|

Lazkiye paketi

MİT’ten müthiş operasyon. Türkiye’deki “kaos senaryoları”nın önemli halkası olan Reyhanlı katliamının organizatörü Yusuf Nazik, Esed rejiminin en güçlü olduğu Lazkiye kentinde yakalanıp Türkiye’ye getirildi. 53 kişinin öldüğü saldırıya katıldığını itiraf eden Nazik, talimatı Suriye istihbarat yetkilisi “Hacı”dan aldıklarını söyledi.

Haber Merkezi
04:00 - 13/09/2018 Perşembe
Güncelleme: 09:36 - 13/09/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Reyhanlı katliamının talimatını Esed vermiş. Katliamın organizatörünü MİT paketledi.
Reyhanlı katliamının talimatını Esed vermiş. Katliamın organizatörünü MİT paketledi.

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), FETÖ militanlarına yönelik son dönemde yürüttüğü başarılı sınır ötesi operasyonlara bir yenisini daha ekledi. MİT bu sefer "Suriye istihbarat örgütü adına çalışan en hızlı adamlardan" olarak nitelendirilen Reyhanlı katliamının organizatörü Yusuf Nazik'i yakalayıp Türkiye'ye getirdi. Nazik’in ilk itirafları rejimin saldırıda parmağını ortaya koyarken verdiği ilk bilgiler arasında yine Türkiye’nin aradığı Mihraç Ural’ın kısa süre önce saldırıya uğradığını açıklaması dikkat çekti.

MİT LAZKİYE’DE TAKİBE ALDI

Edinilen bilgiye göre, MİT, aranan teröristler listesinde "mavi" kategorisinde yer alan Yusuf Nazik'in, Türkiye sınırına yaklaşık 80-90 kilometre uzaklıkta bulunan ve rejim askeri birlikleri, kolluk güçleri ve istihbarat birimlerince kontrol altında tutulan Suriye'nin Lazkiye şehrinde olduğunu tespit etti. Bu tespit sonrası rejimin büyük prestij kaybına uğradığı operasyon için hazırlık başladı. MİT mensupları, yaklaşık 400 bin nüfuslu Lazkiye'de Yusuf Nazik'i takibe aldı.

ŞEHİR MERKEZİNDE YAKALANDI

Nazik'in alışkanlıkları ve günlük rutin faaliyetlerinin belirlenmesi amacıyla uzun süren sabırlı bir çalışma yürütüldü. Ardından da operasyon düğmesine basıldı. MİT'in Lazkiye şehir merkezinde düzenlediği başarılı operasyonla herhangi bir aksama yaşanmadan Nazik yakalandı. Sonrasında ise terörist giriş ve çıkışların sıkı denetim altında olduğu ve radarlarla kuşatılan şehirden çıkartılarak TSK'nın da önemli desteği ile güvenli yollar üzerinden Türkiye'ye getirildi.


REJİM YENİ KİMLİK VERMİŞ

Bombalı saldırının gerçekleştiği 2013 Mayıs'tan bu yana firari olan Nazik'in üzerinden farklı bir kimlik çıktı. Nazik'in rejim tarafından verilen kimlikle ve sağlanan imkanlarla, korumalı bir hayat sürdürdüğü öğrenildi.

SALDIRIYI İTİRAF ETTİ

Organizatör Nazik, Türkiye'ye getirildikten sonra sorguya alındı. Nazik, ilk sorgusunda, Suriye istihbarat birimlerinden aldığı talimatla Türkiye’de eylem arayışına girerek alternatif eylem yerlerine yönelik keşif çalışması yaptığını anlattı. Patlayıcıların Suriye'den Türkiye'ye intikalini sağladığını söyleyen Nazik, iki transit tipi araç temin ederek patlayıcıların araçlara yerleştirilmesini organize ettiğini itiraf etti.

TÜRKİYE BUNUN HESABINI SORAR

Eyleme katılan diğer firari sanıkları da teslim olma çağrısı yapan Yusuf Nazik, emri Suriye istihbaratından aldığını belirterek, "Türkiye devletinden kaçamadım, pişmanım. Beni Suriye'den yakalayıp getirdiler. Suriye'deki arkadaşlarıma sesleniyorum, yol yakınken dönün, Türk devleti bize sahip çıkar, kendi devletimiz bize sahip çıkar. Suriye devletine de sesleniyorum, Türkiye devleti çok büyüktür bunun hesabını elbet sizden soracak" dedi.

