Sebze ve meyveler içeriğinde bulunan vitamin ve mineral bakımından çok zengin olsa da faydaları saymakla bitmeyen bu gıdalar doğru yerde muhafaza edilmediğinde zehre dönüşüyor. Çünkü bazı besinler oda sıcaklığında yer alması gerekirken bazı besinlerin de buzdolabında olması gerekiyor. Peki Buzdolabına koyulmaması gereken besinler nelerdir? Yiyecekler nasıl saklanır? Buzdolabında yiyecekler neden bozulur?
Domates
Yıllardır herkesin yanlış bildiği bilgilerden biri domatesin bozulmaması için buzdolabına konulması gerektiğidir.
Aslında domates buzdolabına konulunca organik yapısı tamamen bozulabilir.
Bunun en büyük nedeni aşırı soğuğa karşı tepkimesi.
Sarımsak
Antibakteriyel etkiye sahip sarımsak 2 gün boyunca buzdolabında kaldığında bakteri üretir. Bu da vücudumuzda istenmeyen etkilere sebep olabilir.
Avakado
Avakado meyvesinin daha hızlı olgunlaşmasını ve lezzetini kaybetmemesini istiyorsanız buzdolabına koymayın.
Tatlılar
Bal, reçel ve çikolata gibi tatlı besinler buzdolabında organik özelliklerini yitirir.
Bu tür besinlerin buzdolabında tatlarının yanı sıra akışkanlığı da bozulur.
Kahve
Buzdolabının soğuk ve nemi kahvenin hem lezzetini hem de görüntüsünü bozar.
Muz
Meyvenin daha hızlı olgunlaşmasını ve lezzetini kaybetmemesini istiyorsanız buzdolabına koymayın. Bu durum olgunlaşmamış muzlar için de geçerlidir. Olgunlaşmamış muzları dolaba koymayın.
Çilek
Çilek ve frambuaz gibi gülgiller, tırtıksı yapısıyla içinde bakterileri üretmeye hazırdır. Kiklospora bakterisi taşıyabilen meyveler, toplandıktan kısa süre sonra bozulabilir.
Patates
Emilimi yüksek bir besin olan patates durduğu ortamın kokusu ile tadı değişir. Buzdolabında bir günde fazla kalan patates bozulur fakat görüntüsü aynı kaldığında fark edemeyiz. Ancak pişirilen patates bağırsak hastalıklarının yaşanmasına sebebiyet verebilir.
Sert çekirdekli meyveler buzdolabına konulduğunda lezzetini kaybeder. Bu çeşit meyveleri buzdolabına koymamanız daha doğrudur.