EDISYON:

Hak ve özgürlüklere yeni yol haritası

Osman Özgan
00:001/03/2021, Pazartesi
G: 1/03/2021, Pazartesi
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Erdoğan
Cumhurbaşkanı Erdoğan

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yarın açıklayacağı İnsan Hakları Eylem Planı, hak ve özgürlüklere ilişkin standartları daha da yükseltecek bir yol haritası olacak. 9 amaç, 49 hedef ve 374 faaliyetten oluşan Eylem Planı’nda, toplumun her kesiminden insanın hayatına dokunacak düzenlemeler yer alıyor.

Adalet Bakanlığı’nca uzun süredir hazırlıkları devam eden İnsan Hakları Eylem Planı, yarın Beştepe’de düzenlenecek tanıtım toplantısıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacak.
Eylem Planı, 9 amaç, 49 hedef ve 374 faaliyetten oluşuyor. 120’nin üzerinde kanunda değişiklik öngören planda, çocuktan gence, hayvan haklarından kadın haklarına, fikir özgürlüğünden medya özgürlüğüne hemen her alanda hak ve hürriyetleri koruma altına alacak düzenlemeler olacak.

ÖZEL HAYATA GÜVENCE

  • Eylem Planı’nda, hukuki öngörülebilirlik ve şeffaflık, adil yargılanma hakkının güçlendirilmesi, makul yargılanma usulü gibi başlıklar yer alıyor.
    Yine, özel hayatı güvence altına alacak, mülkiyet hakkına daha etkin koruma sağlayacak düzenlemeler de olacak. İnsan hakları konusunda üst düzey toplumsal farkındalık oluşturulacak. Kamuya insan hakları konusunda eğitimler verilecek.
    Kadın, yaşlı, engelli ve çocukların pozitif ayırımcılıklarla korunmasına yönelik engeller kaldırılacak. Engelli hakları geliştirilecek. Kamu kurumlarına zorunlu engelli yönetici kadrosu getirilecek.

BOŞANMA DAVALARINDA YENİ DÖNEM

Eylem planı, vatandaşlara birçok alanda hızlı çözüm sağlayacak. Arabuluculuk düzenlemesi genişletilecek.
Bu kapsamda, aile arabuluculuğu uygulamasının hayata geçirilmesi planlanıyor. Boşanma davalarında tarafların daha fazla yıpranmaması için önemli bir düzenleme getiriliyor.
Bu kapsamda, boşanma davaları istinaf mahkemesine gitmeyecek, doğrudan Yargıtay’da yapılacak temyiz incelemesiyle sonuçlanacak. Bir kadını fiziki ya da haberleşme yoluyla ısrarlı bir şekilde takip eden kişiler cezalandırılacak.

ÇOCUKLARA CÜBBESİZ HAKİM

  • Çocukların psikolojisi için çocuk dostu adliye konsepti hayata geçirilecek.
    Çocukların taraf olduğu davalarda hakimler cübbe giymeyecek. Türkiye’de yaşayan gayrimüslim ya da farklı din ve inançta olan vatandaşlar için kutsal sayılan günlerde resmi tatil getirilecek.
Eylem Planıyla birlikte tutukluluğa itiraz konusunda da önemli bir adım geliyor.
Buna göre, sulh ceza hakimliklerinin tutuklama kararlarına karşı “dikey itiraz” modeli getirilecek.
Yani, sulh ceza hakimliklerinin verdiği tutuklama kararlarına karşı yapılan itirazlar, başka bir sulh ceza hakimliğince değil, asliye ceza ya da ağır ceza mahkemelerince değerlendirilecek.
#Hak
#Özgürlük
#Eylem planı

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.