Emniyette sorguya alındı

Gerekçeli karara giren bir ihbar dilekçesinde, saldırıdan önce Lazkiye’de bomba eğitimi de aldığı belirtilen organizatör Yusuf Nazik, sorgulanmak üzere dün Ankara Emniyeti Terör Mücadele Şube Müdürlüğü’ne ve sağlık kontrolüne getirildi.


Onlar da böyle yansın

Terörist Yusuf Nazik'in, MİT tarafından Suriye'nin Lazkiye kentinde yakalanarak Türkiye'ye getirildiğinin duyulmasının ardından 11 Mayıs Şehitleri Derneğinde bir araya gelen Reyhanlılılar, birbirlerine sarılıp sevinç gözyaşı döktü. Burada bir araya gelen şehit aileleri, duygularını paylaştı ve Yusuf Nazik’i yakalayan MİT’e teşekkür etti.

'KIZIMI GELİNLİĞİ İLE TOPRAĞA VERDİM'

Patlamada 29 yaşındaki kızını kaybeden Edibe Çalım, yaşadığı duygu yüklü anları anlattı. Çalım, "Bugün çok mutluyuz, çok rahatız yakalandı diye, yeniden evlatlarımızı toprağa vermiş gibiyiz. İçimiz kan ağlıyor ama bu haberi aldıktan sonra hem huzurlu olduk hem de mutlu olduk” dedi.

'HABERİ ALINCA AĞLAMAYA BAŞLADIM'

Saldırı sonucu, orada bulunan 3 oğlunun yaralandığını ve birinin şehit olduğunu ifade eden Medine Erdemci, ''Yakalandığı haberi aldığımda ağlamaya başladım ve sevindim. Ne yapacağımı şaşırdım, ben bir oğlumu kaybettim 2 oğlum yaralı çıktı. Ölen oğlumun 6 aylık bebeği kaldı arkasında, Allah razı olsun devletimizden, bu zalimi yakalayarak Türkiye'ye getirdiler. İnşallah diğerleri de tek tek yakalanır, idamları verilir inşallah biz o zaman rahatlarız" şeklinde konuştu.

SİMGE İSİM GÖZYAŞLARINI TUTAMADI

Olay sonrası ellerini havaya kaldırdığı fotoğrafı çekilen ve Reyhanlı saldırısının simgesi olan ve eşini kaybeden Zahide Kuday ise, "Allah'a şükür yakalandılar, inşallah diğerleri de yakalanır. Allah onların cezalarını versin. Kendileri de böyle yansın" dedi.


MİT nefes aldırmıyor

MİT, yurt dışındaki firari teröristlerin peşini bırakmıyor. FETÖ mensuplarının Türkiye'den Batı ülkelerine kaçışlarını organize eden Balkan yapılanması başta olmak üzere, Orta Afrika, Azerbaycan ve Ukrayna'daki örgüt mensuplarına MİT'in operasyonlarıyla ağır darbeler vuruldu. MİT'in Kosova istihbaratıyla etkin iş birliği içinde gerçekleştirdiği operasyonla 29 Mart 2018'de Türkiye'de aranan FETÖ/PDY'nin 6 üst düzey mensubu yakalandı.

Hainlere dünya dar geliyor

FETÖ'nün Gabon yapılanması içindeki Osman Özpınar, İbrahim Akbaş ve Adnan Demirönal da 10 Nisan 2018'de MİT'in operasyonuyla ele geçirildi. MİT Başkanlığınca 12 Temmuz 2018'de FETÖ'ye yönelik operasyon sonucu, terör örgütünün "Azerbaycan kasası" İsa Özdemir Azerbaycan'da, Mersin'de FETÖ'ye bağlı iş adamlarının imamlığını yaptığı belirlenen Salih Zeki Yiğit ise de Ukrayna'da yakalanarak yurda getirildi. FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin ardından yurt dışına kaçan örgütün sosyal medya uzmanlarından Yusuf İnan, MİT tarafından 15 Temmuz'da Ukrayna'dan Türkiye'ye getirildi. MİT Başkanlığı, yurt dışındaki firari teröristlere yönelik son operasyonunu ise Suriye'nin Lazkiye kentinde yaptı.


