|

İtibar bozdu ödül aldı

Türkiye’nin ve mesleğin itibarını bozucu davranışlarda bulunduğu gerekçesiyle 2013 yılında New York Başkonsolosluğu’ndaki sekreterlik görevinden atılan Serap Tosun, 5 yıl sonra geri döndü. Tosun 5 yıllık birikmiş maaşını da alacak. Tosun’u kimlerin koruduğu merak ediliyor. Tosun, 2009’da başkonsoloslukta sekreter olarak çalışmaya başladı. 2012 yılında devletin, misyonun ve mesleğin itibarını zedeleyen “uygunsuz kişisel münasebetler” içinde olduğu yönünde şikayetler gelmeye başladı. Hakkında soruşturma açıldı. Sözleşmesi Dışişleri Yüksek Disiplin Kurulu’nun 11 Ocak 2013 tarihli kararıyla feshedildi.

Osman Özgan
04:00 - 15/10/2018 Pazartesi
Güncelleme: 09:14 - 15/10/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Türkiye’nin New York’taki diplomatik temsilciliğinde çalışan Serap Tosun, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a iğrenç iftiralar ve hakaretlerle dolu bir kitapla poz verdi.
Türkiye’nin New York’taki diplomatik temsilciliğinde çalışan Serap Tosun, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a iğrenç iftiralar ve hakaretlerle dolu bir kitapla poz verdi.

New York Başkonsoluğu’nda görevliyken 2013’te görevine son verilen sözleşmeli personel Serap Tosun 5 yıl sonra adeta ödüllendirilerek göreve döndü! Ankara 5. İdare Mahkemesi, göreve iadesine karar verdiği Tosun’a geriye dönük tüm parasal haklarının ödenmesine de hükmetti. Tosun’u alelacele farklı bir pozisyonda görevlendiren bakanlık, 5 yıllık maaşını da ödeyecek.

New York Başkonsoluğu’nda görevliyken uygunsuz kişisel münasebetler içinde bulunduğu gerekçesiyle 2013’te görevine son verilen sözleşmeli personel Serap Tosun’un 5 yıl sonra adeta ödüllendirildiği ortaya çıktı.

Alınan bilgiye göre, Serap Tosun, 2009 yılında başkonsoloslukta sekreter olarak çalışmaya başladı. 2012 yılında ise devletin, misyonun ve mesleğin itibarını zedeleyen uygunsuz kişisel münasebetler içinde bulunduğu yönünde şikayetler nedeniyle Tosun hakkında disiplin soruşturması başlatıldı.

İPTAL KARARI 5 YIL SONRA GELDİ

Disiplin soruşturması neticesinde hazırlanan rapor uyarınca Dışişleri Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu’nun 11 Ocak 2013 tarihli kararıyla Tosun’un sözleşmesi feshedildi.

Bunun üzerine Tosun, Ankara 5. İdare Mahkemesi’ne işlemin iptali için dava açtı. Mahkeme 5 yıl sonra hakkındaki işlemin iptaline karar verdi. Mahkemenin 10 Mayıs 2018 tarihli kararında, sözleşmenin feshi suretiyle göreve son verme işlemi olarak tesis edilen davaya konu işlemin, atamaya yetkili amir tarafından tesis edilmesi gerekirken, disiplin kurulu tarafından yapıldığı kaydedilirken, “İşlemde bu yönüyle hukuka uyarlılık bulunmadığı sonucuna varılmamıştır” denildi.

TÜM PARASAL HAKLARI İADE EDİLECEK

Ayrıca mahkeme, dava konusu işleminin hukuka aykırı bulunduğundan, davacının işlem nedeniyle mahrum kaldığı özlük hakları ve tüm parasal haklarının dava açma tarihinden işleyecek yasal faiziyle iadesine hükmetti. Mahkeme kararı uyarınca geriye dönük 5 yıllık maaşı da Tosun’a ödenecek.

  • Alelacele
    yeni kadro
  • Dışişleri Bakanlığı da Ankara 5. İdare Mahkemesi’nin kararını temyiz etmesi üzerine dosya Danıştay’a taşındı. Ancak Bakanlık, mahkemenin iptal kararına gerekçe oluşturan işlemi düzeltmek ya da Danıştay’ın kararını beklemek yerine Tosun’u acil olarak atadı. Ancak Tosun bu kez daha önceki sekreter kadrosunda görevlendirilmedi. Bunun yerine alelacele yeni bir kadro ihdas edildi ve Tosun da bu kadroda görevlendirildi.

#Serap Tosun
#New York
#​Türkiye
6 yıl önce