73 yaşında hayatını kaybeden Hasan Celal Güzel, 28 Şubat’a karşı duruşun simge ismiydi. Geçen hafta Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen 12 Eylül ve 28 Şubat darbeleri nedeniyle yurt dışında yaşamak zorunda kalanların mücadelelerinin anlatıldığı “Gurbet Kuşları” belgeselinin galasına tekerlekli sandalyeyle katılan Güzel, 28 Şubat sürecinde sergilediği dik duruşuyla hatırlanacak.
Türkiye’nin, parlak bürokrasi hayatından öte 1986'da Anavatan Partisi’nde merhum 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal ile olan yol arkadaşlığı ve renkli kişiliğiyle tanıdığı eski Devlet, Milli Eğitim ile Gençlik ve Spor Bakanı Hasan Celal Güzel, siyasi hayatının yanı sıra 28 Şubat postmodern darbesine karşı verdiği sıkı mücadele ile biliniyor. 28 Şubat 1997 darbesinde Meclis’te bulunmayan Yeniden Doğuş Partisi’nin (YDP) Genel Başkanı olan Güzel, siyasi gücü olmamasına karşın darbecilere karşı kararlı mücadele verdi.
DARBECİLERİN HEDEFİNDEYDİ
Güzel, 28 Şubat’taki Milli Güvenlik Kurulu kararlarından 5 ay sonra 28 Temmuz 1997’de beş klasörle darbeciler suç duyurusunda bulundu. Batı Çalışma Grubuna karşı Demokrasi Çalışma Grubu’nu kuran Güzel, 3 buçuk yılda 500 bin kilometre yol yaptı, bin 276 konferans verdi, 10 binin üzerinde konuşma yaptı ve 28 Şubat'ın haksızlığını anlattı. Hakkında 28 Şubat sürecinde dönemin Ağır Ceza Mahkemesi ve Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde çok sayıda dava açılan Güzel, savunmasını geniş kitlelerle ile yaptı.
BAŞÖRTÜSÜ İÇİN HAPİS YATTI
Kayseri’de yapılan insan hakları mitinginde, eski bir Milli Eğitim Bakanı olarak başörtülü kızların haklarını savunan Güzel, “Biz iktidara gelirsek, bunun hesabını soracağız sizden” dediği için “halkı isyana teşvik”ten Türk Ceza Kanunu’nun 312. maddesi gereğince 4 ay 26 gün hapse mahkum oldu. Güzel daha sonra bir röportajında bu dönemi “Hayatımın en şerefli işi” sözleriyle anlattı. 16 Aralık 1999’da cezasını çekmek üzere Ayaş Cezaevi'ne giren Güzel, eski Başbakanlık Müsteşarı sıfatı dolayısıyla kendisine tahsis edilen makam aracını da bu süreçte iade etti. Ayaş Cezaevi’nden 10 Mayıs 2000’de tahliye olan Güzel’in hakkında açılan birçok dava ve kesinleşen ceza, kamuoyunda “Rahşan affı”olarak bilinen 4616 Sayılı Kanun’un 22 Aralık 2000’de yürürlüğe girmesiyle düştü.
10 MİLYON KİŞİYLE EL SIKIŞTI
Güzel, aktif siyaset döneminde siyasi çalışmalarda vatandaşları öpmesiyle ünlenmişti. Güzel, bu konu için “Bildiğiniz gibi bir vakitler öpüşme ve el sıkışma şampiyonu idim. Siyaseti halka yakın şekilde yapma ekolünün başta gelen temsilcisi olarak bulunuyordum. Bu konuda rahmetli pirimiz Kasım Gülek’i de, üstadımız Demirel’i de geride bırakarak 10 milyon kişi ile el sıkıştım, öpüştüm, hatta bu sahadaki kendi icadım olan ‘el ense’ metoduyla güreştim” demişti.
ERDOĞAN’A DESTEK VERDİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında Güzel, “Türkiye’nin önü açıldı. Türkiye liderini buldu. Cenab-ı Hak bize bağışladı. Menderesi ve iki arkadaşını zehirlediler. Şimdi sıra Erdoğan’a geldi. Kesinlikle onu kimseye yedirmeyeceğiz. Erdoğan sadece 80 milyon vatandaşı değil, bir milyar 800 milyon Müslümanı da omuzlarında taşıyor” diye seslenmişti. Güzel, 15 Temmuz hain darbe girişiminde ise sokaklara çıkarak “Hainleri asın” diye seslenmişti.
TEKERLEKLİ SANDALYEYLE GALAYA KATILMIŞTI
4 Eylül 2013’te Adana'da kalp krizi geçiren Güzel, en son geçen hafta Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen 12 Eylül ve 28 Şubat darbeleri nedeniyle yurt dışında yaşamak zorunda kalanların mücadelelerinin anlatıldığı “Gurbet Kuşları” belgeselinin galasına katılmıştı. Programa tekerlekli sandalye ile geldi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım ile bir süre sohbet etmişti.
- Yoğun bakıma alınmıştı
- Eski bakanlardan Hasan Celal Güzel tedavi gördüğü Ankara Güven Hastanesi'nde 73 yaşında vefat etti. Fizik tedavi için bulunduğu Denizli’nin Pamukkale ilçesindeki bir termal tesiste rahatsızlanan Güzel önceki gün ambulans helikopterle Ankara’ya sevk edilerek tedavi altına alınmıştı.Güven Hastanesi'nden yapılan açıklamada, bilinen karaciğer yetmezliği, diyaliz gerektiren kronik böbrek yetmezliği ve ileri evre kalp yetmezliği tanıları olan Güzel’in genel durum bozukluğu ve derin anemi nedeniyle önceki gün saat 19.03’te hastaneye kabul edildiği belirtildi.
