Yerelden küresele ihracat hamlesi

Yeni Şafak
04:0012/02/2019, الثلاثاء
G: 12/02/2019, الثلاثاء
Yeni Şafak
Davut Gül, İsmail Gülle ve Abdülkadir Konukoğlu
Davut Gül, İsmail Gülle ve Abdülkadir Konukoğlu

TİM’in yeni dönem stratejisinin önemli sac ayaklarından biri olan “İhracat Meclisleri”nin ilki Gaziantep’te yapıldı. Sanayici, tüccar, ihracatçı, akademisyen ve kamu temsilcilerinin bir araya geldiği toplantıda; Gaziantep’in ihracatını artırmanın yolu tartışıldı. Halı ihracatında lider olan Gaziantep, Türkiye’nin küresel ticaret potansiyelinde avantaj sahibi olduğu 47 üründen 43’ünü ihraç ediyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) yeni dönem stratejisinin önemli sacayaklarından biri olan "İhracat Meclisleri"nin ilki Gaziantep'te dün yapıldı. Sanayici, tüccar, ihracatçı, akademisyen ve kamu temsilcilerinin bir araya geldiği toplantıda; Gaziantep'in ihracatını artırmanın yolu tartışıldı. Toplantıda konuşan TİM Başkanı İsmail Gülle, Anadolu'yu baştan başa gezerek ihracatı artırmanın yollarını arayacaklarını dile getirdi.

İHRACATTA PAYI ARTIRACAĞIZ

Gülle, "360 derece iletişim ve farkındalık" yaratmak istediklerini kaydetti. Gülle, geçen yıl 168 milyar dolarlık ihracatla cumhuriyet tarihinin rekorunun kırıldığını aktararak, iller, ülkeler, sektörler bazında rekorların da bunun beraberinde geldiğini, bu başarının kendilerine yeni sorumluklar yüklediğini ifade etti.

TİM olarak ihracatın geleceğine yönelik kritik başlıkları değerlendirdiklerini belirten Gülle, şunları kaydetti:

"İhracatımızı değer olarak artıracağız, ihracatçı firma sayısını artıracağız, sattığımız ürün çeşitliliğini ve kalitesini artıracağız. Bu üç olgu gerçekleşirse, küresel ticaretten aldığımız payı katlayabileceğimiz çok açık. Bu çerçeveden açık iletişim platformu niteliğindeki bölgesel meclisleri de başlatmış oluyoruz. 83 bini aşkın ihracatçımızla Türkiye'nin bayrağını tüm dünyada dalgalandırmaya devam ediyoruz. 2018 yılında en çok ihracat yapan ilk bin firma ihracatımızın yüzde 63'ünü, ilk beş bin firma ihracatın yüzde 84'ünü gerçekleştirmiş. 2018'de yıllık 10 bin doların altında ihracat yapan 11 bine yakın firmamızın gelecek sene tekrar ihracat yapıp yapmayacağını kestirmek güç. 2017 yılına kıyasla 2018 yılında 15 bin firma ihracata başlarken, 9 bin firmamız ihracat dünyasından ayrıldı. Yeni girişimcilerin ihracat ailesine katılmasını ve ihracatçıların rakamını arttırması için gayret edeceğiz."

GAZİANTEP ÜRÜNDE ÇEŞİTLİLİĞİ ARTIRMALI

Gaziantep'in ihracatına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Gülle, kentin 2018 yılında 6 milyar 865 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek, en çok ihracat yapan iller arasında 6. sırada yer aldığını aktardı.

Gülle, üniversite-sanayi iş birliğine değinerek, TİM olarak "İnosuit" "İnovalig" projelerini geliştirdiklerini, bunun tanıtımını da 22 Şubat'ta Gaziantep'te yapacaklarını anlattı. Gaziantep'in ürün çeşitliliğini artırması gerektiğini vurgulayan Gülle, kentin bu alanda 25. sırada bulunduğunu, tekstil, makarna, hububat gibi kalemlerin yanına acilen yeni ürünler eklemesi gerektiğini belirtti.

  • BİRLİKTE HAREKET KAZANÇ GETİRİR
  • Gülle, Gaziantep’in teknolojiyi de kullanması gerektiğinin altını çizerek, şöyle devam etti: “Halı firmaları birleşerek halı dokuma, işleme makinelerinde öne çıkan firmaları satın alarak, çok önemli birikimler kazanarak, başarılarına yenilerini ekleyebilirler. Çin bunu çok iyi yapıyor. Avrupa’da, Amerika’da yüksek teknoloji yapan firmaları satın alıyor. Firmaların teknolojisinden faydalanıyor, satış gücünü kullanarak farklı pazarlara giriyor.” Gaziantep’in pazarının da çok kısıtlı olduğunu dile getiren Gülle, TİM olarak iş adamlarına destek vererek, pazarlarını çeşitlendireceklerini sözlerine ekledi.
#TİM
#İhracat Meclisleri
#Gaziantep
#İsmail Gülle