Muhaberatın ‘en hızlısı!’

Davanın gerekçeli kararında, saldırının 2012 yılının son aylarında Suriye istihbaratı ile THKP-C Acilciler isimli terör örgütü tarafından planlandığı belirtiliyordu. 2013 Ocak ayından itibaren Yusuf Nazik'in Suriye'de bulunduğuna ve eyleme ilişkin talimatlar aldığına dikkat çekilen gerekçede dikkat çekici ifadeler de yer aldı. Buna göre, tanık Mursel Almaz, ifadesinde, Yusuf Nazik ve Nasır Eskiocak'ın "Suriye istihbarat örgütü adına çalışan en hızlı adamlardan" olduğunu belirtti.

HAKİM KARŞISINA ÇIKACAK

Davanın sanıklarından Yusuf Büyükkasım ise akrabası olan Yusuf Nazik ile Suriye'ye gittiklerini, burada da Mihraç Ural'ın kaldığı yere gittiklerini belirterek, "Yusuf Mihraç'a dayı diye hitap ediyordu. Yusuf, Mihraç Ural tarafından hazırlanıp verilen kimlikle askeri birliklere rahatça girip çıkıyordu. Yusuf benzer bir kimliği benim için de çıkardı" dedi. Mahkeme karşısına çıkacak Nazik, Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak, 53 kişiyi tasarlayarak ve patlayıcı madde kullanarak öldürmek, 130 kişiyi öldürmeye teşebbüs, nitelikli yaralama, patlayıcı madde bulundurmak gibi suçlardan yargılanacak.

Ural’a suikast düzenlendi

Nazik'in, Reyhanlı patlamalarında rol aldığı bilinen Mukaveme Suriye lideri Mihraç Ural hakkında da detaylı bilgiler paylaştığı öğrenildi. Nazik'in, sorguda, Mihraç Ural'ın birkaç gün önce bir saldırıya uğradığını iddia ettiği belirtildi. Terörist Nazik Ural’ın birkaç önce saldırıya uğradığını da ileri sürdü.

  • Operasyon çok anlam taşıyor
  • MİT’in başarı ile tamamladığı Yusuf Nazik operasyonu incelendiğinde Türkiye’nin son dönemde uygulamaya soktuğu terörle kaynağında mücadele stratejisinde önemli yol aldığı görülüyor. Nazik operasyonu MİT’in daha önce firari FETÖ’cülere yönelik yaptığı paketlemelerin de rastlantı olmadığını gözler önüne seriyor.
  • YABANCI DEVLET DESTEĞİ YOK
  • Ayrıca, Nazik'in yakalandığı MİT operasyonunda, yabancı herhangi bir devletten istihbari ya da lojistik desteğin alınmadığı öğrenildi. Operasyonda, tespit, izleme, operasyon ve nakil aşamaları tamamen MİT Başkanlığı unsurlarınca gerçekleştirildi. 5 yıl önce bir bombalı saldırıyı gerçekleştirip kaçan teröristin yurt dışında ele geçirildiği operasyon ile FETÖ, PKK ve diğer terörist unsurlar artık bulundukları ülkelerde rahat olamayacak. Psikolojik çöküntüye uğrayacak olan teröristler, her an yakalanacakmış korkusuyla yaşayacak. Teröristlerde hem kendilerini koruyan ülkeye hem de yakınlarına yönelik güvensizliği artıracak.

Yargı hak ettiği cezayı verecek

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Reyhanlı saldırısının planlayıcısı Yusuf Nazik’in, MİT tarafından Suriye’de yakalanıp, Türkiye’ye getirilmesiyle ilgili, "Başarılı bir operasyon olmuştur. Bağımsız yargı hak edene, hak ettiği cezayı verecektir" dedi. Konya’da, Bölge Adliye Mahkemesi’nin açılış törenine konuşan Gül şunları söyledi: “İsmi geçen Yusuf Nazik, firariydi. Bu kişi ile ilgili de Ankara 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi ayırma kararı vermişti. 2018/351 esas sayılı dosyada, bu dosyanın görülmesine yönelik bir karar vardı. Yargılama yine aynı karar üzerine Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye devam edecektir. Failler, elbette hak ettiği cezayı alacaktır.”

#Suriye
#Reyhanlı Saldırısı
#MİT
#Yusuf Nazik
6 yıl önce