|

Hezimet kimyasını bozmuş

Cumhurbaşkanı adayı İnce’nin yüzde 8 gerisinde kalan Kemal Bey’in koltuğu tehlikeye girdi. İstifa edeceği söylenen Kılıçdaroğlu, dün basının karşısına çıkarak tüm seçim sonuçlarını tersyüz etti. Yüzde 22,6 alan CHP’nin zaferle çıktığını, tek kaybedenin AK Parti olduğunu savundu. Adını anmadığı İnce için de “beklentinin altında kaldı” dedi. İsyan bayrağını açan İnce ise 81 ilde miting düzenleyecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/06/2018 Çarşamba
Güncelleme: 09:08 - 27/06/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Kemal Kılıçdaroğlu, istifa etmemek için yüzyılın yüzsüzlüğüne imza attı.
Kemal Kılıçdaroğlu, istifa etmemek için yüzyılın yüzsüzlüğüne imza attı.

Göreve geldiğinden beri 9 seçimde 9 kez yenilen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, istifa etmemek için yüzyılın yüzsüzlüğüne imza attı. Koltuğunu bırakmamak için gösterdiği performansla milyonları şaşırtan Kılıçdaroğlu, adını anmadığı Muharrem İnce'nin 'beklentinin altında' kaldığını savundu. 2010'da kumpasla geldiği koltukta bugüne kadar girdiği her seçimi kaybeden Kılıçdaroğlu, son olarak 24 Haziran'da sandığa gömüldü. Hezimetlerine bir yenisini eklediği pazar günü oy kullanırken görüntülenen ve kaybettiği son seçimin ardından öncekilerde olduğu gibi kayıplara karışan Kılıçdaroğlu, 3 gün sonra kamuoyunun karşısına çıkabildi. Partide yükselen istifa çağrılarına kulağını tıkayan Kılıçdaroğlu, dün özeleştiriden uzak, çelişkilerle dolu açıklamasında 'koltuğa yapışacağının' işaretini verdi. Kılıçdaroğlu'nun CHP'lilere bile saç baş yoldurtan çelişkilerinden bazıları şöyle:

'İTTİFAK' PİŞKİNLİĞİ

1 Kasım 2015 seçimlerinde yüzde 25.3 alan CHP, 24 Haziran seçimlerinde kan kaybına uğrayarak yüzde 22.64'e düştü. Ancak Kılıçdaroğlu, 3 puanlık düşüşe değinmeyip seçimden birinci çıkan AK Parti'yi 'kaybeden' olarak göstermeye çalıştı, kaybedenin kendisi olmadığını ileri sürdü. Kılıçdaroğlu'nun seçim çarklarından en dikkat çekeni ise iptali için Anayasa Mahkemesi'ne kadar gittiği 'ittifak' düzenlemesinin arkasına sığınması oldu. Daha önce ittifak yasası için "Haksız temsil artıyor" diyen Kılıçdaroğlu, dün ağız değiştirerek "Şimdi bütün renkleri parlamentoya taşımayı başardık" şeklinde çark etti.

'KAZANACAĞIM' DİYORDU

Seçimden önce "İster valin, kaymakamın, muhtarın olsun, kim olursa olsun sel gibi akacağız, sandıklarda kazanacağız" diyen Kılıçdaroğlu, aldığı son yenilgiyi bu kesimlere fatura etmeye çalıştı. Kılıçdaroğlu dün çektiği resti unutarak "Devletin bütün imkanları kullanılıyordu karşı tarafta. Valisi, kaymakamı, güvenlik güçleri, radyoları, televizyonları, medyanın yüzde 95'i öbür tarafın kontrolündeydi, iktidarın kontrolündeydi" suçlamasında bulundu. İstifa çağrısı yapanlara kapıyı gösteren Kılıçdaroğlu, "Koltuk sevdası olanların bu partide yeri yoktur" sözleriyle parti içindeki çatlak seslere meydan okudu. CHP Lideri böylece, Muharrem İnce’ye karşı koltuğunu korumak için mücadele edeceği mesajı verdi.

  • Çok oy çok doğal
  • Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce’nin 24 Haziran’da partisinden 8 puan fazla oy toplamasına hiç değinmedi. CHP adayı İnce’nin, “41 yıl sonra 30 barajını geçmişiz” şeklinde yorumladığı oy farkını Kılıçdaroğlu, şöyle yorumladı: “Muharrem Bey’in CHP’den fazla oy almasını öteden beri savunduk zaten. Aksi halde nasıl cumhurbaşkanı adayı olacak? Neden Muharrem Bey altı ok rozetini çıkardı? Herhalde daha fazla oy almak için. CHP’den fazla oy alması kadar doğal bir şey de olamaz. Oy almasaydı büyük sorun çıkacaktı. Ama beklentinin altında kaldı.” Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı arayarak tebrik eden İnce’yi isim vermeden eleştiren CHP Lideri, Erdoğan’ı tebrik etmeyeceğini söyledi. Kılıçdaroğlu ayrıca ‘seçimde değil ama demokraside hile olduğunu’ savundu.


Sinirleri bozulmuş

Kılıçdaroğlu’nun “Erdoğan’ı tebrik etmeyeceğim. Tek adam rejimini savunan tebrik edilemez” şeklindeki açıklamasına AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal’dan sert tepki geldi. Ünal, “ Bu çirkin dilin muhatabı olmayacağız. Böyle bir hiddet içerisinde, herkese ders verir tarzda bir konuşma yaptı. Bu, sinirleri bozulmuş bir adamın konuşması” dedi.

O makamı boşalt

Eski CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, “CHP’nin aldığı bu sonuçların sorumlusu Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ve genel merkez ekibidir. Koltukta oturduğunuz her gün CHP zarar görmektedir. Makamınızı boşaltın ve CHP’nin eski genel başkanları arasında yerinizi alın” dedi. Seçim sonuçlarını değerlendiren Anadol, Muharrem İnce’nin performansını son derece başarılı bulduğunu belirterek şöyle dedi: “Kılıçdaroğlu’nun genel başkan seçildiği kurultayın başkanı olarak sesleniyorum; lütfen partiye ve kendinize zarar vermeyin. Koltukta oturduğunuz her gün CHP zarar görmektedir. Eminim ki milyonlar da benim gibi düşünüyor.”


Mitinglere başlıyor

24 Haziran’da partisinden 8 puan fazla oya ulaşmasına rağmen kendi genel başkanı tarafından ‘başarısız’ ilan edilen Muharrem İnce, Türkiye turuna çıkıyor. CHP’nin cumhurbaşkanı adayı İnce, “Hepimizin Cumhurbaşkanı adayı olarak Türkiye ile buluşmak, kucaklaşmak, teşekkür etmek için seçim öncesinde gidemediğim illerden başlayarak81 vilayete gideceğim” ifadesini kullandı. İnce’nin Twitter’dan paylaştığı gelişme, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’na karşı giriştiği kampanyanın işaret fişeği olarak yorumlandı.



#CHP
#​Kemal Kılıçdaroğlu
#Protesto
6 yıl önce