|

ABD, Gülen’i iade edecek

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump arasındaki telefon görüşmesinde Gülen’in iadesinin gündeme geldiğini söyledi. Çavuşoğlu, Trump’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “Gülen ve diğerlerinin sınır dışı edilmesi için çalışıyoruz” dediğini söyledi.

Yeni Şafak
04:00 - 17/12/2018 Pazartesi
Güncelleme: 07:01 - 17/12/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 18. Doha Forumu kapsamında düzenlenen CNBC muhabiri Hadley Gamble moderatörlüğündeki yüksek düzeyli mülakat özel oturumunda soruları yanıtladı. Çavuşoğlu, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında yapılan görüşmeye ilişkin bilgi verdi.


TRUMP ERDOĞAN’A SÖYLEDİ

Çavuşoğlu, görüşmede Trump’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “ FETÖ elebaşı Gülen’in iadesi konusunda çalıştıklarını söyledi” dediğini aktardı. Çavuşoğlu, FETÖ’nün ABD’de vergi kaçırdığına dair FBI kanıtlarını gördüğünü de söyledi.

ABD’Yİ TEHDİT ETMİYORUZ

Çavuşoğlu, Türkiye’nin kısa süre içerisinde başlayacağını duyurduğu harekatın hedefinde terör örgütü PKK/YPG olduğunun altını çizdi. Çavuşoğlu, “ABD askerlerinin hayatını tehdit etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

BİR ANAYASA TASLAĞI OLUŞMALI

Bakan Çavuşoğlu, “Suriye’nin geleceğinde Esed’in de yer aldığı tablo olursa bu sizin içinize siner mi?” şeklindeki soruya, “Şu an yapmaya çalıştığımız şey, ülke için bir anayasanın oluşturulması. Bir anayasa taslağını kendileri oluşturmalı.” yanıtını verdi. Ülkenin seçimlere hazırlanması gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu, şöyle devam etti: “Bu süreç, Birleşmiş Milletlerin (BM) şemsiyesi altında olmalı. Kapsayıcı olmalı. Herkes hak sahibi olmalı. Suriye’deki ve Suriye’nin dışındaki herkesi kapsamalı, son yedi yılda yerlerinden edilen, benim ülkemdeki ve diğer ülkelerde mülteci olarak bulunanları kapsamalı. Güvenilir, şeffaf ve demokratik seçimler olmalı. Bu seçimlerden sonra Suriyeliler ülkeyi kimin yönetmesi gerektiğine karar vermeli.”

HERKES BUNU DEĞERLENDİRİR

Çavuşoğlu, Gamble’ın “Eğer bu seçimlerde Esed seçilirse onunla çalışır mısınız?” şeklindeki sorusu üzerine “Eğer demokratik ve güvenilir bir seçim olursa o zaman herkesin bunu değerlendirmesi gerekebilir” dedi.

#Mevlüt Çavuşoğlu
#Donald Trump
#ABD
#FETÖ
#PKK/YPG
5 yıl önce