"Güçlendirilmiş parlamenter sistem" vaadiyle kurulan 6’lı masadan “güçlendirilmiş vesayet sistemi” çıktı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi öncesinin ‘üçlü kararname’ ile özdeşleşen yapısı, 6+1’lik bir oligarşiye dönüşüyor. Onuncu kez bir araya gelen 6’lı masanın 9,5 saat süren toplantısı sonrası Ahmet Davutoğlu, “Genel başkanlar, cumhurbaşkanı kadar her stratejik kararda imza yetkisine sahip olacak” dedi. AK Partili Hamza Dağ, ‘demokrasiden muaf oligarşik bir yapı’ yorumu yaparken, AK Parti Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç, “Yüzde 50’den fazla oy alan cumhurbaşkanı, 0,1 oy alan parti başkanının emrinde olacakmış” dedi.
Güçlendirilmiş parlamenter sistem vaadiyle CHP öncülüğünde kurulan 6’lı masa “güçlendirilmiş vesayet sistemi” vadetti.
6’lı masanın liderleri önceki gün Gelecek Partisi’nin ev sahipliğinde toplandı. 9,5 saat süren toplantı sonrasında aday konusunda ayrıntıya girilmeyerek “Cumhurbaşkanı adayının tespiti ile ilgili istişarelerin başlatılmasına karar verdik” açıklaması yapıldı.
HEPSİ İMZA ATACAK
Ancak en uzun toplantının ayrıntılarını ev sahibi Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ifşa etti. Davutoğlu, muhalefetin Cumhurbaşkanlığı adayını vesayet sisteminin beklediğini ortaya çıkardı. Bir televizyon programına katılan Davutoğlu, “Tek aday açıklayacağız. Şimdi adayı konuşmanın vakti geldi. Cumhurbaşkanı içeriden veya dışarıdan olsun, genel başkanlar doğrudan karar süreçlerinin içinde imza yetkisine sahip olarak bulunacaklar. Genel başkanlar, cumhurbaşkanı kadar her stratejik kararda imza yetkisine sahip olacak” dedi.
YÖNETİMDE 6+1 MODELİ
- Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ‘antidemokratik’ olduğunu iddia eden 6’lı masanın öngördüğü cumhurbaşkanı ve modele ilişkin, Davutoğlu’nun açıklamaları büyük çelişki olarak yankılandı. Bunun 2017 öncesi sistemle özdeşleşen 3’lü kararname düzeninin bu kez 6+1 olarak geri dönmesi anlamına geldiği belirtiliyor.
KENDİ TEKLİFLERİNE AYKIRI!
Anayasa teklifinde “Devletin başı sıfatıyla temsili görev ve yetkilere sahip cumhurbaşkanının; tek başına yapabileceği işlemleri dışındaki bütün kararları, başbakan ve ilgili bakanın karşı-imzasına tâbi kılınacaktır” ifadeleri yer alan masanın, kararlarda 6 liderin imzasını da araması kafaları karıştırıyor. Sistemle ilgili “Güçlendirilmiş parlamenter sistem bunun neresinde?” soruları soruluyor. Ayrıca yine “Cumhurbaşkanının tarafsızlığı garanti edilecektir” vaadinin de öngörülen bu modelle boşa düşeceği belirtiliyor.
VAATLERİ BOŞA DÜŞTÜ
Masanın teklifinde “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kabul ettiği kanunlar üzerinde cumhurbaşkanına tanınan veto yetkisini sona erdirecektir” derken, 6 liderin kontrolünde bir Cumhurbaşkanı modelinin buna tezat olduğu bildiriliyor. Muhalefetin hazırladığı Anayasa teklifinin gerekçesinde “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle yaratılan tek başlı yürütme modeline son verilerek yürütme organının Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulundan oluşması sağlanacaktır” vaadinin de Davutoğlu’nun açıklamaları ile boşa düştüğü ifade ediliyor.
Daha anket yapacaklar!
- Seçimin öne çekilme olasılığını dikkate alarak hazırlıklarda vites yükselten 6’lı masa adaya ilişkin takvimini de kısaltacak. Adayın şubat ortası gibi duyurulması ağırlık kazanırken adaya giden süreçte önce partiler iç istişare ile son kararını verecek. Ardından yeni anketler ile tabanın aday beklentisi ölçülecek. Son aşamada ise liderler kazanma potansiyeli, masa ile uyumlu çalışma, mazisi temiz, masanın çizdiği rotaya uygun çalışıp çalışamayacağı, kucaklayıcılık gibi kriterleri göz önünde bulundurarak bir isimde mutabakata varmaya çalışacak. 26 Ocak’ta İYİ Parti’de yapılacak 11’nci toplantısında isimlerin artık masada gündeme gelmesi bekleniyor.
0,1 oy alan ülkeyi yönetecek
Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu’nun masada bulunan 6 liderin seçimin ardından imza yetkisine sahip cumhurbaşkanı yardımcısı olacağını ifade etmesine siyasilerden tepki geldi.