|

Altın nesle özel matris

Deniz Kuvvetleri ‘ndeki FETÖ yapılanmasını çökerten Fetömetre’nin yeni versiyonu üretildi. Endüstri ve bilgisayar mühendisleri ile alan uzmanları tarafından geliştirilen sistem, 33 temel ve 60 alt kriterden oluşuyor. İstatistik ögelerinin bir araya getirildiği matris sistemi, örgütün “altın nesil” olarak tanımladığı subayları deşifre edecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/06/2018 Tuesday
Güncelleme: 02:33 - 19/06/2018 Tuesday
Yeni Şafak
Genç yaşta ve mesleklerinin başında oldukları için fazla emare vermeyen ve haklarında fazla bilgi edinilemeyen genç subay ve astsubaylar ise 33 temel ve 60 alt kriterden oluşan matris üzerinden kontrol ediliyor
Genç yaşta ve mesleklerinin başında oldukları için fazla emare vermeyen ve haklarında fazla bilgi edinilemeyen genç subay ve astsubaylar ise 33 temel ve 60 alt kriterden oluşan matris üzerinden kontrol ediliyor

15 Temmuz darbe girişiminin hemen ardından Deniz Kuvvetleri’ndeki yapılanmayı ortaya çıkarmak üzere oluşturulan Fetömetre yazılımı 69 temel, 249 alt kritere ulaştı. FETÖ mağduru subaylar arasında bulunan Tümamiral Cihat Yaycı’nın Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı’na atanmasıyla birlikte oluşturduğu sistemle Deniz Kuvvetleri Komutanlığı arşivlerindeki milyonlarca veri incelendi. Personel Başkanlığı bünyesinde oluşturulan Adli Takip İnceleme ve İdari İşlem (ATİİ) Şubenin çalışmaları kapsamında bugüne kadar, Deniz Personel Yönetim Bilgi Sistemi’nde bulunan 1 milyona yakın GSM numarasında ByLock taraması yapıldı ve bin 500 ByLock kullanıcısı tespit edildi.

ASKERİYEYE YERLEŞEN ÖRGÜT ÇÖKERTİLDİ

700 bin personel yakını incelenerek, yaklaşık bin 240 personelin kamu görevinden çıkarılmış olan yakınları tespit edildi. TMSF’den alınan Asya Katılım Bankası’na ilişkin 19 milyon satır verinin analiz edilmesi neticesinde yaklaşık 10 bin personelin; Asya Katılım Bankası bilgileri, FETÖ/PDY’ye müzahir yayın abonelikleri, FETÖ’ye müzahir dernek ve vakıflara yapılan bağışlar ile FETÖ’ye müzahir okul ve özellikle dershane bilgileri tespit edildi. Yaklaşık 22 bin yabancı dil sınav notu incelendi ve aralarındaki anormalliklerin tespiti için analiz edildi. FETÖ/PDY ile irtibatı nedeniyle kamu görevinden çıkarılmış olan Deniz Kuvvetleri personelinin verdiği yaklaşık 80 bin sicil kaydı incelenerek sicil analizleri yapıldı. Tüm bu analizlerin puanlamaları neticesinde iltisaklı personele yönelik gerekli işlemler yapılıyor.

GENÇ SUBAYLARA ÖZEL VERSİYON

Genç subay ve astsubaylara ilişkin de farklı ve özel bir matris sistemi geliştirildi. Genç yaşta ve mesleklerinin başında oldukları için fazla emare vermeyen ve haklarında fazla bilgi edinilemeyen genç subay ve astsubaylar ise 33 temel ve 60 alt kriterden oluşan matris üzerinden kontrol ediliyor. FETÖ’nün deşifre edilmiş olan yeni gizlenme yöntemlerinin de eklendiği kriterler tamamen bilimsel metotlarla oluşturuldu. Kriterlerin sağlıklı işlemesi için de endüstri mühendisleri, bilgisayar mühendisleri ve alan uzmanlarından bir grup oluşturularak bilimsel ölçeklendirme yaptırıldı. FETÖ’nün “altın nesil” olarak tanımladığı genç personele yönelik incelemeler neticesinde, FETÖ/PDY’nin uç uzantıları da tespit edilerek Deniz Kuvvetleri’ne yeni sızıntılara izin verilmiyor.

SIZMA ORANI YÜZDE 98’LERDE

Genç personel arasında bazı yıllarda yüzde 98’lere varan oranda örgüt üyesi yerleştirmesi yapıldığına işaret ediliyor. Altın nesil oluşturma çabalarının arttığı yıllar olarak da 2009-2014 aralığına işaret ediliyor. Dolayısıyla genç subay ve astsubaylara yönelik olarak ciddi tetkik ve değerlendirmeler yapılıyor. Ancak olası mağduriyetlerin önüne geçilmesi için de bu personelden örgüt üyelerinin tespitinde ince elenip sık dokunuyor.


FETÖ’cüler hedefe koydu

Fetömetre, FETÖ’yü çözdükçe, Okyanus ötesinden saldırılar da arttı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda FETÖ ile mücadelenin yavaşlatılması ve engellenmesi, Fetömetre sisteminin tamamen devreden çıkarılması çabaları yoğunlaştı. Bu çabalar kapsamında Fetömetre ve kurucusu Tümamiral Cihat Yaycı’yı hedef alan kampanyalar başta sosyal medya olmak üzere her alanda yürütülmeye başlandı.

#FETÖ
#Matris
6 years ago