|

İsveç bekleme odasında

Cumhurbaşkanlığı’nın, Meclis Başkanlığı’na sevk ettiği İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin protokol bir süre daha Meclis koridorlarında bekleyecek.

Uğur Duyan
04:00 - 26/10/2023 Perşembe
Güncelleme: 23:49 - 25/10/2023 Çarşamba
Yeni Şafak
Numan Kurtulmuş.
Numan Kurtulmuş.

Başta Dışişleri olmak üzere kritik kurumlar, AK Partili milletvekillerine, İsveç’in NATO’ya üyeliğine ilişkin protokol ve İsveç’in Türkiye ile imzaladığı mutabakatta varılan son noktaya ilişkin bilgilendirme yaptı. Önceki gün AK Parti Genel Merkezi’nde yapılan görüşmede, İsveç tezkeresinin Meclis’e gönderilmesine ilişkin sürecin İsrail-Filistin savaşında bağımız olarak işlediği vurgulandı. Türkiye’nin İsveç’e olan bakış açısında bir değişim olmadığı ve devletin tavrını değişmediği bir kez de milletvekillerine aktarıldı.

PROTOKOL DIŞİŞLERİ KOMİSYONU’NDA

Meclis kaynakları ise İsveç’in üyeliğinin Finlandiya’nın üyelik sürecindeki kadar hızlı işlemeyeceğini ifade etti. Protokolün yasa teklifine dönüşmesinden sonra Dışişleri Komisyonu’nda gündemine hemen alınamayabileceği bildirildi. Kaynaklar, İsveç’in bir süre daha bekleyebileceğini, komisyonun gündemine hakim olduğunu bekleyen dosyalara öncelik verileceğini ve bu süre zarfında İsveç’in genel hal ve gidişatına bakılacağı bildirildi. Teklifin, komisyondan geçmesi halinde dahi TBMM Genel Kurulu’nun bütçe müzakerelerinden önce İsveç için harekete geçemeyeceği de gelen bilgiler arasında. Bu kapsamda, sürecin 2024’de sarkması da bekleniyor.Öte yandan dün TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, İsveç’in NATO’ya katılım protokolünü Dışişleri Komisyonu’na sevk etti. Böylece protokol yasa teklifi haline gelerek komisyonun gündemine alınmak üzere komisyon başkanlığına bildirildi.




#TBMM
#İsveç
#NATO
7 ay önce