Milli SİHA'ların mimarı Selçuk Bayraktar, Zeytin Dalı Harekatı'na büyük katkı sağlayan İHA ve SİHA'larla ilgili "SİHA’mızda dünyadaki hiçbir İHA’da olmayan özellikler var. Bir kısım özellikleri Afrin harekatı’nda uzun tecrübelerden ve geri beslemelerden sonra kazandırıldı" dedi.
Türk havacılık ve savunma sanayindeki gururumuz İHA ve SİHA’ların mimarlarından Selçuk Bayraktar, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatı'nın İHA ve SİHA'lara önemli katkılar sunduğunu belirtti.
“SİHA’MIZDA DÜNYADAKİ HİÇBİR İHA’DA OLMAYAN ÖZELLİKLER VAR”
TRT Haber'e konuk olan Selçuk Bayraktar, moderatör Betül Soysal Bozdoğan’ın sorularını yanıtladı. İHA’ların muharebe şartlarında en gelişmiş özelliklerle adapte olacak şekilde geliştirilmesi gerektiğini belirten Bayraktar, şu ifadelere yer verdi:
- "Türkiye’nin insansız hava aracı hikayesi elden atılan Mini İHA’larla başladı. Mini İHA’lardan itibaren ekibimizle arazide askerle beraber üs bölgelerinde uçakların uçtuğu yerlerde hep çalıştık. Mini İHA’da gördüğü anda görüntüleri canlı olarak birleştirip harita yapma özelliği vardı. Bu dünyada hiçbir İHA’da yoktu. SİHA’mızda dünyadaki hiçbir İHA’da olmayan özellikler var. Bir kısım özellikleri Afrin Harekatı’nda uzun tecrübelerden ve geri beslemelerden sonra kazandırıldı. Son 1 yıldır özellikle Fırat Kalkanı Harekatı’yla birlikte çok farklı şartlara maruz kaldı İHA’larımız.”
"GELECEĞİN TEKNOLOJİSİNE YÖNELİK ÇALIŞIYORUZ"
Bayraktar, geleceğin teknolojisine yönelik çalıştıklarını belirterek "15 sene önce aile girişimi olarak çalışmalara başladığımız yıllarda ben yurtdışında burslu araştırma görevlisiydim yüksek lisansıma devam ediyordum. O dönemde insansız hava araçları havacılık alanında bir paradigma dönüşümünü ifade ediyordu. Çalışmalara başladığımızda İHA teknolojisi pek kimsenin bildiği bir teknoloji değildi açıkçası dünyada sayılı laboratuvarlarda bilinen bir teknolojiydi. İHA ve SİHA’larımızda yakaladığımız başarının en önemli sebeplerinden biri yeni bir teknolojiye yani geleceğin teknolojisine çalışmış olmamızdır" ifadelerini kullandı.
“BAYRAKTAR TB2 KENDİ SINIFINDA DÜNYANIN EN İYİSİ”
“Bayraktar Taktik Blok 2 kendi sınıfında dünyanın en iyisi diyebiliriz. Türkiye bu teknolojiler alanında ilk 6 ülke içinde. Tabi başka sınıflar da var, şu an biz onlara da çalışıyoruz ama kendi sınıfında dünyada en iyisini yapmak mümkün olabiliyor. Bu da size yapacağınız yeni projelerde ışık tutmuş oluyor. Yapılmış şeylere çalışmak yerine geleceğin teknoloji trendlerine çalışmak yarışın önüne geçmenizi sağlayabiliyor."
MİLLİ SİHA’LARIMIZ TSK’NIN GÜCÜNE GÜÇ KATIYOR
“İHA’larımız hiçbir şekilde sesini duyurmadan, hiçbir şekilde kendini göstermeden, çok yüksek irtifada, çok hassas görüntüler alıp operasyonlar yapıyor.”
“İHA’LAR SİVİL KAYIPLARI ENGELLEMEDE ÜSTÜNLÜK SAĞLIYOR”
“İHA’lar asimetrik harpte denge değiştirici bir unsur. Bir yandan hayat kurtarıyor bir yandan kuvvet çarpanı oluyor. Sizin elinizde bu teknik varsa karşı tarafa hem caydırıcılık, hem kayıp vermeme hem de sivil kayıpları engelleme açısından büyük bir üstünlük sağlamış oluyorsunuz.”
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN İHA ÜSSÜ ZİYARETİ
Selçuk Bayraktar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İHA üssü ziyaretinin askere ve teknik ekibe nasıl yansıdığı sorusunu ise “Bizim ekibimiz ve oradaki askeri personel açısından çok büyük bir heyecan oldu. Başkomutan olarak Sayın Cumhurbaşkanımız teşrif ettiler, yine komutanlarımız geldiğinde de oradaki hem mühendis arkadaşlarımız açısından hem de SİHA’ları, İHA’ları operasyonda kullanan personel açısından bu çok motive edici bir durumdu. Bizler de çok mutlu olduk. Moral anlamında da bize ciddi anlamda destek vermiş oldu. Oradaki askeri personelde de ben benzer durumun olduğunu söyleyebilirim” diye yanıtladı.
