|

Brunson adım adım takipte

ABD'li Rahip Brunson, geçtiğimiz günlerde ev hapsi ve yurt dışına çıkış yasağıyla cezaevinden çıkarılmış ve İzmir'de ikamet ettiği evde izlemeye alınmıştı. Cezaevinden çıktığı ilk gün özellikle sosyal medyada çok sayıda kullanıcı 'Brunson nasıl evde tutulacak?', 'Rahip Brunson'ın kaçma ihtimali var mı?' gibi soruları gündeme taşımıştı. Rahip Brunson için Ankara'daki bir elektronik izleme biriminde özel ekip oluşturulduğu ve özel eğitim almış iki personelin sadece bu işle ilgilendiği öğrenildi.

Yeni Şafak
09:42 - 1/08/2018 Çarşamba
Güncelleme: 09:43 - 1/08/2018 Çarşamba
IHA
Rahip Brunson, ayağındaki elektronik kelepçe sayesinde anlık olarak izleniyor.
Rahip Brunson, ayağındaki elektronik kelepçe sayesinde anlık olarak izleniyor.

Terör örgütleri FETÖ/PDY ve PKK adına suç işlediği, casusluk yaptığı iddiasıyla hakkında 35 yıl hapis cezası istenen ABD'li rahip Andrew Craig Brunson, tutukluluğunun 'sağlık sorunları' dikkate alınarak ev hapsine çevrilmesinin ardından takılan elektronik kelepçeyle evinde sıkı denetim altında tutuluyor.

Ankara’daki Denetimli Serbestlik Daire Başkanlığı Elektronik İzleme Biriminde FETÖ şüphelisi olarak kayıtlı olan Brunson’un takip edildiği sistem görüntülendi.

Özel eğitim almış iki personel izliyor

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Denetimli Serbestlik Daire Başkanlığı Elektronik İzleme Şube Müdürü Serkan Mutan, ABD'li rahip Andrew Craig Brunson'ın izlenme sürecini anlattı.


  • "Şahsın cezaevinden tahliye edilmesinden sonra kişi konutuna geçirildi. Evinde ev ünitesi dediğimiz cihaz kuruldu ve ayağında bir kelepçe takılı şu anda" diyen Mutan, şöyle devam etti:
  • "Bu cihaza dokunulduğunda ya da kelepçeye bir zarar verilmek istendiğinde sistem bunu görüyor ve merkezden haber alıyoruz. Bunun dışında aldığımız ek önlemler mevcut, bu şahısla ilgili olarak bu konuda özel eğitim almış iki tane personelimiz sadece bu şahsın izlemesini gerçekleştiriyor.
  • Düzenli olarak denetimli serbestlikteki denetleme birimlerimiz şahsın evine giderek denetlemesini gerçekleştiriyor. Aynı zamanda kolluk birimleri de kişinin evi önünde güvenlik önlemleri almış durumda."

Konutundan ayrıldığı an ilgili birimlere bildiriliyor

Brunson’ın evine konulan ev tipi cihazla ilgili bilgi veren Mutan şöyle konuştu:

"Bu cihazlar özel cihazlar. Kişilerin bunlara müdahale etmesi durumunda her türlü müdahaleyi biz sistemden takip edebiliyoruz. Örneğin bu kelepçenin zorlanması halinde ya da bu cihaza dokunulsa dahi altındaki sensörler vasıtasıyla cihazın hareket ettirilmeye çalışıldığını merkezden görüyoruz biz.


  • Merkezden görür görmez bir hareket prosedürümüz var. Burada irtibat numaralarımız var kollukla irtibat kurduğumuz 7 gün 24 saat hemen. Hemen harekete geçiyoruz. İlgili birimlerle haberleşerek kişinin konutundan ayrıldığı anı ilgili birimlere bildiriyoruz. Kişilerin denetlenmesi sadece bu cihazlara bağlı olarak kalmıyor. Fiziki olarak da evlerinde Denetimli Serbestlik Denetleme memurları tarafından da her gün düzenli olarak kontrolleri yapılıyor.

"Brunson için alınan özel önlemler var"

"Bu şahsa özel olarak da kolluk birimlerinin almış olduğu önlemler var. Merkezle kolluk birimleri arasında bir irtibat var.

Kayıt sabotaj adını verdiğimiz bir sabotaj olarak görüyoruz. Vücudundan ayrıldığı anda da vücut sabotaj olarak görüyoruz. Anlık olarak da müdahale prosedürünü başlatıyoruz. Bunu hiç çıkarmadan günlük hayatına kişi devam edebilir. Denize girebilir, duş yapabilir ıslanmasında hiçbir mahsur yok. Bununla günlük hayatına devam edebilir."

#Brunson
#İzmir
#Elektronik kelepçe
6 yıl önce