Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm dünyanın izlediği grup toplantısında gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın “planlı bir operasyonla ve vahşice” öldürüldüğünü açıkladı. Suudi Arabistan’da tutuklanan 18 kişinin İstanbul’da yargılanmasını isteyen Erdoğan, Veliaht Prens Selman’ın adını vermeden, “İnsanlığın vicdanı ancak emri verenden uygulayana kadar herkesten hesap sorulması halinde mutmain olacaktır” dedi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AK Parti TBMM Grubu’nda Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin önemli detayları dünya kamuoyu ile paylaştı. Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar özetle şöyle:
Her şeyden önce bu cinayet Suudi Arabistan toprağı sayılan konsolosluk binasında işlenmiş olabilir fakat unutulmamalıdır ki burası Türkiye Cumhuriyeti'nin sınırları içindedir. Viyana Sözleşmesi ve diğer uluslararası hukuk kurallarının böyle vahşi bir cinayetin soruşturulmasının diplomatik dokunulmazlık zırhının altına gizlenmesine izin vermeyeceğiz.
VİCDANLARI YARALAR
Türkiye kendi egemenlik hakları yanında uluslararası toplum adına insanlığın ortak vicdanının temsilcisi olarak da bu meselenin takipçisidir. Şu ana kadar ortaya çıkan bilgiler ve deliller, Cemal Kaşıkçı'nın vahşi bir cinayete kurban gittiğini gösteriyor. Böyle bir vahşetin örtbas edilmesi tüm insanlığın vicdanını yaralayacaktır. Aynı hassasiyeti konunun tüm taraflarından da bekliyoruz.
PLANLI OPERASYON
Bundan sonra kendilerinden meselenin tüm sorumlularını açık yüreklilikle ortaya çıkarmalarını ve hukuk önünde gereken cezaya çarptırmalarını bekliyoruz. Cinayetin anlık bir hadiseden kaynaklanmadığı, planlı bir operasyonun ürünü olduğu yönünde elimizde güçlü emareler bulunuyor.
DİĞER ÜLKELERDEKİ SUÇ ORTAKLARI
Böyle bir meseleyi birkaç güvenlik ve istihbarat mensubunun üzerine yıkmak ne Türkiye'yi ne de uluslararası toplumu tatmin eder. İnsanlığın vicdanı ancak emri verenden uygulayana kadar herkesten hesap sorulması halinde mutmain olacaktır. Şahsen Hadimul Haremeyn Şerifeyn Kral Selman bin Abdulaziz'in samimiyetinden şüphe duymuyorum. Bu, bir siyasi cinayet olduğuna göre şayet varsa, diğer ülkelerdeki suç ortaklarının da soruşturmaya dahil edilmesi gerekiyor.
OLAY İSTANBUL’DA
Türkiye'ye gelen 15 kişi tutuklananlar arasındadır. Olayın cereyan ettiği yer İstanbul'dur. Dolayısıyla 18 tutuklunun yargılanmasının İstanbul'da yapılması teklifimdir. Takdir kendilerinindir ama bu benim teklifimdir. Çünkü olayın cereyan ettiği yer burası o bakımdan önemli.
Riyad’a 5 soru
Erdoğan, vahşete ilişkin “Mevcut bilgiler ışığında şu sorular herkesin kafasını kurcalamaya devam ediyor” diyerek “Hiç kimse tüm bu sorular cevaplanmadan meselenin üzerinin kapatılacağını aklından dahi geçirmesin” sözleriyle şu soruları sordu:
* Tamamı da olayla ilişkili vasıflara sahip bu 15 kişi cinayet günü niçin İstanbul'da toplanmıştır?
* Bu kişiler kimden emir alarak oraya gelmişlerdir?
* Başkonsolosluk binası niçin hemen değil de günler sonra incelemeye açılmıştır?
* Öldürüldüğü resmen kabul edilen bir kişinin cesedi niçin halen ortada yok?
* 'Cesedin yerli işbirlikçiye verildiği' ifadesi şayet doğruysa çünkü bu açıklamayı yetkili bir ağız yapıyor. Şimdi soruyorum, bu yerli işbirlikçi kimdir? Çünkü sıradan birisi bu yerli işbirlikçiden bahsetmiyor, Suudi Arabistan'ın yetkili bir ağzı bunu söylüyor. Öyleyse bu yerli işbirlikçiyi açıklamaya mecbursun, bunu açıklayacaksın.
Trump: Konuşma çok sertti
ABD Başkanı Donald Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Cemal Kaşıkçı konusundaki açıklamalarını değerlendirdi. Erdoğan’ın Suudi Arabistan’la ilgili açıklamalarını ‘oldukça sert’ bulduğunu ifade eden Trump, “Bu sözleri soruşturma sonucunu gördükten sonra değerlendirebilirim” dedi. Trump, Suudi Arabistan’ın Kaşıkçı cinayeti konusundaki tavrını da eleştirerek “Şimdiye kadarki en kötü örtbas etme şekli” ifadelerini kullandı.
Kaşıkçı ailesine taziye telefonu
Erdoğan, Suudi Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ailesini telefonla arayıp taziye dileğinde bulundu. Kaşıkçı'nın öldürülmesinden derin üzüntü duyduğunu ifade eden Erdoğan, Türkiye olarak bu olayın takipçisi olacaklarını ve cinayetin aydınlatılması için gereken her şeyin yapılacağını vurguladı.