapılan tahıl anlaşmasının 2 ay süreyle uzatıldığını duyurmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuya ilişkin açıklamasında,
"Ülkemizin gayretleri, Rus dostlarımızın desteği ve Ukraynalı dostlarımızın katkılarıyla Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nın 2 ay daha uzatılmasına karar verildi"
demişti.

Feshedilen Azak Denizi ve Kerç Boğazı'nın kullanımına ilişkin anlaşma neyi kapsıyordu?

Söz konusu yasa, Rus parlamentosunun alt kanadı Devlet Duması tarafından 1 Haziran, Federasyon Konseyi'nce de 7 Haziran'da kabul edilmişti.

Rusya ile Ukrayna arasında Azak Denizi ve Kerç Boğazı'nın kullanımı ile ilgili işbirliği anlaşması Kerç kentinde 24 Aralık 2003'te imzalanmıştı.



#Vladimir Putin
#Rusya
#Ukrayna
#Azak Denizi
#Kerç Boğazı
#Tahıl Koridoru

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.