|

Birlikte çalışacağız

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Almanya ile ilişkileri güçlendirmek ve derinleştirmek için birlikte çalışmaya devam edeceklerini söyledi. Çavuşoğlu, “İlişkilerde artık daha pozitif ajandaya yönelmemiz gerekiyor” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/02/2018 Pazar
Güncelleme: 01:28 - 18/02/2018 Pazar
Yeni Şafak
Münih Güvenlik Konferansı’nda Alman mevkidaşı Sigmar Gabriel ile bir araya gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ikili ilişkileri güçlendirmek için birlikte çalışmaya devam edeceklerini söyledi.
Münih Güvenlik Konferansı’nda Alman mevkidaşı Sigmar Gabriel ile bir araya gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ikili ilişkileri güçlendirmek için birlikte çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya ile olan ilişkilerde artık daha pozitif ajandaya yönelinmesi gerektiğini söyledi.

54. Uluslararası Münih Güvenlik Konferansı kapsamında Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ile bir araya gelen Çavuşoğlu, görüşmenin ardından mevkidaşıyla ortak basın açıklamasında bulundu.

YENİ GÖRÜŞME

Mevkidaşı Gabriel ile karşılıklı ilişkilerin nasıl güçlendirileceğini konuştuklarını ifade eden Çavuşoğlu, ‘’Dostum Gabriel ile görüştük. İkili konuları ve ikili ilişkileri nasıl geliştireceğimizi, gelecek dönemde yeni bir buluşmayı koordine edeceğimizi görüştük. Artık ilişkilerde daha pozitif ajandaya yönelmemiz gerekiyor’’ ifadesini kullandı. Çavuşoğlu ayrıca dışişleri bakanları olarak Türkiye ile Almanya arasında ikili ilişkileri güçlendirmek ve derinleştirmek için birlikte çalışmaya devam edeceklerinin altını çizdi.

TÜRKÇE HİTAP ETTİ

Bundan sonraki süreçte iki ülkenin saygı esasına dayalı görüşmeleri sürdüreceğini dile getiren Gabriel, mevkidaşına hitaben Türkçe olarak, ‘’Dostum Mevlüt’e teşekkür ediyorum’’ dedi. İlişkilerdeki son gelişmeleri de değerlendiren Gabriel, diplomasinin megafonları bir kenara bırakıp karşılıklı konuşmanın zor konuları çözeceğini gösteren bir mesaj olduğunu vurguladı.

  • Dünya tehlikeli bir uçurumda
  • Almanya’nın Münih kentinde devam eden 54. Uluslararası Güvenlik Konferansı’nda konuşan Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, dünyanın 2018 yılı başlangıcında tehlikeli bir uçurumun kenarında olduğunu söyledi.
  • AVRUPA'NIN GÜÇLÜ BİR ROLÜ OLMALI
  • Gabriel, “Uluslararası siyasette günümüzde en az bulunan ve ihtiyaç duyulan unsur öngörülebilirlik ve güvenilirlik. Güney Kore ve Kuzey Kore arasındaki nükleer gerginlik Olimpiyat Oyunları sayesinde geçici olarak sakinleşti. Çin’in yükselişi, Rusya’nın etkinliği ve ulusalcılık ve korumacılığın yükselişte olması da bu tehlikeyi artırıyor” dedi.
  • Gabriel, Avrupa’nın dünyadaki güçlü bir rolü olması gerektiğini belirterek, ‘’Avrupa’nın dünyada ortak güç projeksiyonuna ihtiyacı var’’ ifadesini kullandı.
ARTIK ABD'Yİ TANIYAMIYORUZ

Konuşmasında Suriye’deki duruma da değinen Gabriel, yıllardır devam eden iç savaşın ve vekalet savaşının bir yöne doğru gittiğini belirterek, bunun Almanya’nın sıkı partnerleri içinde akut bir savaş tehlikesi anlamına gelebileceği uyarısında bulundu. Gabriel, ABD ilişkilerine yönelik ‘’Artık Amerika’yı tanıdığımızdan emin olamıyoruz’’ ifadesini kullanarak ilişkilerdeki belirsizliğe dikkati çekti.

Gabriel, konuşmasında, Türkiye’nin Avrupa’nın büyük ve önemli bir komşusu olduğunu belirterek, Türkiye’nin ayrıca uluslararası etki gücüne sahip bir ülke olduğunu vurguladı.

Hollanda’ya ‘1915’ tepkisi

Hollanda’nın Ankara Büyükelçiği Maslahatgüzarı Erik Weststrate, 1915 olaylarıyla ilgili yasal düzenleme hazırlığı nedeniyle Dışışleri Bakanlığı’na çağrıldı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, 1915 olaylarıyla ilgili Hollanda Temsilciler Meclisinde yaşanan ve basına da yansıyan gelişmelerle ilgili, Weststrate’nin Dışişleri Bakanlığına davet edildiğini duyurdu. Aksoy, yaptığı yazılı açıklamada, “Hollanda’nın ülkemizle ilişkilerini normalleştirme iradesi bulunup bulunmadığının da bir göstergesi olacak bu konu hakkındaki görüşlerimiz ve beklentilerimiz Bakanlığımıza davet edilen Hollanda’nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarına da iletilmiştir” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin 1915 olaylarına ilişkin tutumunun, tarihi olgulara ve hukuki normlara dayalı olduğunu vurgulayan Aksoy, “Bu çerçevede, Hollandalı siyasetçileri ön yargılı tutumlarını gözden geçirmeye ve tarihi siyasallaştırmamaya davet ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

  • Afrin'i tüm dünyaya anlattık
  • Dışişleri Bakanlığı, Bakan Mevlüt Çavuşoğlu başta olmak üzere tüm düzeyde Zeytin Dalı Harekatı’nın amaçları, arka planı, hukuki çerçevesi ve seyri hakkında ülkeler ve uluslararası kurumları bilgilendirdi.
  • Çavuşoğlu, muhataplarıyla bilgilendirme amaçlı 19 görüşme yaptı. Bakan Yardımcısı ve Müsteşar düzeyinde de 21 görüşme gerçekleşti. BM Genel Sekreteri, BMGK Dönem Başkanı ve NATO Genel Sekreteri’ne bilgilendirici mektuplar iletildi, Suriye’nin İstanbul Başkonsolosluğuna bilgilendirici nota verildi.
#Mevlüt Çavuşoğlu
#Sigmar Gabriel
6 yıl önce