Türkiye, uluslararası hukukun açık ihlali olan Reza Zarrab davasını Birleşmiş Milletler’e taşımayı planlıyor. Türkiye, “New York’taki bir mahkeme Türk vatandaşlarını yargılayamaz” diyecek. ABD’nin illegal olarak vatandaşlarını yargıladığı birçok ülke de karara destek verebilir.
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, ABD’nin Reza Zarrab’ı yargılamasının uluslararası hukuka aykırı olduğunu açıklayarak, BM dışında ABD’nin kural koyup başka ülkelerin vatandaşlarını yargılamayacağını söyledi. Şentop, uluslararası hukukun verdiği hakkı kullanarak ABD’deki tiyatroyu Türkiye’nin BM’ye taşıyabileceğini söyledi. Türkiye’nin Zarrab davasını BM gibi uluslararası platforma taşıyacağına ilişkin bilgileri Şentop, Yeni Şafak’a değerlendirdi.
“Bütün bu filmleri çevirenler ABD içinde FETÖ’yü kullanan bazı iktidar odakları” diyen Şentop, şunları söyledi: “ABD, Türk vatandaşlarını neye göre yargılayabilir? ABD’de suç işlese tabi orada yargılayabilirler. Niçin yargılıyor? ABD’nin koymuş olduğu bir kuralı Türkiye’de ihlal ettiği için. Peki, ABD Türkiye’de Türk vatandaşları için Türkiye’deki eylem ve işler için bir kural koyabilir mi, koyamaz.
Kendi sınırları içerisinde kendi egemenlik alanında kendi vatandaşları için kural koyabilir. Ama ABD ben bir kural koydum, Türkiye’de yaşayanlar da bu kurala uyacaktır, diyor. Böyle bir şey yok. Reza Zarrab’ın dedikleri suç olur, doğru olur, yanlış olur ama bununla ilgili yargılama işi olacaksa bunu Türkiye yapar. Bunun dışında ABD bir kural koyup da o kuralara uymayan Türkiye’de yaşayan Türk vatandaşlarını yargılayamaz.
Yargılama kılıfı adı altında Türkiye’ye karşı siyasi bir operasyon yürütülüyor. Bizim bu tiyatroyu sonuna kadar izlememiz doğru değil. Uluslararası hukuka apaçık aykırı olan uluslararası hukukun verdiği imkanlarla bizim tartışmamız lazım. Emin ki birçok devlet açık veya örtülü olarak Türkiye’ye destek verecektir.
BM’ye üye olan bütün devletler egemen devletlerdir, kendi ülke sınırları içerisinde vatandaşlarını hükmü onlar verir. ABD bunu sadece Türkiye’ye yapmadı. Avrupa’da birçok ülkede tüzel kişilere bu kuralları bu şekilde uyguladı. Bu yanlış. ABD’de BM’ye üye olan diğer ülkeler gibidir. Ama başka ülkelerin vatandaşlarını bağlayacak kural koyamaz. Uluslararası hukuklara aykırıdır. Esas olarak itiraz etmemiz gereken nokta burası.
Bu uluslararası hukukun ağır ihlalidir, ABD, finans kurumlarının ana merkezlerini kendi sınırları içerisinde faaliyet göstermesinden yararlanmak istiyor, suiistimal ediyor. Kendi parasının ABD dolarının bu işlerde kullanılmasını su istimal ediyor. Bu hukuk barışı için bir tehdittir.
Türkiye’de bulunduğu iddia edilen materyallerin delil olabilmesi için Türkiye’den istenmesi gerekiyor. Türkiye ile ABD arasında adli yardım anlaşması var. Kullanacağınız materyaller var ise resmi olarak Türkiye’ye yazıp istemeniz lazım. Hayır öyle değil, bu materyaller FETÖ’cü hakim, polis, savcıların çantalarına doldurulup çuvallara koyup götürdüğü materyaller. Türkiye’de delil olarak kabul edilmeyen niye şimdi ABD’de delil olarak kabul ediliyor. Ceza yargılamasında hukuka aykırı olarak elde edilmiş materyaller delil olmaz. Şimdi bunları nasıl elde etti. Çok sağlam delil de olsa hukuka aykırı elde edilmişse yargılamada bunu kullanamazsınız.”
- Brezilya dizisi gibi seyredecek değiliz
- Uluslararası hukukun Türkiye’ye verdiği hakların olduğuna dikkat çeken Şentop, Türkiye’nin bu konuda elinden geleni yapacağını söyledi. Şentop, “Türkiye’nin bu anlamda elinde imkanlar var. Türkiye oturup davayı seyredip Brezilya dizisinde olduğu gibi neler oluyor, adam ne söylemiş yetinecek değil. Uluslararası hukukun verdiği imkanları Türkiye kullanmalı. Uluslararası yargı kurumları ya da merciler olabilir. Buralara bu konuyu taşıyabilir. Ve bu konuda Türkiye’de yalnız kalmayabilir. Bundan rahatsızlık duyan birçok devletin vatandaşları gerçek ve tüzel kişiler bu konuyu taşıyabilirler” dedi.