İSTANBUL HAVACILIK, UZAY VE TEKNLOLOJİ FESTİVALİ: TEKNOFEST
Selçuk Bayraktar 20-23 Eylül 2018’de İGA İstanbul Yeni Havalimanı’nda gerçekleştirilecek Teknofest’le hedefledikleri ruhu ve üretimi de anlattı.
“Hedeflediğimiz milli ve yerli teknolojilerin -ki odak alanı olarak havacılık ve uzayı içerecek şekilde- ülkemizde gelişmesini sağlamak. Gençler tarafından tümüyle dünyada yarışır düzeyde ileri teknoloji ürünlerin çıkarılmasını sağlamak.”
"HEDEF GELECEĞİN TEKNOLOJİ TRENDLERİ"
Gençlere olan inancını her cümlesinde vurgulayan Selçuk Bayraktar “Çok başarılı gençlerimiz var. Biz özellikle bunu Türkiye Teknoloji Takımı’ndaki ekosistemimizde de gördük. Sadece maddi destek verdiğinizde bile uluslararası yarışmalarda dünyanın en iyi üniversitelerini geçen takımlarımız oldu.”
"TÜRKİYE’NİN HAVACILIK SERÜVENİ"
Baykar A.Ş. Genel Müdürü ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Kurucusu Haluk Bayraktar ise Osmanlı’da ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında havacılık ve uzay alanında atılan önemli adımları anlatırken geçmişten günümüze milli teknoloji alanında emek veren isimler Lagarî Hasan Çelebi, Hezârfen Ahmed Çelebi, Takiyüddin Raşid Efendi, Fatih Sultan Mehmet, Nuri Demirağ ve Vecihi Hürkuş’un çalışmalarını vurgulayarak milli üretim sürecinin kesintiye uğramamasının çok önemli olduğunu vurguladı.
- “Savunma Sanayi öyle bir sektör ki gerçekten uzun vadeli stratejik hedeflerin ortaya konularak ve bunların sürdürülebilir bir şekilde takip edilmesi ve uygulanmasıyla sonuç alınan bir sektör. Şu an son 15 yılda bu alanda çok ciddi bir irade, farkındalık ve insanlarımızın hassasiyeti mevcut. Şu an yaşadığımız son Zeytin Dalı Harekatı kapsamında bugün onlarca mühendisimiz sahada askerimizin arkasında onlara teknik destek veriyor. Bunu ancak ülkemizde geliştirdiğimiz teknolojilerle gerçekleştirebiliriz. Bu anlamda bunlar da yaşanıp görüldükçe önemi daha da anlaşılmakta bu şekilde biz bu süreçlerin devam ettirilmesiyle çok daha iyi noktalara gelineceğini düşünüyorum.”
İNSANSIZ JET PROJESİ YOLDA
Milli insansız hava aracı sistemlerinde hedeflediklerine de değinen Haluk Bayraktar yeni insansız jet projesinin müjdesini verdi.
“Hedefimiz şu an mevcut Bayraktar TB2’den katbekat daha büyük hatta turbo puro ve jet motorlu İHA sistemleri geliştirmek. Bunu yaparken bir yandan da sektördeki diğer paydaş firmalarımızla bunlara faydalı farklı teknolojilerin entegre edilmesi gibi ortak projeler yürütmek gibi hedeflerimiz mevcut.”
MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİNDE HEDEFLER
Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Fatih Kacır ise yerli üretimi işaret eden Milli Teknoloji Hamlesi’nin neleri kapsadığını ve hedeflerini anlattı.
“Biz mutlaka Milli Teknoloji Hamlesi’ni hayata geçirmeliyiz ve bundan sonraki devrimlerin öncüsü olmalıyız. Ancak o zaman bu teknolojik gelişmeler bu bilimsel gelişmeler dünyaya bizim güçlü olduğumuz dönemlerde olduğu gibi adalet ve huzur getirebilir diye inanıyoruz.”
TEKNOLOJİ ÜRETEN BİR TÜRKİYE
“Milli Teknoloji Hamlesi’nin tam olarak neleri kapsadığını açıklayan Kacır “Bu iki ana unsuru; bağımsızlığımız için kritik önem taşıran stratejik ürünleri ve küresel rekabette ülkemizi öne çıkaracak ürünleri milli ve özgün olarak üretebilir hale gelmenin adı bizce ‘Milli Teknoloji Hamlesi’dir.”
TÜRKİYE TEKNOLOJİ TAKIMI VAKFI’NIN 2023 HEDEFLERİ
Kacır, özel yayında vakfın çıkış noktasına, bilime ve teknolojiye meraklı gençlere sundukları eğitim fırsatlarına ve teknoloji girişimi desteklerine de değindi.
“Vakıf olarak iki temel hedefimiz var 2023 yılına dek üniversiteli, liseli, ortaokullu öğrencilerden kurulmuş ‘1001 Teknoloji Takımı’nı kurmayı, desteklemeyi hedefliyoruz ve yine 2023 yılına yani Cumhuriyetimizin 100. yılına kadar ‘1001 Teknoloji Girişimi’ne destek vermeyi planlıyoruz. Teknoloji takımlarının kurulum süreçlerinde eğitim çalışmalarımız önemli bir rol oynuyor.”