|

Devlet Ertuğrul Gazi Türbesi'nde

Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Söğüt Şenlikleri, sert geçen referandum tartışmalarının ardından siyaset dünyasını biraraya getirdi. Binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen şenliklerde birlik, beraberlik vurgusu hakim oldu.

Söğüt
00:00 - 20/09/2010 Pazartesi
Güncelleme: 01:29 - 20/09/2010 Pazartesi
Yeni Şafak
Devlet Ertuğrul  Gazi Türbesi'nde
Devlet Ertuğrul Gazi Türbesi'nde

729. Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Sögüt Şenlikleri'nin son günün siyaset dünyasını önemli isimlerini ağırladı. Hüktümet adına Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Bülent Arınç ile Devlet Bakanı Faruk Çelik katılırken MHP lideri Devlet Bahçeli ile BBP lideri Yılmaz Topçu da şenliklerde yerini aldı. Sabahın erken saatlerinde başlayan program çerçevesinde liderler binlerce kişinin eşliğinde Ertuğrul Gazi Türbesi'ne yürüdü. Bahçeli'nin ayrı yürüdüğü korteje katılan Arınç ve Çelik ile BBP lideri Topçu türbede dua etti.

ABDÜLHAMİT'İN TORUNLARI KATILDI

Ardından, mehter eşliğinde kutlamaların yapıldığı stadyuma yürüyüşe geçildi. Bahçeli, bir süre sonra protokolden ayrılarak kalabalıkla birlikte yalnız yürüdü. 2. Abdulhamit Han'ın torunları Orhan Osmanoğlu ile Abdulhamit Kayıhan Osmanoğlu da programa katıldı. Osmanlı torunlarına vatandaşlar sevgi gösterisinde bulundu.

EDEBALİ'NİN ÖĞÜTLERİ BOYUMUZUN IŞIĞIDIR

Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Söğüt Şenlikleri'nde konuşan Arınç, Türk milletini birbirine düşürmek isteyenlerin tarihi yeniden okuması gerektiğini söyledi. Arınç, şöyle konuştu: “Bu millete karşı hainlik düşünen her kim olursa olsun toplumun ızdırap duymasından kendilerine gün doğduğunu sanabilir. Ama onlar nifak tohumlarını eriştiremezler. Asırlardır kardeş kaldık ve bu devam edecek. Tek bir sözümüz var. Dönüp tarihi baştan okusunlar. Şeyh Edebali'yi göreceklerdir. Tarihi yolculuğumuzda bize rehberlik eden düşünceyi göreceklerdir. Bu öğüt bizim boyumuzun ışığıdır. Şeyh Edebali'ye uyan ve yoluna da uymasını vasiyet eden Ertuğrul Gazi de basiretli ve büyük bir kişidir. Şu iyi bilinsin. Bizi dimdik ayakta tutan anlayış budur”


Çadıra bayrak dikti

İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende Ertuğrul Gazi'nin Domaniç'ten Söğüt'e yaptığı göç, Yörük Türkmen Federasyonları tarafından temsili olarak canlandırıldı. Canlandırma sırasında kaçan bazı koyunlar stat içindeki kovalamanın ardından yakalandı. Temsili göçün ardından kıl çadır kuruldu. Çadırın önüne Türk bayrağı diken Bakan Arınç, “Obanıza bayrağı hükümet adına dikmekten mutluluk duyuyorum. Gününüz mübarek, obanız bereketli olsun” dedi. Daha sonra halk oyunları ekiplerinin, askeri bandonun, cirit ve mehteran takımlarının yer aldığı geçit töreni yapıldı. Şenliğe katılanlara pilav ve ayran ikram edildi.


Bahçeli protokolü beğenmedi

Söğüt'teki şenliklere MHP lideri Bahçeli'nin protokol boykotu damga vurdu. Koretejin önünde yürümeyi reddeden Bahçeli, kendisine ayrılan yere de oturmadı. Balıkesir Valisi'nin ısrarları da Bahçeli'yi vazgeçirmedi. Bahçeli, protokol tribününde kendisine ayrılan yere oturmak istemedi. Bahçeli'nin yanına giden Bilecik Valisi Halil İbrahim Akpınar, kendisi için ayrılan yere oturmaya davet etti. Söz konusu daveti reddeden Bahçeli, Arınç ve beraberindekilerin bulunduğu yerden uzak bir noktaya oturdu. Stattaki şenliğe ayrıca, AK Parti Bilecik Milletvekili Fahrettin Poyraz, Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, Söğüt Kaymakamı Vural Karagül, Söğüt Belediye Başkanı Osman Güneş katıldı.




14 yıl önce