Kandil simidi, kandillerde geleneksel olarak yapılan bir çörek türüdür. İçinde mahlep ve susam bulunan bu simitler, hem lezzetli hem de besleyicidir. Kandil simidi nasıl yapılır? Ev hanımları mübarek kandil gecesinde kandil simidinin nasıl yapılacağını merak ediyor. İşte pratik kandil simidi tarifi ve yapımı...
Üzeri için
2 tane yumurtanın akı
Susam ya da çörek otu
Derin bir kaba yumuşamış margarini, sıvı yağı, yoğurdu ve yumurtanın beyazını ekleyin. Yumurta sarısını ayırarak üzeri için saklayın.
Kabartma tozunu, tuzu ve azar azar unu ekleyerek yumuşak bir hamur yoğurun. Hamurun ele yapışmayan, yumuşak ama şekil alabilen bir kıvamda olması gerekiyor.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın ve elinizde rulo şeklinde uzatarak simit şekli verin. Yani iki ucu birleştirerek halka formu almasını sağlayın.
Önceden ayırdığınız yumurta sarısını bir fırça yardımıyla simitlerin üzerine sürün.
Üzerine bolca susam veya çörek otu serpin. Yumurta sarısı sayesinde susam veya çörek otu hamura daha iyi yapışacaktır.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. (Yaklaşık 20-25 dakika)
Kandil gecelerinde, sıcak bir çayın yanında tüketilmek üzere hazırlanan kandil simidini evde yapmaya ne dersiniz? İşte en özel ve pratik kandil simidi tarifi!
Yumurta sarısı
Susam veya çörek otu
Bir 100 gram kandil simidinin yaklaşık olarak 325 kalori olduğunu söyleyebiliriz. Ancak kullanılan malzemelere ve pişirme süresine bağlı olarak bu değer değişkenlik gösterebilir.
Kandil simidini yapmak aslında oldukça basittir. Özellikle yukarıdaki adım adım tarif ile evde kolayca yapabilirsiniz. Ancak ilk denemelerde şekil verme kısmı biraz meydan okuyucu olabilir.
Evet, kandil simidi evde rahatlıkla yapılır. Aslında evde yapılan kandil simidi, dışarıda satın alınanlara göre daha taze ve lezzetli olur. Yukarıda verdiğimiz tarif ile evde kandil simidinizi hazırlayabilirsiniz.
Un, kabartma tozu ve mahlebi ilave edip yoğurmaya başlayalım. Mahlep hoş koku vermesi ve pastane simitlerine benzemesi için gerekli ama evde yoksa kullanmak zorunda değilsiniz. Ben 3 su bardağından 2 kaşık kadar fazla un kullandım, unu yavaş yavaş kontrollü bir şekilde eklemenizde fayda var.
Kandil simidi, kandil günlerinin olmazsa olmazlarından biri. Osmanlı'dan bu yana geleneksel olarak hazırlanan mahlep kokulu simitler, her kandil gününde fırın ve pastane tezgahlarında yerini alacak. Kimileri ise kandil simidini evlerinde yapacak. Kandil simidini mahlepsiz yapmak da mümkün.
Yoğurt yerine süt ya da su koyanlar da var. İsteğe göre mahlepli ya da mahlepsiz yapabilirsiniz ama simide güzel aromasını, kokusunu veren mahleptir.
Fırından çıkan simitleri tepside soğutun. Ağızda dağılan buram buram mahlep kokan kandil simitlerini servis tabağına alın. Oda sıcaklığındaki margarin sıvı yağ sirke yoğurt tuz şeker yumurta sarısı karıştırılır ardından un ve kabartma tozu eklenir.
Dilerseniz hamuru tezgahta açıp kurabiye kalıpları ile keserek, dilerseniz de elinizle simit şekli vererek şekillendirebilirsiniz, simitleri fırın tepsisine dizin, uzerlerine yumurta sarısı sürüp susam ve çörek otu serpin, 180 derecede önceden ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.