İstanbul'da Anadolu Yakası İş Makinecileri Derneği, 2024 yılı için iş makinesi hizmet ücretlerini güncelledi. Buna göre, iş makinesi ile verilen hizmetin 8 saatlik bedeli 2 bin lira, maaşlar ise 150 bin lira olarak belirlendi. Geçtiğimiz günlerde Elazığ'da bir firma, binaların yıkımında çalışacak makas operatörlerine 300 bin liraya kadar maaş teklifi sunmasına rağmen operatör bulamadığını açıklamıştı.
Anadolu Yakası İş Makinecileri Derneği üyeleri, 2024 yılı için iş makinesi ücretlerini belirledi.
Buna göre, iş makinesi hizmetleri 8 saat üzerinden 2 bin lira, kırıcı iş makinesi saati 2 bin 500 lira, kuyu-temel kazma saati 2 bin 500 lira, maaşlar ise 150 bin lira olarak güncellendi.
Listeyi açıklayan dernek yöneticisi, “Biz 500 lira zam yapıyoruz makinede, müteahhitler 500 bin lira zam yapıyor dairede” diyerek, iş makinesi operatörlerini açıklanan listedeki fiyatlara uymaya davet etti.
Anadolu Yakası İş Makinecileri Derneği Başkan Ali Gedik, yaptığı açıklamada, serbest piyasayı ortadan kaldırarak, fırsatçılara mahal vermeden birlikte karar almak için bir araya geldiklerini söyledi. Gedik, “Ülkemizde iş makineci arkadaşların kıymeti bilinmese de, bu arkadaşlarımız birer gizli kahramanlardır. Günümüzde deprem ve sel gibi önemli olaylarda en ön sıralarda yer alıyoruz. Bizzat ben ve derneğimden iş makineci arkadaşlar depremde Hatay'a birlikte gittik. Bunu gönüllü olarak yaptık, hiçbir ücret talep etmedik. Bu arkadaşlarımızın değerinin bilinmesini istiyoruz. Devletimizde artık operatör yetişmiyor. Devletimizin operatör yetiştirme konusunda bize yardımcı olmasını, kapıları açmasını istiyoruz.” dedi.
Geçtiğimiz günlerde Elazığ'da bir firma, binaların yıkımında çalışacak makas operatörlerine 300 bin liraya kadar maaş teklifi sunmasına rağmen operatör bulamadığını açıklamıştı.
6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra bölgedeki enkaz kaldırma ve yıkım çalışmaları, makas operatörü mesleğine olan ihtiyacı artırdı. Elazığ'da bir firma sahibi 300 bin lira maaşı olmasına karşın personel bulamadığını söyledi.
OPERATÖR BULUNAMADIĞI İÇİN BOŞTA BEKLİYOR
Özellikle depremler sonrası binaların yıkımında kritik bir rol oynayan makasın 20 milyon liralık bir değere sahip olduğunu belirten hafriyat firması sahibi Kazım Üstün, saha çalışmalarının devam ettiğini ancak operatör bulunamadığı için makasın boşta beklediğini ifade etti. Bölgede yaşanan acil ihtiyaçların karşılanması için önemli bir araç olan makasın operatörlerinin bulunamamasının saha çalışmalarını aksattığını dile getiren Üstün, makinenin boşta beklemesinin hem maddi zarara hem de zaman kaybına yol açtığını kaydetti.
"ANLAM VEREMEDİĞİMİZ BİR OLAY"
20 yıldır sahada çalıştıklarını ifade eden firma sahibi Kazım Üstün, "6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerden dolayı ilk günden bu yana sahadayız ve çalışmalarımız devam ediyor. Bu anlamda çok büyük yatırımlar da yaptık. Depremlerden sonra binaların yıkım aracı makas çıktı. Bugünkü değeri 20 milyon lira olan makasa operatör bulamıyoruz ve makinemiz yatıyor. Makas operatörüne aylık 300 bin lira maaş veriyoruz ama operatör bulamıyoruz. Makasımız da görüldüğü üzere boşta bekliyor. Eleman yetişmiyor. Bizim de anlam veremediğimiz bir olay" dedi.