EDISYON:

Kaleleri sallantıda

Nur Banu Aras
04:008/01/2019, Salı
G: 8/01/2019, Salı
Yeni Şafak
Kemal Kılıçdaroğlu
Kemal Kılıçdaroğlu

Cumhur İttifakı mahalli seçimlerde de dengeleri değiştirecek. Önceki seçim sonuçları baz alındığında, İYİ Parti ile ittifaka giden CHP, uzun süredir elinde tuttuğu Ankara’da 1, İstanbul’da 6, İzmir’de de 8 ilçe belediyesini Cumhur İttifakı’na kaptırabilir.

Son seçimlerde sahillere hapsolan CHP’nin İYİ Parti ile ittifakına rağmen güçlü olduğu ilçeler de 31 Mart'ta tehlikede. 30 büyükşehirde tek adayla seçime girecek olan Cumhur İttifakı bu illerin ilçelerinde de yapacağı ittifakla CHP yönetimindeki bölgelerde dengeleri değiştirebilecek. Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir'de CHP'nin elinde bulunan ilçe belediyelerinde ittifakla birlikte AK Parti ve MHP’nin şansları artmış durumda. Buralarda belediyeler kaybedilmiş olsa bile ittifakın oy oranlarının artması bekleniyor.

CUMHUR İTTİFAKI DAHA İDDİALI

Başkent Ankara'da CHP'nin elinde iki belediye bulunuyor. CHP'nin kalesi olarak adlandırılan Çankaya'da Cumhur İttifakı önceki seçimlere göre daha iddialı hazırlanırken, CHP'yi zorlayacak. Yenimahalle'de ise sağ seçmenin de sempatiyle yaklaştığı mevcut Belediye Başkanı Fethi Yaşar'ın bu seçimlerde sağın birleşmesi nedeniyle koltuğunun sallantıda olduğu belirtiliyor.

2014 PERFORMANSI

İstanbul'da ise CHP'nin yönetiminde olan 14 belediye var. Cumhur İttifakı ortakları AK Parti ve MHP 2014 seçim performansını tekrarlarsa Avcılar, Kartal, Çatalca, Büyükçekmece, Ataşehir ve Silivri'de belediye başkanlıklarını CHP’nin elinden alma şansı artıyor.

  • Dengeler değişti
  • İzmir'in ilçelerinde de durum aynı. Buca ve Gaziemir'de Cumhur İttifakı CHP'yi zorlayacak. CHP'nin yüzde 37.1 oy alarak birinci olduğu Tire'de AK Parti yüzde 33.6, MHP yüzde 20,9 oy aldı. Bergama'da ise CHP yüzde 34.5, AK Parti yüzde 31.3, MHP ise yüzde 30,9 oy oranına sahip. CHP'nin yüzde 35.7 oy aldığı Bayındır'da AK Parti yüzde 35,1 MHP ise yüzde 24'le 3. sırada. Karabağlar’da CHP yüzde 42.8, AK Parti yüzde 38.9, MHP ise yüzde 10.2'lik oy aldı. Menemen’de ise yüzde 43'lük oy ile birinci olan CHP'yi, AK Parti yüzde 32.1'le, MHP de yüzde 14.9'la takip ediyor. Bu tabloya göre Cumhur İttifakı İzmir'de 8 ilçeyi alıyor.

#Cumhur İttifakı
#Seçim
#İYİ Parti
#CHP
#İlçe
#Kale

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.