|

İttifakta ikinci ayak

AK Parti ve MHP’nin ‘Cumhur ittifakı’ ile 2019 seçimleri için hazırladığı düzenleme Meclis Alt Komisyonda görüşülecek. Teklifin yasalaşmasının ardından iki partinin komisyonları cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi içim uyum yasalarına odaklanacak. İkinci aşamanın ilk adımında öncelik cumhurbaşkanlığı seçimi ve cumhurbaşkanı adayının yasal olarak partisi ile ya da partiler ile hareket edebilmesinin önünü açmak olacak.

Yeni Şafak ve
10:38 - 5/03/2018 Pazartesi
Güncelleme: 10:50 - 5/03/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Seçim sandığı
Seçim sandığı

‘Cumhur ittifakı’ ile bir araya gelen AK Parti ve MHP kurmayları hazırladıkları teklif düzenlemesini Meclis başkanlığına sundu. Teklif, TBMM Alt Komisyona sevk edilirken, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine uyum çerçevesinde ikinci aşamaya geçilecek. AK Parti ve MHP’nin oluşturduğu komisyon 2019’da tam olarak uygulamaya geçecek olan ‘cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi’nin oturabilmesi için gereken mevzuat değişikliklerine odaklanacak.

OY PUSULASI VE PROPAGANDA KONUSUNDA DÜZENLEME

AK Parti ve MHP’nin uyum yasaları için oluşturduğu komisyonun çalışmalarında öncelik 2019'daki cumhurbaşkanlığı seçimleri olacak. Seçimlerde, oy pusulasının nasıl olacağı belirlenecek. Üzerinde çalışılan önemli düzenlemelerden biri de cumhurbaşkanı seçimine yönelik. Anayasa değişikliği ile partili cumhurbaşkanlığının önü açılmış, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da AK Parti Genel Başkanlığı görevini yeniden üstlenmişti.

  • Propaganda konusunda da seçim yasasında düzenleme yapılarak cumhurbaşkanı adayının mensubu olduğu ya da kendisini aday gösteren partinin bayrak ve flamalarıyla miting yapabilmesinin önünün açılması bekleniyor. Bu durumda, organizasyonların da o parti tarafından yapılabilmesinin önü açılmış olacak.

ADAYLARA PARTİLERİN DE BAĞIŞ YAPABİLMESİNİ ÖNÜ AÇILACAK

Uyum yasaları kapsamında şu anda sadece kişisel bağışın yapılabildiği cumhurbaşkanı adayına yapılacak düzenleme ile partilerin de yardım yapabilmesine imkan sağlanacak.

#seçim ittifakı
#AK Parti
#MHP
#cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi
6 yıl önce