Dünya Sağlık Örgütü, insanlarda "olağanüstü yüksek" ölüm oranına sahip olan H5N1 kuş gribinin dünyaya hızla yayıldığını açıkladı. Bilim adamları, pandemi haline gelen gribin küresel bir sağlık krizine yol açabileceği konusunda endişeli. Peki, H5N1 virüsü nedir, bulaş riski var mı?
Dünya Sağlık Örgütü , insanlarda "olağanüstü yüksek" ölüm oranına sahip olan H5N1 kuş gribinin yayılmasıyla ilgili endişelerini dile getirdi.
Bu virüsün insanlar başta olmak üzere çeşitli hayvan türlerinde görülmesi, durumun vahametini artırıyor.
BM'nin sağlık alanındaki baş bilim adamı Jeremy Farrar, virüsün yayılma kapasitesinin ve ölümcül etkilerinin altını çizdi. Farrar, Cenevre'deki bir basın toplantısında, "H5N1, hala uluslararası sağlık için büyük bir endişe kaynağıdır" ifadelerini kullandı.
2020 yılında baş gösteren mevcut kuş gribi salgını, kara ve deniz memelileri ile yabani kuşları da etkileyerek milyonlarca kümes hayvanının ölümüne neden oldu. Son zamanlarda inekler ve keçiler gibi yeni türlerin bu virüse duyarlı olduğunun anlaşılması, uzmanlar arasında şaşkınlık yarattı.
Yüksek ölüm oranları ile dikkat çeken bu virüs, uluslararası sağlık otoritelerini alarma geçirdi.
İnsanlara bulaşır mı?
BM bilim adamı Farrar, H5N1 virüsünün, başlangıçta kuşları enfekte eden bir hastalık olarak bilinirken, şimdi memeliler dahil artan bir hayvan çeşitliliğini enfekte edebildiğini ve insanlara bulaşma potansiyelini geliştirdiğini vurguladı.
Farrar, bu tehlike karşısında H5N1'e yönelik aşı ve tedavi geliştirme çalışmalarının hız kesmeden devam ettiğini belirtti.
Küresel krize yol açabilir
Sağlık otoriteleri, H5N1 virüsünün küresel bir tehdit oluşturma potansiyeline karşı koymak için yoğun çaba sarf ediyor. Ancak virüsün evrimsel adaptasyonları ve yüksek ölüm oranı, küresel bir sağlık krizine yol açabilecek ciddi bir risk taşımakta.