|

Kral el koydu

BAE ve İsrail işbirliğiyle Ortadoğu’da “karanlık ittifak” kurup Yemen, Suriye ve Filistin’e el atan Suudi Veliaht Prensi Selman, İstanbul’daki Kaşıkçı cinayetiyle baltayı taşa vurdu. Ülke hem İslam dünyası hem Batı’da bu cinayetle anılmaya başladı. Suudi Kralı Selman krize el koyarak veliaht oğlunu vitrinden geri çekti.

Haber Merkezi
04:00 - 16/10/2018 Tuesday
Güncelleme: 09:01 - 16/10/2018 Tuesday
Yeni Şafak
tüm okların Veliaht Prens Muhammed Bin Selman'a çevrilmesinin ardından Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdulaziz olaya el koydu.
tüm okların Veliaht Prens Muhammed Bin Selman'a çevrilmesinin ardından Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdulaziz olaya el koydu.

Washington Post yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın, 2 Ekim'de evlilik işlemleri için gittiği ve bir daha çıkmadığı Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda ortadan kaybolmasıyla ilgili belirsizlik sürüyor. Kaşıkçı'yı infaz için Riyad'dan 15 kişilik tim gönderilmesinin belirlenmesiyle tüm okların Veliaht Prens Muhammed Bin Selman'a çevrilmesinin ardından Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdulaziz olaya el koydu.

İÇ SORUŞTURMA TALİMATI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile önceki bir bir telefon görüşmesi yapan ve olayın soruşturulması çerçevesinde ortak çalışma grubu oluşturulmasının önemini vurgulayan Kral Selman, şimdi de Cemal Kaşıkçı'nın akıbeti için iç soruşturma talimatı verdi.

ARAMANIN YOLUNU AÇTI

Selman, Erdoğan'la görüşmesinin hemen ardından konsoloslukta arama yapılmasının da yolunu açtı. Soruşturmanın ilk gününden beri konsoloslukta arama yapılacağı belirtiliyor ancak konu sürüncemede bırakılıyordu. Selman'la görüşmenin hemen ardından dün arama yapılması da dikkat çekti.

TRUMP'LA TELEFON GÖRÜŞMESİ

Erdoğan'la görüşen, soruşturma talimatı veren ve aramanın yolunu açan Kral Selman, dün de ABD Başkanı Donald Trump'la telefon görüşmesi yaptı. Trump, görüşmeyle ilgili Twitter hesabından, "Suudi Arabistan vatandaşına ne olduğu konusunda bir bilgisi olmadığını söyleyen Suudi Arabistan Kralı ile konuştum. Kral bana, olanlara yanıt bulmak için Türkiye ile yakın olarak çalıştıklarını söyledi" açıklamasında bulundu. Öte yandan ABD Başkanı Trump’ın, Kaşıkçı ile ilgili olarak “İddialar doğruysa Suudileri cezalandırırız” tehdidinden sonra Riyad yönetiminin Türkiye’yle yakın durması dikkat çekti.


Temizliğe başladılar

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın, 2 Ekim'de evlilik işlemleri için gittiği ve bir daha çıkmadığı Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'na temizlik malzemeleri getirildi. Çalışanlarca binaya taşınan malzemelerin el arabasıyla taşındığı görüldü.


Pompeo’yu gönderiyor

ABD Başkanı Donald Trump, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya bir saat içinde uçağa binerek Suudi Arabistan’a gitmesi konusunda talimat verdiğini söyledi. Trump, Kral Selman’ın kendisine Türkiye ile Suudi Arabistan’ın el ele verip bu konuyu soruşturacaklarını söylediğini de iletti. Trump, Kral Selman’ın Kaşıkçı’nın akıbetine ilişkin sözlerine atıfta bulunarak, “O gerçekten bilmiyor. Onun aklını okumak istemem ama bana sanki bu kişiler (Kaşıkçı’yı öldürenler) serseri katiller olabilir gibi geldi. Kim bilir? Bunun sonuna kadar gitmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. Öte yandan Pompeo’nun S. Arabistan’ın ardından Türkiye’ye geleceği bildirildi.


Suud cinayeti kabul edecek!

ABD merkezli CNN televizyonu, Suudi Arabistan’ın Kaşıkçı'nın öldüğünü kabul eden bir açıklama yapacağını iddia etti. İsmini vermediği iki kaynağa dayandırarak yayınladığı habere göre; Suudi Arabistan, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın sorgulama sırasında yanlış giden bir durum nedeniyle öldüğünü kabul edecek bir rapor hazırlıyor. Reuters haber ajansının da CNN'e dayandırdığı habere göre rapor hazırlanma aşamasında ve hala değişebilir. CNN’in haberi dayandırdığı kaynaklara göre raporda; Kaşıkçı’nın sorgulanmasının yönetimin bilgisi dışında yapılan bir operasyon olduğu ve bazı kişilerin olaydan sorumlu tutulacağı bilgisi yer alıyor.


El Cezire: Türk polisi aradığı delili buldu

El Cezire kanalı, Başsavcılık’tan ismini vermediği bir kaynağa dayandırdığı haberinde; polisin incelemeler sonucunda önemli bir delile ulaştığını duyurdu. Habere göre polis, Kaşıkçı’nın konsoloslukta öldürüldüğü şüphesini destekleyen bir kanıta ulaştı. Haber kaynağı bunun geçen 13 günden sonra ulaşılan en önemli aşama olduğunu belirtti.

Türkiye'yi destekleyin

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Washington Post yazarı kayıp Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın durumuna ilişkin ABD yönetimiyle tamamen aynı çizgide olduklarını bildirdi. Mogherini, Lüksemburg'da düzenlenen AB Dışişleri Konseyi'nin ardından düzenlediği basın toplantısında, AB dışişleri bakanlarının "Suudi Arabistan yetkililerinin Türkiye ile iş birliği içinde tam bir araştırma yapılması" konusunda mutabık olduğunu söyledi. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun "Suudi Arabistan yönetimine, Bay Kaşıkçı'nın ortadan kaybolmasıyla ilgili soruşturmayı tamamen desteklemesi ve bu soruşturmanın sonuçları hakkında şeffaf olması çağrısında bulunuyoruz" açıklamasını anımsatan Mogherini, "Bu konuda Washington yönetimiyle bütünüyle aynı çizgideyiz" dedi.

#Cemal kaşıkçı
#Selman Bin Abdulaziz
#Prens Selman
6 years ago