- DEVLET TÖRENİYLE UĞURLANACAK
- İlk değerlendirme sonucu Güzel’in yoğun bakım ünitesine alınarak antibiyotik tedavisi ve diğer destek tedavisine başlandığı vurgulanan açıklamada, ağır akciğer infeksiyonuna bağlı olarak gelişen solunum yetmezliğine karşı uygulanan yoğun tedaviye yanıt vermediği ve sabah 06.15’te vefat ettiği bilgisi paylaşıldı. Güzel için bugün Türkiye Büyük Millet Meclisinde devlet töreni düzenlenecek. Güzel’in naaşı, Hacı Bayram Camii’nde öğle vakti kılınacak cenaze namazının ardından Gölbaşı Mezarlığı’nda toprağa verilecek.
En genç müsteşardı
Hasan Celal Güzel, 1945'te Gaziantep’de doğdu. Güzel, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat ve Maliye Bölümü’nden mezun oldu. Devlet Planlama Teşkilatı’nda çeşitli ekonomik ve sosyal sektörlerde uzman yardımcısı, uzman ve sektör sorumlusu olarak çalıştı. Güzel, Başbakanlık Müşavirliği, Başbakanlık Ekonomik ve Sosyal İşler Başkanlığı, İZDK Genel Müdür Yardımcılığı, İçişleri Bakanlığı Müşavirliği ve Müsteşar Yardımcılığı, DPT Genel Sekreterliği ve Müsteşar Vekilliği, Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı gibi görevlerde bulundu. 24 Ocak 1980’de Özal hükümetinde ekonomik istikrar tedbirlerinin alınmasında önemli bir rol oynayan Güzel, 1983 yılında 38 yaşında Türkiye’nin en genç Başbakanlık Müsteşarı oldu.
ÖZAL, 'TANK HASAN' LAKABINI TAKTI
1986 seçimlerinde, Özal’ın ısrarı ile ANAP’tan milletvekili adayı olan Güzel’e Özal “Tank Hasan” lakabını taktı. Gaziantep'ten seçilen Güzel, Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü olarak görev aldı. 1987 seçimlerinde yeniden seçilen Güzel, seçimlerden sonra Milli Eğitim Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı yaptı. 1989'da Anavatan Partisi Olağanüstü Kongresi’nde genel başkanlık için aday oldu, seçilemedi. Güzel, 23 Kasım 1992’de Yeniden Doğuş Partisi’ni (YDP) kurdu. 1994 sonunda “Yeni Türkiye” isimli iki aylık akademik dergiyi yayımlamaya başlayan Güzel, Yeni Türkiye Araştırma ve Yayın Merkezi’ni kurarak demokrasi üzerine kitaplar yayımladı.
‘Güzel Yılı’ ilan edeceğiz
Güzel’in ailesine başsağlığı dileklerini iletmek üzere Güven Hastanesi'ne gelen Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, “Kültür Bakanlığı olarak, bundan sonra her yılı bir kültür ve sanat adamıyla ilgili bir yıl olarak ilan etmek üzere hazırlık yapıyorduk. Ümit ediyorum, çok güzel etkinliklerle Hasan Celal Güzel’i anmak üzere, 2018 yılını ‘Hasan Celal Güzel Kültür Yılı’ olarak ilan edeceğiz. Güzel’in isminin bu yıldan itibaren başlanarak sonraki nesillere aktarılması için bütün gücümüzle gayret edeceğiz, mücadele edeceğiz” dedi.
- Bakanlar hastaneye akın etti
- Vefat haberinin ardından bakanlar hastaneye taziye ziyaretine gitti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, aileye başsağlığı diledi. Çavuşoğlu, Güzel’i ailece uzun zamandır tanıdıklarını ifade ederek, “28 Şubat sürecinde sergilediği o dik duruşunu da hiçbir zaman unutmayacağız. Kendisinin duruşmalarına katılırdım. O zor şartlarda bile görüşünden, düşüncelerinden taviz vermezdi. Dik duruşu her zaman sergilerdi” diye konuştu.
DEMOKRASİ MÜCADELESİ VERDİ
Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç ise, “28 Şubat döneminde yiğitliğiyle cüssesinin heybetinden gelen ‘Tank Hasan’ tabiriyle demokrasi mücadelesi verdi. Sincan’da darbeciler, hukuku hiçe sayanlar tankları yürüttüğünde o, cüssesiyle ‘Tank Hasan’ olarak bu mücadeleyi verdi” dedi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Hak ve dava şuuruyla millet ve memleket için yaptığı güzel hizmetler hiçbir zaman unutulmayacak” açıklaması yaptı.
HÜKÜMET PROGRAMLARINI YAZDIK
Yakın dostları eski bakanlar Mehmet Keçeciler, Abdülkadir Aksu ve Saffet Arıkan Bedük, ailesine başsağlığı dileklerini iletmek üzere hastaneye geldi. Keçeciler, “Mülkiye’den benim sınıf arkadaşımdı. Anavatan Partisi’ni beraber kurduk. Turgut Bey’in hükümetlerinin programlarını beraber yazdık. Benim çok değerli bir dostumdu” dedi.