AK Parti ve MHP’nin Meclis’e sunduğu ‘cumhur ittifakı’ kanun teklifi CHP’de telaşa neden oldu. CHP, ittifakı ‘koalisyon’ olarak lanse etmeye çalışırken, anayasaya aykırı olduğunu iddia ediyor. AK Parti teklifin ardından BBP ve SP’yi bilgilendirirken, ittifakın genişleme ihtimali de güçlendi.
Milli Mutabakat Komisyonu’nun açıkladığı 26 maddelik kanun teklifine AK Parti-MHP ittifakını hazmedemeyen CHP’den itirazlar gecikmedi.
CHP Muğla Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu üyesi Akın Üstündağ, teklifin birçok açıdan anayasaya aykırı olduğunu iddia etti. Üstündağ, “Ortada bir hukuk garabeti var” dedi. CHP Sözcüsü Bülent Tezcan da teklif için “Hani koalisyon dönemi bitecekti” diye sorarak düzenlemeden “koalisyon” diye söz etti.
CHP’ye ilk cevap Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’dan geldi. Bozdağ, “İttifak koalisyon değildir. İktidar olmak için değil, seçim öncesi halkın önüne çıkmak için yapılan bir yöntemdir” ifadesini kullandı.
Bozdağ, CHP’ye de bir çağrıda bulunarak “Kendilerini zaten bir ittifakın parçası olarak görüyorlar. Umarız ki dürüst davranırlar, bizim gibi açık, net olurlar. Bizim HDP ile CHP’nin bir ittifak içerisinde olacağını söylememiz kadar doğal bir şey yok. Resmen ittifak yaparlar mı, yaparlarsa dürüstlük olur, ahlaki olur. Ama yapmazlarsa da biz biliyoruz ki HDP’liler, CHP’liler seçimde birlikte hareket edecekler” diye konuştu.
Teklifin Meclise sunulmasının ardından önceki gün Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, hem BBP Genel Başkanı Mustafa Destici’yi hem de Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nu bilgilendirdi. Yasal düzenlemeden sonra siyasi partiler ile görüşmelerin başlayacağı belirtildi. Yapılacak görüşmelerde ittifakın genişletilmesi kapsamlı birşekilde ele alınacak. Bu kapsamda iki formül üzerinde duruluyor. Birinci formül MHP’nin diğer partiler ile ittifaka ikna edilmesi. İkinci formül ise ittifak yapacak partilerin AK Parti’nin listesinde girmesi üzerinde duruluyor. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal da “Bu ittifakı yapacak partiler, ‘AK Parti, MHP, BBP, Saadet Partisi’ şeklinde mi yoksa başka şekilde mi olacak? Bunları görüşmeler belirleyecek” dedi. “Yani hala BBP ve Saadet Partisi netleşmiş değil, ikisi de bu ittifakta yer alabilir?” sorusuna Ünal, “Evet” karşılığını verdi.
- Sandık hastaya gidecek
- AK Parti ve MHP’nin uzlaşarak Meclis’e sunduğu düzenlemede seçimlere ilişkin dikkat çekici düzenlemeler yer alıyor. Artık hasta ve engeli sebebiyle yatağa bağımlı seçmen sandığa değil sandık onların ayağına gidecek. Böylece her seçim döneminde medyaya yansıyan dramatik görüntüler son bulmuş olacak. Oy pusulasında diğer seçimlerde olduğu gibi partilerin sıraları kura ile belirlenecek. İttifak partilerinin sıralaması için de ikinci bir kura çekilecek. Düzenlemede yer alan üçüncü kura ise sandık kurulu başkanlarının kamu görevlileri arasından kura ile belirlenmesi olacak.
- Milletvekilliği seçiminde ilk olarak ittifak oyları sayılacak. Seçim çevrelerinde artık oylarla gelen vekiller daha çok ittifak çatısına gidecek. Oy oranı yüksek olan ittifak partisi, fazla vekil almış olacak. Güvenlik gerekçesiyle sandıkların taşınarak seçim çevrelerinin birleştirilmesinin de öne açılıyor.