“Bunu bir yıl önce, yarım yıl önce veya dört ay önce yönetimden duymazdınız. Üye devletlerin hayatta kalması gerektiği konusunda net bir anlayış var, hükümetlerin de kışı atlatması gerekiyor” dedi.
Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Avrupa'da ortaya çıkan ve her geçen gün giderek büyüyen enerji krizine yönelik ülkeler acil eylem planlarını harekete geçirmeye hazırlanırken gelen son açıklama krizin boyutunu bir kez daha gözler önüne serdi. Çekya'nın Enerji Güvenliği Şefi Vaclav Bartuska gaz kesintisi halinde insanları sıcak tutmak için her şeyi yakacaklarını açıkladı.
1/13
Çekya'nın Enerji Güvenliği Şefi Vaclav Bartuska, Brüksel merkezli gazetecilere verdiği demeçte , "Temelde 1973 petrol şokunun tekrarını yaşıyoruz... Bu kış doğalgaz kesilirse, insanlarımızı sıcak tutmak ve elektrik yapmak için her şeyi yakacağız" dedi.
2/13
Euractiv tarafından belirtildiği gibi. Bakan'ın yorumları, 1 Temmuz'da başlayacak ve altı ay sürecek olan AB Konseyi Çek Başkanlığı'ndan önce geldi.
3/13
Yetkiliye göre, Avrupa ülkeleri LNG tedarikçileriyle uzun vadeli sözleşmeler imzalarsa, ısıtma mevsiminden önce AB'ye gaz sağlamak hala mümkün.
4/13
Avrupa Komisyonu geçmişte bunları imzalamaya isteksizdi, ancak Bartuska'ya göre durum değişti.
5/13
“Bunu bir yıl önce, yarım yıl önce veya dört ay önce yönetimden duymazdınız. Üye devletlerin hayatta kalması gerektiği konusunda net bir anlayış var, hükümetlerin de kışı atlatması gerekiyor” dedi.
6/13
Öte yandan Die Welt'in konuyla ilgili yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Almanya beş ila 10 gün içinde doğalgaz acil durum planında ikinci aşamaya girmeye hazırlanıyor.
7/13
Alman Ekonomi Bakanlığı'nın 3 aşamalı planına göre, Almanya'daki alarm aşaması, gaz arzında bir kesinti veya gaz arzı durumunda önemli bir bozulmaya yol açan olağanüstü yüksek düzeyde arz talebi olduğunda tetikleniyor.
8/13
Federal Enerji ve Su Endüstrileri Birliği, Die Welt'in acil durum planının bir sonraki adımının yürürlüğe girip girmediği sorusunu cevaplamayı reddetti.
9/13
Gaz regülatörü Bundesnetzagentur, yakın zamanda üreticiler arasında gaz tüketimini azaltmayı amaçlayan ve önümüzdeki haftalarda piyasaya sürülecek bir açık artırma sisteminin ayrıntılarını açıkladı.
10/13
Teşkilatın başkanı, mevcut gaz arzının Almanya'da kış boyunca devam edeceğinden duyduğu endişeyi dile getirdi.
11/13
Aynı zamanda, Almanya'nın en büyük enerji kuruluşunun CEO'su Markus Krebber, kıyamet senaryosunu ima ederek, “Şu anda talep krizi Avrupa düzeyinde… tamamen kesilirse gazı yeniden dağıtmak için bir plan yok” dedi.
12/13
Planın uygulanması halinde, önlemler kamu hizmetlerinin gaz maliyetlerini tüketicilere yansıtmasına izin verecek.
13/13
Bu fiyat artışlarının ne kadar yüksek olacağı belirsiz olsa da, bir kaynak, ortalama üç kişilik bir hanenin 2 bin euro kadar yüksek bir artışla karşı karşıya kalabileceğini öne sürüyor.
#Rusya-Ukrayna savaşı
#Avrupa
#Enerji krizi
#Çekya
#Enerji Güvenliği Şefi Vaclav Bartuska
#Almanya