|

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan emeklilikte yaşa takılanlar açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu. Erdoğan, "Dünyanın hiçbir yerinde 38 yaşında emeklilik diye bir uygulama yoktur" dedi. Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili olarak da açıklama yapan Cumhurbaşkanı, "Erken emekliliği sosyal güvenlik sistemimizde tasvip etmiyoruz ama siyasette bu yol her zaman için açıktır" ifadesini kullandı. Erdoğan, İş Bankası, Rahip Brunson, Cemal Kaşıkçı, Münbiç ve Fırat'ın doğusuna ilişkin konulara da değindi

Yeni Şafak
16:28 - 16/10/2018 Salı
Güncelleme: 16:40 - 16/10/2018 Salı
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda açıklamalar yaptı.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Emekli olabilmek için 3 ayrı hususa bakılıyor ülkemizde. 1999 yılına kadar sadece hizmet süreci ve prim ödeme gün sayısı yeterliydi. Yaş şartı da o dönem getirildi. Yaşa takılanları konusunda sıkıntı yaşayanların temelinde işte bu düzenleme var.

Bir de dernek kurulmuş. Bu derneğin başındaki hanımefendi, 1992 yılında sigortalı olarak sisteme dahil olmuş. Şayet eski sistem devam etseydi, 2012 yılında, 38 yaşında emeli olacaktı. Sistemdeki uygulama nedeniyle 48 yaşında emekli aylığı almaya başlayabilecek. Esasen bu kişi zaten emeklilik hakkı kazanmış durumda. Maaş alabilmesi için bu yaşı beklemesi gerekiyor.

Hayatı boyunca ödedikleri primi 6 yılda alıyorlar

Ortalama insan ömrünün 60 yaşı bulmadığı dönemde 40 yaşında emekli olmanın belki izahı vardı. Ama bugün ülkemizde 78 yaş ortalama ömrü. Bugün ortalama emeklilik yaşı 52'dir. Bu AB'de 65'tir. Türkiye yeni yeni 65 yaş sınırına çıkmaya çalışıyor.

  • Bir emekli tüm çalışma hayatı boyunca ödediği primi 6 yılda emekli maaşı olarak geri almaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun hesabına göre, emeklilikte yaşa takılan denilen gruba 6,2 milyon kişi giriyor. Bunun yıllık maliyeti 26 milyar liradır. Toplamda bu rakam 750 milyar lirayı buluyor.

Biz böyle bir yükü milletimizin sırtına bindirmek gibi bir hakkımız var mı, milletimize soruyorum.

Fırsatçılar türedi

Ekonomik savaşın verildiği dönemde, bir tarafta fırsatçılar türedi, diğer taraftan da bunlar türedi.

Mart 2019'da mahalli idari seçimlerinde de yeni bir hizmet döneminin kapılarını aralayacağız. Biz işbaşına gelir gelmez 3 aşamalı program başlattık. 100 günlük icraat programı başlattık. Türkiye 2002-2013 yılları arasındaki hedefleri aşarak yakalamıştır. 2013 yılında itibaren yaşadığımız sınamalar nedeniyle kimi hedeflerimizin gerisine düştük.

Brunson için Türk adalet sistemi bir karar verdi

2019 yılı bütçe teklifimizi yarın Meclis'e sunacağız. Bürokrasinin hantallığından şikayetler duyuyoruz.

Rahip Brunson için Türk adalet sistemi bir karar verdi ve uygulamaya koydu. Terörle mücadelede de kararlılıkla adımlarımıza devam ediyoruz.

"Kendi göbeğimizi kendimiz keseriz"

  • Münbiç'te 90 günlük bir takvim vardı. Takvim işlemedi. Fırat'ın doğusu için de aynısı geçerli. Biz kendimiz kendi göbeğimizi keseriz. En üst düzeyde adım atarız. Bütün bunlar salt ülkemizin huzuru için değil, o bölgede yaşayan gariplerin huzuru içindir aynı zamanda.

Gazetecilerin sorularını yanıtladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, grup toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

  • Erdoğan, CHP'nin İş Bankası hisseleriyle ilgili "Onların direnmesi netice vermez. Olayın parlamento boyutu var" dedi.
  • Kayıp Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı ile ilgili olarak ise "Amacımız kanaat oluşturacak sonuca ulaşmak" ifadesini kullandı.
  • Erdoğan, son olarak Trump'ın açıklamalarıyla ilgili soruya da "Geciken bir açıklama yaptı. Türk yargısına güvenmesinin neticesidir" yanıtını verdi.
#Cumhurbaşkanı
#Recep Tayyip Erdoğan
#Emekli
6 yıl önce