EDISYON:

Erdoğan'dan İsrail'e: Soykırımı durdur!

Canberk Doğan
04:0021/10/2023, Cumartesi
G: 21/10/2023, Cumartesi
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gazze’ye yönelik saldırıların genişlemesinin daha fazla acı, ölüm ve gözyaşı getireceğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gazze’ye yönelik saldırıların genişlemesinin daha fazla acı, ölüm ve gözyaşı getireceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm devletleri ve uluslararası kuruluşları bir an önce Gazze’de ateşkesin tesisi için çalışmaya davet etti. Erdoğan, sosyal medya hesabından, “İsrail yönetimine sivillere yönelik saldırılarının kapsamını asla genişletmemesi ve soykırıma varan operasyonlarını derhâl durdurması çağrımızı yineliyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda sert ifadelerle İsrail’e Gazze’ye uyguladığı bombardımanı durdurması çağrısında bulundu. Erdoğan paylaşımında şu ifadelere yer verdi: Gazze’ye yönelik saldırıların genişlemesi daha fazla acı, ölüm ve gözyaşından başka hiçbir şey getirmeyecektir.

BU BİR CİNNET FURYASI

Çocukları, kadınları, sivilleri katlederek; hastaneleri, okulları, camileri, kiliseleri bombalayarak güvenliğin sağlanamayacağı açıktır. Zulümle âbâd olunmaz. İsrail yönetimi, hatadan geri dönmek, devlet aklıyla hareket etmek yerine, bölge dışı aktörlerin de kışkırtmasıyla örgüt gibi davranmaktadır. Batılı ülkelerin teşvik ettiği, Batılı medya kuruluşlarının âdeta meşrulaştırma yarışına girdiği bu cinnet furyasından bölgemizin bir an önce kurtarılması gerekmektedir.

KAPSAMI ASLA GENİŞLEMESİN

Tüm devletleri ve uluslararası kuruluşları bir an önce Gazze’de insani ateşkesin tesisine yönelik girişimlere samimiyetle destek olmaya davet ediyorum. İsrail yönetimine sivillere yönelik saldırılarının kapsamını asla genişletmemesi ve soykırıma varan operasyonlarını derhâl durdurması çağrımızı yineliyorum.

YENİ MEKANİZMALARA İHTİYAÇ VAR

Müslümanların, Yahudilerin, Hristiyanların ve bu topraklarda yaşayan herkesin emniyetini garanti edecek yeni mekanizmaların kurulmasıyla bölgemizin kalıcı istikrara kavuşacağına inanıyoruz. Türkiye, daha fazla masum kanının akmaması, daha fazla insani trajedinin yaşanmaması ve Filistin’deki çatışmaların geri dönülmez noktaya varmadan çözümü için üzerine düşeni yapmaya devam edecektir.

İslam dünyasının sorunu ortak tavır alamamak

Dısişleri Bakanı Hakan Fidan, İslam dünyasının Filistin konusunda aynı düşüncelere sahip olmasına rağmen ortak tavır geliştiremediğini söyledi. TRT Haber’de soruları cevaplandıran Fidan, şu ifadeleri kullandı: “Bölge ülkeleriyle konuştuğumuz zaman bizden ayrı düşündüklerini görmüyoruz. Temel problem ortak tavır koymakta. Tavır geliştirilemiyor İslam dünyası. Gerçekten bu konu çok tatsız onlar için. Çünkü bir çaresizlik sarmalı içerisindeler. Biz İslam dünyasının gerekli diplomatik platformlar kullanması durumda insanlığı da bu sarmaldan çıkarıcı bir uyarıcı görevi oynayabileceğine inanıyoruz. Yeter kendi potansiyellerini görsünler”

Gazzelilerin göçü kabul edilemez!

Gazze diplomasisini sürdüren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, İsrail-Filistin çatışmasında giderek daha vahim hale gelen tablo, Gazze’deki masum sivillere karşı İsrail’in sergilediği insan hakları ihlalleri ve çözüm için atılabilecek adımlar ele alındı.

BATI’NIN SESSİZLİĞİ ATEŞİ BÜYÜTÜYOR

Erdoğan görüşmede, Filistin topraklarına yönelen vahşetin giderek derinleştiğini, hastanelerin, okulların ve ibadet yerlerinin bombalanmasına Batılı ülkelerin sessizliğinin Gazze’deki ateşi büyüttüğünü ifade etti. Gazze’deki Filistinlilerin yurtlarından göç etmeye zorlanmasının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin hem barışın sağlanması hem de bir an önce Gazze’ye insani yardım ve sağlık hizmetlerinin ulaştırılması için her türlü gayreti

ortaya koymaya devam edeceğini vurguladı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (sağda) İngiliz mevkidaşı James Cleverly ile görüştü.

Dünyanın gözü bu zirvede

İsrail’in iki haftayı geride bırakan Gazze katliamına dur demek için en kritik zirve bugün (cumartesi) Mısır’da toplanıyor. ‘Gazze’deki gelişmeler ve Filistin’deki barış süreci’ konulu zirvede Türkiye’nin Dışişleri Bakanı Hakan Fidan tarafından temsil edilmesi bekleniyor. BM Genel Sekreteri’nin de katılacağı zirvede Türkiye İslam İşbirliği Teşkilatı’nda (İİT) gündeme getirdiği garantörlük ve iki devletli kalıcı

çözüm önerilerini tartışmaya açacak.

GUTERRES DE KATILIYOR

7 Ekim’de başlayan ve İsrail’in orantısız saldırıları ile içinden çıkılmaz bir insanlık dramına dönüşen Gazze krizinde dikkatler Mısır’ın başkenti Kahire’de bugün düzenlenmesi beklenen zirveye çevrildi. Türkiye, burada Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın ağzından dillendirdiği, sonrasında da Cidde’de toplanan İİT zirvesinde tartışmaya açtığı ‘garantörlük’ formülünü gündeme getirmesi bekleniyor. Buna göre Türkiye, her iki taraf için de bölgeden garantörlerin görev almasını, iki tarafın mutabakata varacağı anlaşmanın bu ülkeler tarafından kontrol edilmesini öneriyor. Bu çerçevede İsrail’in Filistin’de iki devletli çözüme zorlanması gerektiği mesajları veriyor. Konferansa Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in yanı sıra Mısır, Filistin, Suudi Arabistan, BAE, Kuveyt, Irak, İtalya da hükümet ya da devlet başkanı düzeyinde iştirak edecek.



#Recep Tayyip Erdoğan
#İsrail
#Hakan Fidan

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.