Önümüzdeki hafta geleceği açıklanan S-400 sistemi için Türkiye, hazırlıklarını tamamladı. 15 Temmuz FETÖ darbe girişiminden sonra adı Mürted olarak değiştirilen Akıncı Üssü’ne, Rusya Devlet Silah Şirketi’nin isterleri doğrultusunda “özellikli” hangarlar ve rampa yerleri inşa edildi. S-400’lerin muhafazası ve bakımlarının yapılacağı devasa büyüklükteki hangarlar, S-400’ler için hazırlandı. Yine sistem için komuta kontrol merkezi de kuruldu.
EĞİTİM VE TEST ARAÇLARI GELDİ
Mevcut bulunan bakım hangarlarıyla çok fazla yatırım gerekmeksizin S-400’lere hazırlanan Mürted Üssü’ne bir süre önce de sisteme yönelik çeşitli eğitim ve test araçlarının geldiği belirtiliyor. S-400 sistemlerinin barış konuşlanma yeri olarak belirlenen Mürted Üssü’nde, sisteme ilişkin idari teşkilatlanma da tamamlandı.
DEMONTE OLARAK GETİRİLECEK
Bir hava savunma albayın başına getirildiği teşkilatta görev alan personel, bir ayı Azerbaycan, bir ay da Rusya’da olmak üzere eğitimlerini tamamlayarak yurda döndüler. Rusya, S-400 sistemini askeri kargo uçağıyla doğrudan Akıncı Üssü’ne getirecek. Dünyanın en büyük askeri nakliye uçaklarına sahip olan Rusya, Antonov uçaklarıyla sistemin tamamını tek bir uçakla taşıyabiliyor. Daha önce Suriye’ye teslim edilen S-300 sistemleri Antonov An-124 Ruslan ile taşınmıştı. 314 tonluk ağırlığıyla dünyanın en büyük uçağı olarak kabul edilen Antonov An-225 Mriya’nın küçük kardeşi olan Antonov An-124 Ruslan, 10 bin metre yükseklikte 4 bin 500 kilometre uzaklığa 120 ton kargo taşıyabiliyor.
SİSTEM 1.8 TON AĞIRLIĞINDA
S-400 sistemleri ise yaklaşık 1.8 ton ağırlığında. S-400 sistemi Türkiye’ye askeri kargo uçağında ve demonte olarak getirilecek. Sistemin kurulması için Rusya Devlet Silah Şirketi’nden uzmanlar da S-400 sistemiyle birlikte gelecekler. Kurulumun tamamlanmasının da belirli bir süre alacağı belirtiliyor. Mürted’e kurulacak olan S-400’e, kurulumu sırasında milli düşman tanıma sistemi takılacak. Sistemin bu yıl içinde tamamen operasyonel hale getirilmesi bekleniyor.
Aktif olarak çalışmayacak!
Rus uzmanların çalışır vaziyette teslim edecekleri S-400 sistemi, Mürted Üssü’nde barış konuşlanmasında bekletilecek. Sistem, olası tehdit algılamalarına karşı istenen bölgeye sevk edilerek burada aktif hale getirilebilecek. Ayrıca bir komuta merkezine sahip olan sistem, kurulu olduğu aracın içinden de komuta edilebilecek. Sistem aktif hale getirildiğinde 600 kilometre genişliğinde bir alanda radar, 400 kilometrekare genişliğindeki bir alanda da füze sistemi etkili olacak. Bu haliyle İzmir’e kurulduğunda menzili Atina’yı aşacak, Mersin ya da Antalya’ya kurulduğunda tüm Doğu Akdeniz’i kontrol edecek. Sistemdeki, azami menzili 400 kilometre olan füzeler 30 km irtifaya kadar çıkabilecek. Dünyadaki en iyi uzun menzilli sistemler arasındaki S-400, hem hava araçları, hem cruz füzeler, hem de balistik füzelere karşı tam koruma sağlayacak. S-400 sistemlerini korumak üzere kısa menzilli sistemler de Mürted’de hava savunma sistem komutanlığında konuşlandırılacak.
İkinci batarya İstanbul’a
Türkiye, Rusya ile S-400 sistem alımını 1 kesin, 1 opsiyon olmak üzere iki sistem alımı olarak planlamıştı. İkinci sistem alımı için henüz bir sözleşme imzalanmadı. İkinci sistem bataryası alınması halinde bu sistemin barış üssü konuşlanması olarak İstanbul değerlendirmeleri öne çıkıyor.
Planlandığı gibi devam ediyor
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, S-400’lerin sevkiyatına gelecek hafta başlanacağına yönelik açıklamaları değerlendirdi. Teslimat sürecinin planlandığı gibi devam ettiğini belirten Peskov, “Kremlin sözcüsü olarak olarak S-400 anlaşmasının planlandığı gibi devam ettiğini teyit edebilirim.” diye konuştu. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, S-400’lerin teslimat takvimine ilişkin önceki gün yaptığı açıklamada, “Tarihi şimdi ben söylemeyeyim ama temmuzun ikinci haftası geldiğinde göreceksiniz.” demişti.