|

Hatay’da orman yangını: Evlere de sıçradı ekipler havadan ve karadan müdahale ediyor

Hatay’ın Belen ilçesinde, yerleşim yerine yakın bir bölgede başlayan orman yangınına havadan ve karadan müdahale ediliyor. Birkaç eve sıçrayan yangını söndürme çalışmaları devam ediyor. İlk belirlemelere göre yangın nedeniyle bölgede 3 evin yandığı ancak herhangi bir can kaybının yaşanmadığı bildirildi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Hatay Belen'deki orman yangınına; 9 uçak 21 helikopter 59 arazöz 375 personel sevk edildi. Ekiplerimizin havadan ve karadan etkin müdahalesi aralıksız sürüyor." ifadelerini kullandı. Belen Belediye Başkanı İbrahim Gül ise 3 evin yandığını söylerken yangın bölgesine yakın vatandaşların evlerini tahliye etmesi gerektiği çağrısında bulundu. Öte yandan Gülpınar ve Soğukoluk Mahallesi'nin tedbir amaçlı tahliye edildiği öğrenildi.

15:07 - 16/07/2023 Pazar
Güncelleme: 23:56 - 16/07/2023 Pazar
Diğer
Orman yangını
Orman yangını

Hatay’ın Belen ilçesinde, yerleşim yerine yakın bir bölgede başlayan orman yangınına havadan ve karadan müdahale ediliyor.

Belen’e bağlı Soğukoluk yaylası Derebahçe Mahallesi’nde ormanlık alanda yangın çıktı.


Yangının haber verilmesi üzerine olay yerine gelen orman ekipleri havadan ve karadan müdahaleye başladı.

Yerleşim yerine yakın bölgede çıkan ve birkaç eve sıçrayan yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.

BAKAN YUMAKLI: BAHÇE TEMİZLİĞİNDEN ÇIKTIĞINI DÜŞÜNÜYORUZ

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Hatay'ın Belen ilçesindeki orman yangınına ilişkin Twitter hesabından açıklama yaptı. Yumaklı, "Hatay Belen'deki orman yangınına; 9 uçak, 21 helikopter, 59 arazöz, 375 personel sevk edildi. Ekiplerimizin havadan ve karadan etkin müdahalesi aralıksız sürüyor" dedi. Yumaklı aynı zamanda CNN TÜRK'e yaptığı açıklamada

"Saat 13:57'de çıkan yangına 14:05'te müdahale edildi. Bahçe temizliğinden yangının çıktığını düşünüyoruz. 11 helikopterimiz 2 uçağımız müdahale ediyor. Enerjisinin azaldığını görüyoruz yangının. Müdahalemiz devam ediyor." dedi

EVLER TAHLİYE EDİLİYOR

Hatay’ın Belen ilçesinde çıkan orman yangını nedeniyle Müftüler ve Güzelyayla mahalleleri tedbir amacıyla tahliye edilmeye başlandı. İlk belirlemelere göre yangın nedeniyle bölgede 3 evin yandığı ancak herhangi bir can kaybının yaşanmadığı bildirildi. Bölgeye sevk edilen ekipler, alevleri kontrol altına almak için karadan ve havadan çalışmalarına devam ediyor.

Hatay
Hatay Valisi Mustafa Masatlı: Çevre illerden destek istedik
Hatay Valisi Mustafa Masatlı Belen'deki yangınla ilgili açıklamalarda bulundu. Masatlı; "Soğuoluk mevkisinde çıkan orman yangınına havadan ve karadan ekiplerimiz müdahale ediyor, çevre illerden destek ekipleri de istedik. Mevkideki yerleşim yerlerindeki vatandaşlarımızı tahliye ettik." dedi.

Bakan Yerlikaya: Tahliyeler devam ediyor

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Hatay'ın Belen ilçesindeki orman yangınında Müftüler, Soğukoluk ve Benlidere mahallelerinde riskli yerlerden başlayarak tedbir amaçlı vatandaşların tahliyelerinin devam ettiğini bildirdi.

Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti:

"Tarım ve Orman Bakanlığımızın Hatay Belen'de başlayan orman yangınını söndürme çalışmaları yoğun biçimde devam etmektedir. Hatay Valiliğimiz, AFAD ve güvenlik birimlerimizce Müftüler, Soğukoluk ve Benlidere mahallelerimizde riskli olan yerlerden başlayarak tedbir amaçlı vatandaşlarımızın tahliyeleri devam etmektedir. Yangının çıkış nedeniyle ilgili inceleme derhal başlatılmıştır."
Sabotaj iddiası

Bölge sakinlerinden Bahattin Özden, ormanlık alana bir şahıs tarafından molotof kokteyli benzeri bir şeyin atıldıktan sonra yangın çıktığını iddia etti. Yangın çıktığı sırada orman içerisinde kendisine ait çardakta olduğunu kaydeden Özden, ormanı yakanların en ağır şekilde cezalandırılmasını gerektiğini vurguladı.

BELEN BELEDİYE BAŞKANI: 3 EV YANDI

Belen Belediye Başkanı İbrahim Gül, 3 evin yandığını ve yangının ormanın iç kısımlarına doğru ilerlediğini belirtirken, 'Ekipler müdahale ediyor. Yerleşim yerleri güvenlik altında. Güvenlik koridorumuz var ama kozolaklar yandığı zaman 300-400 metreye kadar sıçrayabiliyor. Yangın büyüdü, birbirinden kopuk alanlarda. Bakanlığımızdan yeni ekipler geliyor. Yangın bölgesine yakın vatandaşlarımız evlerini boşaltsınlar. Yaralanma durumu yok. 3 saattir yangın sürüyor. Çalışma bölgesindeyim.' dedi.


Belediye Başkanı Gül ayrıca şu açıklamalarda bulundu: Yangın ormanın iç alanlarına doğru ilerlemekte. Kozalaklar ummadığımız noktalara yangını sıçrata biliyor. Yangının çıkış nedeniyle ilgili henüz bir bilgimiz yok.


Konut olarak 8-9 evimiz yarım yanmış şekilde. Hava kararmadan müdahale ettiğimiz takdirde ben kontrol altına alacağımıza inanıyorum. Belen'den Antakya'ya doğru esen bir rüzgar var.


Bakanlar yangın bölgesinde

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Hatay Belen’de orman yangınının devam ettiği bölgeye ulaştı. Bakanlar yangın bölgesinde duruma ilişkin açıklamalarda bulunuyor. Bakan Yumaklı yaptığı açıklamada, ''Büyük bir risk kalmadı. Kontrol altına alma çabamız sürüyor'' ifadelerini kullandı.


#Hatay
#Orman yangını
#müdahale
10 ay önce